Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Viticultorii vrânceni, sărbătoriți la „Bachus 2016“


Consiliul Județean Vrancea organizează cea de-a XXIV-a ediție a Festivalului Internațional al Viei și Vinului „Bachus 2016”. În cadrul manifestării, pe 15 octombrie, de la ora 17.00, Consiliul Județean, în colaborare cu Focșani Mall, organizează o lecție de degustare de vinuri și cea de-a cincea ediție a Concursului Gastronomic „Bucătarul de Aur”. În cadrul „Lecției de degustare”, care va avea loc în zona de food a Focșani Mall, somelierii vor prezenta publicului mai multe soiuri de vinuri, oferite de Vincon. Deoarece Lecția de degustare este un eveniment care implică un consum redus de alcool, acesta nu se adresează decât persoanelor majore. Alte două „Lecții de degustare” vor avea loc vineri și duminică în Piața Unirii, de la ora 15.00.
Concomitent cu „Lecția de degustare” din Focșani Mall, va avea loc și cea de-a cincea ediție a Concursului Gastronomic „Bucătarul de Aur”, desfășurat sub egida: „Gastronomie românească – Regândim tradiția!”. Participanții trebuie să prezinte master chefului Horia Vârlan un meniu tradițional, compus dintr-un fel principal și un desert, ambele pregătite în prealabil. Concursul se adresează tuturor restaurantelor din Focșani, indiferent dacă sunt independente sau în cadrul hotelurilor. Participarea la concurs este posibilă prin înscriere, care se va efectua prin confirmare scrisă, transmisă pe e-mail-ul: contact@cjvrancea.ro. Concursul se va desfășura în Focșani Mall, în zona de food, sămbătă, începând cu ora 18.00.
Participanții vor prezenta o piesă așezată pe un platou (fel de bază care să conțină carne de berbec îmbinat cu vin roșu și struguri) și un desert, ambele cu specific tradițional românesc. Meniul va fi prezentat în format tipărit, în limba română. Pe timpul prezentării felurilor pregătite, bucătarul va indica și băutura recomandată. Concurenții vor asigura vesela, tacâmurile, șervetele necesare pentru 2 persoane. Juriul va fi asigurat de master chef Horia Vârlan.

Criteriile de jurizare sunt: Creativitate în îmbinarea ingredientelor – 20 puncte; Dificultatea rețetei – 25 puncte; Inovație/implicare personală – 25 puncte; Aspect- 30 puncte. Se punctează păstrarea gustului nativ al ingredientelor, complementaritatea gustului adaosurilor cu ingredientul principal, sapiditatea pe care o generează, textura produselor. Conform regulamentelor concursurilor internaționale de gastronomie, ierarhia va fi media aritmetica a punctelor obținute la fiecare criteriu. În funcție de punctajul obținut, se vor acorda următoarele premii: Locul I: 100 – 90 puncte; Locul II: 89 – 80 puncte; locul III: 79 – 70 puncte; Mențiune: sub 69 puncte. Se va acorda un premiu special celei mai bune asocieri a preparatelor cu băuturile recomandate de bucătar.

Concursul Național de Vinuri, la a VII-a ediție

Ca în fiecare an, Concursul Național de Vinuri „Bachus” 2016 este organizat sub patronajul Consiliului Județean și al Asociației Degustătorilor Autorizați din România. Obiectivele concursului sunt: promovarea vinurilor de calitate, dinamizarea pieței vinului de calitate și, nu în ultimul rând, educarea publicului cu privire la tipicul vinurilor românești și al celor din import, comercializate în țară noastră.
Concursul este deschis tuturor categoriilor de vin, inclusiv vinuri noi din recolta 2016, produse în conformitate cu reglementările UE (vinuri albe liniștite nearomate, vinuri albe semiaromate și aromate, vinuri roze și roșii și vinuri spumante), băuturi spirtoase și băuturi pe baza de vin (vinarsuri). „Pe această cale dorim să îi informăm pe toți producătorii de vinuri din țară că pot trimite la concurs și vinuri din recolta 2016, vinuri fermentate (nefiltrate) cu eticheta școlară pe care se vor trece numele societății, soiul, anul de recolta, tăria alcoolică și zahărul sau sec, demisec, demidulce, dulce”, anunță organizatorii evenimentului. 
Participarea la concurs este inițiată de producător prin trimiterea mostrelor însoțite de buletinul de analiză sau un borderou care va cuprinde: numele societății, soiul, anul de recoltă, tăria alcoolică, zahărul (sec, demisec, demidulce, dulce). Producătorul care dorește să se înscrie la Concursul de Vinuri „Bachus 2016” va trimite 2 probe din fiecare sortiment de vin din recolta 2016 și 3 probe din vinurile recolta 2015 sau mai vechi, iar pe eticheta sticlei se va scrie societatea, soiul, anul de recoltă, tăria alcoolică, zahărul (sau sec, demisec, demidulce, dulce). Participarea la Concursul de Vinuri „Bachus 2016” este gratuită.
Termenul limită de primire a probelor în concurs este 12 octombrie, ora 24.00. Adresa pentru expedierea probelor este: Camera Agricolă Județeană Vrancea, str. Cuza Vodă nr.75, Focșani, jud. Vrancea. Ordinea de prezentare a probelor în concurs se face pe secțiuni și categorii, în ordinea crescătoare a conținutului de zahăr.
Programul de degustare a vinurilor este următorul: vineri, în intervalul orar 10.00 – 13.30; 15.30 – 18.30; sâmbătă, în intervalul orar 10.00 – 13.30; 15.30 – 18.30. Aprecierea calității vinurilor se face prin metodă scării de 100 de puncte aprobată de OIV – UIO. Punctajul unui vin se obține calculând media aritmetică a punctelor acordate de către degustători (după eliminarea punctajelor extreme – minim și maxim). Distincțiile se acordă în funcție de punctajul obținut. Atfel, vor fi acordate următoarele medalii: Marea Medalie de AUR – pentru proba de vin alb cu cel mai mare punctaj obținut; Marea Medalie de AUR – pentru proba de vin roșu cu cel mai mare punctaj obținut; Marea Medalie de AUR – pentru proba de băuturi alcoolice spirtoase cu cel mai mare punctaj obținut; Medalia de AUR = 85 – 100 puncte; medalia de ARGINT = 80 – 84,99 puncte. 
Numărul de distincții (medalii) nu va putea depăși 30% din numărul total de probe intrate în concurs. Participarea la Concursul de Vinuri „Bachus 2016” va fi certificată prin diplomă. Juriul Concursului de Vinuri „Bachus 2016” va fi compus doar din degustători experți, membri ai Asociației Degustătorilor Autorizați din România.
Relații suplimentare privind depunerea probelor pot fi oferite de Neculai Pupăză, directorul Camerei Agricole Județene Vrancea, la telefon 0722.626.664.

Degustări de vinuri alături de somelieri celebri
 
Festivalul Internațional al Viei și Vinului „Bachus 2016” reprezintă un prilej pentru pasionații de vin să întâlnească somelieri celebri, care îi vor învăța cum se degustă un vin și cum poate fi el asociat cu diverse mâncăruri. Toți cei care sunt interesați de modalitatea de degustare a vinurilor pot participa, gratuit, la lecțiile de degustare organizate de Consiliul Județean Vrancea, în colaborare cu Organizația Somelierilor din România.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?