Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622
Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622

Veterinarii aruncă din avion momeli vaccinale antirabice pentru vulpi. Câinii trebuie legați, iar la plimbare scoși cu botniță


Veterinarii încep din această săptămână, distribuirea aeriană și manuală a momelilor vaccinale antirabice. Distribuirea momelilor este realizată prin Programul național privind supravegherea, controlul și eradicarea turbării la vulpe. Reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Vrancea au arătat că această campanie de distribuire aeriană se realizează în funcție de condițiile meteo, norma fiind de 25 momeli vaccinale pentru fiecare kilometru pătrat, cu respectarea densității de distribuire ș a rutelor de zbor stabilite de specialiști. „Administrarea manuală a momelilor vaccinale se realizează de către reprezentanții fondurilor de vânătoare împreună cu medicii veterinari oficiali din cadrul DSVSA Vrancea prin amplasarea acestora la vizuină. Este interzisă distribuirea vaccinului pe teritorii locuite, în apă, pe drumuri publice sau în apropierea spațiilor locuite din cadrul zonelor vizate. Anterior demarării acțiunii de vaccinare antirabică a fost realizată o campanie de avertizare a populației prin distribuirea și afișarea de materiale informative, afișe de informare și de avertizare, pentru preîntâmpinarea unor eventuale evenimente nedorite. La minim 45 de zile după finalizarea acestei campanii se va evalua eficiența vaccinării prin efectuarea de examene de laborator pe probele prelevate de la animalele, vulpile vânate, pentru a se determina prezența anticorpilor antirabici postvaccinali”, a explicat directorul DSVSA Vrancea, Necula Botezatu.
    Veterinarii îi sfătuiesc pe proprietarii de câini să îi lege sau să îi țină legați timp de două săptămâni de la începerea campaniei de vaccinare iar plimbarea în spațiile publice să fie permisă numai în lesă și cu botniță. Vrâncenii care găsesc animale moarte pe teritoriile supuse vaccinării trebuie să le lase neatinse și să anunțe imediat medicul veterinar, administrația locală sau administratorul fondului de vânătoare pentru prelevarea cadavrelor.
    Momelile nu sunt considerate periculoase pentru oameni dar se recomandă evitarea contactului cu acestea. „Dacă se întâmplă accidental să aveți contact cu vaccinul, spălați zona care a venit în contact cu apă și săpun, clătiți cu apă din abundență”, recomandă veterinarii. Aceștia precizează că, în cazurile în care asemenea momeli sunt descoperite într-o zonă cu copii sau animale de companie, aceasta trebuia luată și dusă într-o zonă împădurită. Dacă momeala are ambalajul desfăcut, spart sau distrus, trebuie anunțat medicul veterinar din cea mai apropiată localitate.
    Vaccinul este sigilat într-un înveliș dur, conceput încât să se spargă când animalul mușcă din momeală. Când se sparge învelișul, doza imunizantă de vaccin este eliberată în gura animalului. Acest vaccin este autorizat numai pentru utilizarea la animale sălbatice, nu pentru câini sau pisici. Dacă acestea mușcă accidental din momeală poate apărea voma sau diareea din cauza învelișului din carne de pește, nu din cauza vaccinului, spun veterinarii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?