Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620
Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620

BACHUS dă astăzi cep la distracție și voie bună


Vrâncenii sunt invitați să participe, începând de astăzi, la Festivalul Internațional al Viei și Vinului „Bachus 2016”. Timp de patru zile, în perioada 13-16 octombrie, municipiul Focșani devine capitala vinurilor românești. Manifestarea este organizată de Consiliul Județean Vrancea. Concursul Național de Vinuri „Bachus” 2016, degustări de vinuri alături de somelieri celebri, Concursul „Bucătarul de aur” sunt doar câteva din ingredientele Festivalului Internațional al Viei Vinului „Bachus 2016”. Simultan cu cea de-a XXIV-a ediție a Festivalului „Bachus” se va desfășura Festivalul Național „Cântece de viță veche și nouă”, ediția I, organizat de Centrul Cultural Vrancea. Concursul Județean al Alaiurilor, Târgului Național al Meșterilor Populari sunt organizate tot de instituția mai sus amintită. Pe scena amplasată în Piața Unirii vor urca artiști și trupe celebre din care amintim pe Provincialii, Smiley & Band,  Nicoleta Nucă, Connect R, Puya, Vunk, Vama, Andreea Bănică. Spectacolele se vor încheia cu un recital extraordinar susținut de Goran Bregovic în cadrul Festivalului Național „Cântece de viță veche și nouă”.

    Președintele Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România (UNCJR) și totodată președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, îi invită pe vrânceni să participe, cu mic cu mare, la cea de-a XXIV-a ediție a Festivalului Internațional al Viei și Vinului – „Bachus 2016”. „Vă invit la o nouă ediție a Festivalului Internațional al Viei și Vinului Vrancea «Bachus 2016», în perioada 13-16 octombrie, în Piața Unirii din Municipiul Focșani. Cea de-a XXIV-a ediție a festivalului va începe joi, 13 octombrie 2016. La ora 17.00 va avea loc deschiderea festivalului de către însuși Bachus și alaiul său de bacante”, se arată în mesajul președintelui Marian Oprișan. Cea mai mare sărbătoare a podgorenilor va debuta, azi, cu o paradă denumită Caravana lui Bachus. Oameni pe picioroange, butoaie butaforice, fachiri, majorete și artiști tradiționali vor anunța că s-a dat cep butoaielor. Însuși Bachus va veni la manifestare pe un car alegoric.

Viticultorii vrânceni își vor prezenta cele mai bune vinuri

    Principalele companii de vinificație din Vrancea vor expune în cadrul celei de-a XXIV-a ediții a Festivalului „Bachus”. Vinurile expuse sunt vinuri care, an de an, au obținut medalii naționale și internaționale la competițiile de profil. „Vă invităm să călcați pragul expozanților la standurile din Piața Unirii, Focșani, pentru a degusta din vinuri celebre în toată țara, precum Șarba de Odobești, Galbenă de Odobești sau Șampanie de Panciu”, spun organizatorii. Printre firmele care vor avea standuri expoziționale în Piața Unirii se află:  Cramele Odobești; Vinexport Trade Mark, Focșani; Apcovin Import-Export, Focșani;  Carpatvin Group, Odobești; Odovitis, Jariștea; Rotrade Wine, Jariștea; Natura SRL, Èšifești; Dionysos SA, Cotești; Vingex Trans, Focșani; Viticom, Panciu. Un stand expozițional va avea și Consiliul Județean Vrancea care implementează proiectul european de promovare turistică „Drumul podgoriilor vrâncene” dar și Primăria Orașului Panciu care implementează proiectul european de promovare turistică: „Tradiție și spiritualitate pănceană”

Cele mai bune vinuri se întrec la Concursul Național de Vinuri „Bachus-2016”

    Tot în cadrul acestei manifestări va avea loc Concursul Național de Vinuri „Bachus-2016”, organizat sub patronajul Consiliului Județean Vrancea și al Asociației Degustătorilor Autorizați din România. Obiectivele concursului sunt: promovarea vinurilor de calitate, dinamizarea pieței vinului de calitate și, nu în ultimul rând, educarea publicului cu privire la tipicul vinurilor românești și a celor din import, comercializate în țară noastră. Concursul este deschis tuturor categoriilor de vin, inclusiv vinuri noi din recolta 2016, produse în conformitate cu reglementările UE (vinuri albe liniștite nearomate, vinuri albe semiaromate și aromate, vinuri roze și roșii și vinuri spumante), băuturi spirtoase și băuturi pe baza de vin (vinarsuri).

Degustări de vinuri alături de somelieri celebri

    Festivalul Internațional al Viei și Vinului „Bachus 2016” reprezintă un prilej pentru pasionații de vin să se întâlnească cu somelieri celebrii, care îi vor învăța cum se degustă un vin și cum poate fi el asociat cu diverse mâncăruri. Toți cei care sunt interesați de modalitatea de degustare a vinurilor pot participa, gratuit, la lecțiile de degustare organizate de Consiliul Județean Vrancea în colaborare cu Organizația Somelierilor din România.

Vrâncenii, invitați la Concursul Gastronomic „Bucătarul de Aur”

    De asemenea, vrâncenii și focșănenii sunt invitați, sâmbătă, 15 octombrie 2016, de la ora 17.00, la o Lecție de degustare și la cea de-a cincea ediție a Concursului Gastronomic „Bucătarul de Aur”. Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Vrancea în colaborare cu Focșani Mall. În cadrul „Lecției de degustare”, care va avea loc în zona de food a Focșani Mall, somelierii vor prezenta publicului mai multe soiuri de vinuri oferite de societatea de vinificații Vincon SA Vrancea. Deoarece Lecția de degustare este un eveniment care implică un consum redus de alcool, acesta nu se adresează decât persoanelor majore. Alte două „Lecții de degustare” vor avea loc vineri, 14 octombrie 2016, în Piața Unirii din Focșani, de la ora 15.00 și duminică, 16 octombrie 2016, în Piața Unirii din Focșani, de la ora 15.00.     Concomitent cu organizarea „Lecției de degustare” din Focșani Mall va avea loc și cea de-a cincea ediție a Concursului Gastronomic „Bucătarul de Aur” – un punct de întâlnire al celor care activează în domeniul culinar tradițional, desfășurat sub egida: „Gastronomie românească – Regândim tradiția!”. În cadrul concursului, participanții trebuie să prezinte master chefului Horia Vârlan, cel care va juriza, un meniu tradițional, compus dintr-un fel principal și un desert, ambele pregătite prealabil. Concursul se adresează tuturor restaurantelor din Municipiul Focșani, indiferent daca sunt independente sau în cadrul hotelurilor.

Artiști celebri la Festivalul Național „Cântece de viță veche și nouă”

    Festivalul Național „Cântece de viță veche și nouă”, Ediția I, manifestare care se va desfășura simultan cu cea de-a XXIV-a ediție a Festivalului Internațional al Viei și Vinului  „Bachus-2016”, va debuta, astăzi, la ora 17.00, cu Caravana Toamnei. Tot în deschiderea acestui eveniment va avea loc și Concursul Județean al Alaiurilor Tinerilor, Ediția a IV-a, dar și deschiderea Târgului Național al Meșterilor Populari, manifestare care se află la cea de-a XVIII-a ediție. De la ora 20.00, va debuta Concursul Național de Interpretare a cântecului tradițional „Cântece de Viță Veche”, Ediția a VII-a. Manifestarea va avea loc la Sala Balada, iar prezentator va fi actorul Sorin Francu.
    De la ora 19.30, pe scena amplasată în Piața Unirii va avea loc un recital susținut de Provincialii. De la ora 20.20 va urca pe scena Alessia, iar de la ora 21.00 va susține un recital Nicoleta Nucă. De la 21.30, pe scena va urca Smiley & Band care timp de o oră va cânta pentru vrânceni în Piața Unirii.
    Vineri, în cea de-a doua zi a Festivalului Internațional al Viei și Vinului  „Bachus-2016”, vor urca pe scena din Piața Unirii Sore, Shift, Connect R. De la ora 21.30 va avea loc un recital susținut de Vunk. Prezentatorul spectacolelor din primele două zile va fi Octavian Ursulescu.
    Sâmbătă, vor cânta pentru vrânceni artiști renumiți – Lora, Puya, Vescan, Ester, Anastasia, D.J. Wicked, Bosquito. De la ora 21.00, trupa Vama va susține, timp de o oră, un concert extraordinar. Prezentatorul acestei seri va fi Iuliana Tudor.
    Duminică, în ultima zi a Festivalului „Bachus-2016”, vor urca pe scena din Piața Unirii – Ana Lesko, Wilmark Dance Academy, Guess Who, Andreea Bănică și Pepe. Tot duminică, de la ora 20.00, va avea loc închiderea Târgului Național al Meșterilor Populari, Ediția a XVII-a. Manifestările dedicate cele de-a XXIV-a ediții a Festivalului Internațional al Viei și Vinului  „Bachus-2016”  se vor încheia cu un spectacol pirotehnic multimedia. Prezentatorul ultimei seri a ediției Bachus 2016 va fi Wilmark. 

Goran Bregović va cânta, duminică, la Focșani

    Pe scena din Piața Unirii va urca, duminică, cu începere de la ora 21.30, Goran Bregovic, care va susține un spectacol extraordinar. Goran Bregovic este un artist și un compozitor care a schimbat definitiv cultură pop europeană. Bregovic îmbină cu desăvârșire energia muzicii țigănești, muzică de cor balcanică și rock-ul. În compozițiile artistului sunt atât de multe influențe și combinații încât se găsește cu siguranță o tema de rezonanță pentru oricine. Bregovic cântă împreună cu „Wedding and Funeral Band”, orchestra compusă din suflători țigani, voci tradiționale bulgărești, chitară electrică, percuție tradițională și cor bisericesc. Așa cum și Bregovic spune adesea în concerte, „orchestra este de închiriat pentru nunți, dar și pentru înmormântări, deși costă mai mult pentru înmormântări, așa că… ar fi mai bine să nu muriți”! își avertizează Bregovic publicul. Goran Bregovic a devenit celebru datorită coloanelor sonore realizate pentru filmele lui Emir Kusturica – „Vremea țiganilor”, „Arizona Dream” și „Underground”. Unicitatea și pasiunea cu care face muzică, l-au transformat pe Goran Bregovic într-un icon al Balcanilor.

„Drumul podgoriilor vrâncene…pe bicicletă”

    Pasionații de ciclism sunt invitați, duminică, 16 octombrie 2016, de la ora 10.00, să ia parte la „Drumul podgoriilor vrâncene…pe bicicletă”. Anul acesta va fi organizată cea de-a doua ediție a evenimentului. Astfel, Consiliul Județean Vrancea îi invită pe pasionații de cicloturism să descopere farmecul viei și vinului din cea mai întinsă podgorie a României…pe bicicletă și să deguste din vinurile ei pe un traseu de aproximativ 40 km. Plecarea va avea loc din Piața Unirii, iar traseul va fi  prin Cîmpineanca, pe traseul strada Antrepozite și DC 142.

20 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?