Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622
Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622

Sute de focșăneni s-au întâlnit cu primarul Misăilă pentru a discuta despre reabilitarea termică a blocurilor


Primarul Focșaniului, Cristi Misăilă, s-a întâlnit în ultimele două zile cu aproape două sute de locuitori ai Cartierului Sud pentru a le prezenta proiectul de reabilitare termică cu fonduri europene a blocurilor de locuințe. Întâlnirile au fost organizate pentru a încerca să îi convingă pe membrii asociațiilor de proprietari de avantajele acestor proiecte. „Avem un timp redus la dispoziție pentru realizarea documentației și depunerea proiectelor și încercăm să discutăm cu focșănenii pentru a le prezenta beneficiile pe care le pot avea”, ne-a spus primarul Cristi Misăilă. 
 Întâlnirile directe cu cetățenii sunt organizate de Primărie după semi-eșecul întâlnirii organizate cu asociațiile de proprietari din zona centrală a municipiului. La întâlnirea de acum o săptămână au venit doar 15 administratori din cei aproape 60 care au fost convocați de Primărie pentru a le prezenta ce trebuie făcut ca să obțină banii europeni pentru reabilitarea termică a blocurilor. Termenul pentru depunerea proiectelor este 16 noiembrie, ceea ce înseamnă că asociațiile de proprietari trebuie să depună documentațiile până la mijlocul lunii septembrie. 
 Pentru a veni în sprijinul focșănenilor și a reabilita un număr cât mai mare de blocuri, Primăria municipiului a anunțat că asigură partea de cofinanțare care ar trebui achitată de proprietarii apartamentelor urmând ca, ulterior, banii să fie recuperați într-o perioadă de zece ani. Practic, este ca un credit bancar pentru reabilitarea termică a apartamentului dar fără dobânzi, fără adeverințe de salariu, doar cu actul de proprietate al locuinței. „Inițial, Primăria Focșani va achita integral reabilitarea termică urmând ca, ulterior, această sumă să fie recuperată de la beneficiari conform articolului 14 din OUG 63 din 2012, în raport cu cotele părți indivize din proprietatea comună aferente fiecărei proprietăți individuale prin instituirea taxei de reabilitare termică ce va fi stabilită prin hotărâre a Consiliului Local al municipiului Focșani. Taxa de reabilitare termică se urmărește și se execută în condițiile prevăzute de Codul de procedură fiscală și va fi eșalonată pe o perioadă de maxim 10 ani”, a pus primarul Cristi Misăilă. 
 Finanțarea europeană pentru reabilitarea termică a blocurilor se acordă dacă asociația de proprietari și administrația locală respectă câteva condiții. Din valoarea unui proiect, 60% va fi suportat din fonduri europene iar diferența de 40% de Primăria Focșani, împreună cu asociațiile de proprietari. Cheltuielile privind expertiza tehnică, auditul energetic și proiectarea lucrărilor de reabilitare revin în sarcina Primăriei și nu implică în niciun fel asociațiile de proprietari. Lucrările de reabilitare presupun lucrări de reabilitare termică a anvelopei și a sistemului de încălzire, posibilitatea instalării unor sisteme alternative de producere a energiei din surse regenerabile, cât și unele măsuri conexe, eligibile în limita a 15% din valoarea totală eligibilă a proiectului. 

Pot fi reabilitate termic doar blocurile construite până în 1990
 Contractarea proiectelor de reabilitare termică se face pe principiul simplu „primul venit, primul servit”. Proiectele de reabilitare vizează blocurile de locuințe construite în perioada 1950-1990, cu un regim minim de înălțime de P+2. O cerere de finanțare poate include un număr maxim de 10 blocuri, fiecare dintre acestea constituind o „componentă” în cadrul proiectului pentru care se solicită finanțarea. „Programul de reabilitare termică se adresează asociațiilor de proprietari care doresc să crească performanța energetică a blocurilor de locuințe construite în perioada 1950-1990, indiferent de sistemul de încălzire al acestora”, precizează reprezentanții Primăriei.
Aceștia precizează că prin reabilitarea termică vor fi reduse cheltuielile la întreținere ale proprietarilor. Majoritatea blocurilor de locuințe construite după proiecte elaborate până în 1990 prezintă un nivel scăzut de izolare termică iar costurile generate pentru plata facturii la încălzire sau a costurilor de întreținere sunt mari. Statistic, un apartament cu două camere nereabilitat termic consumă de două ori mai multă energie termică decât un apartament reabilitat termic conform normelor în vigoare. „Ca și avantaje ale reabilitării termice a blocurilor de locuințe putem enumera reducerea facturii de întreținere pe perioada iernii cu până la 40%, confortul termic sporit pe timp de vară, eliminarea riscului de igrasie etc.”, au precizat reprezentanții Primăriei.
Reguli la evaluarea proiectelor
 Sunt și criterii de ordin tehnic la evaluarea proiectelor. Astfel, blocurile care au părți deja reabilitate, de exemplu doar prin izolarea termică a plății opace a fațadelor, înlocuirea tâmplăriei exterioare, închiderea balcoanelor, cu autorizație de construire sau fără autorizație de construire, dar care sunt conforme cu soluția tehnică a proiectului pot beneficia de finanțare dacă se vor include și alte lucrări complementare de creștere a eficienței energetice, cum ar fi înlocuirea tâmplăriei exterioare, izolarea termică a planșeului peste subsol. Conducerea Primăriei a arătat că aceste costuri aferente lucrărilor se identifică și se elimină din devizul proiectului, contribuția proprietarilor respectivi fiind diminuată cu suma reprezentând valoarea pe care ar fi trebuit să o acopere proprietarul dacă ar fi fost executată lucrarea respectivă prin proiect. Pe de altă parte, blocurile care au părți dintr-o scară de bloc deja reabilitate, dar care nu au autorizație de construire și care nu sunt conforme cu soluția tehnică a proiectului pot beneficia de finanțare cu condiția demolării lucrărilor respective până la data începerii lucrărilor de execuție pe baza unei declarații pe proprie răspundere. 
 Asociațiile de proprietari care vor să se înscrie în acest program de eficiență energetică trebuie să prezinte municipalității câteva documente obligatorii. Trebuie prezentat contractul de mandat semnat de președintele asociației de proprietari, hotărârea privind înscrierea în programul de reabilitare termică, adoptată în adunarea generală a asociației de proprietari, cu acordul a minim două treimi din totalul proprietarilor de apartamente. Nu în ultimul rând trebuie prezentată lista proprietarilor din imobil.

6 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?