Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Apa rece și canalizarea din Focșani, cele mai ieftine din România


Focșănenii plătesc cele mai mici tarife din țară la apă rece și canalizare, arată o situație statistică la nivelul lunii august 2016. Conform Radiografiei financiare a sectorului de apă și canalizare realizată pentru anul 2016 la nivelul întregii țări, CUP Focșani are cele mai mici tarife (cu TVA) la aceste servicii, respectiv 3,1 lei/metrul cub de apă și 2,57 lei/metrul cub la canalizare. Cele mai mari tarife sunt practicate la Constanța, unde apa rece și canalizare ajung la 8,81 lei/metrul cub. 
 Tarifele mici practicate de CUP se datorează în principal investițiilor realizate la rețeaua de apă rece și canalizare din Focșani, rezultatul proiectelor cu fonduri europene implementate în ultimii ani la Focșani de CUP, la inițiativa președintelui Consiliului Județean, Marian Oprișan, proiecte care au vizat calitatea serviciilor. În ultimii ani, CUP a derulat proiecte de peste 100 milioane euro pentru a îmbunătăți calitatea apei livrată abonaților din județ. În 2010 au fost demarate lucrările din cadrul proiectului „Reabilitarea și modernizarea sistemului de apă și canalizare din județul Vrancea” – VranceAqua 1. A fost cel mai mare proiect de acest gen din Romania finanțat prin Programul Operațional Sectorial Mediu din fonduri europene. Pentru implementarea acestui proiect a fost constituită Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „VranceAqua”, iar CUP Focșani a devenit Operator Regional. Președintele VranceAqua a fost desemnat președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan. 
 Proiectul Vranceaqua 1 a avut o valoare de peste 107 milioane euro, din care contribuția UE a fost de 82,8 milioane euro, adică 77% din valoarea totală. CUP a contribuit cu peste 9,5 milioane euro, adică 8,9%. Acționarii CUP Focșani sunt județul Vrancea, municipiile Focșani și Adjud, orașele Odobești, Panciu și Mărășești. În urma proiectelor și transformării într-un operator regional, CUP Focșani a ajuns la o cifră de afaceri de peste 30 milioane lei, cu 428 de angajați. Proiectul european a însemnat rețele de apă și canalizare pentru zone precum satul Cerdac din comuna Golești, cartierul Unirea din Odobești, cartierul Modruzeni din Mărășești, Adjudul Vechi, precum și Homocea. Raportul CUP arată că principalele deficiențe constatate în implementarea proiectelor au fost lipsa zonelor de protecție sanitară a surselor la Mărășești, vechimea mare a rețelelor de distribuție, pierderile imense din sistemele de distribuție de circa 55% sau rata de contorizare scăzută, tot de circa 55%. Prin acest proiect, pompele din stațiile CUP sunt comandate wireless și cu semnal GSM. Unul din avantaje, de exemplu, este cel al monitorizării presiunii existente la consumatori. Pompele funcționează variabil, asigurând costuri reduse. Cele mai mari consumuri sunt înregistrate dimineața și seara, iar cel mai puțin se consumă în cursul nopții.
 Consiliul Județean Vrancea are în derulare și etapa a doua a proiectului, denumit VranceAqua 2. Valoarea proiectului VranceAqua 2 este estimată la peste 109 milioane de euro+TVA. În cadrul acestui proiect au fost incluse 45 de localități din județul Vrancea cu peste 2000 de locuitori, iar finanțarea urmează să fie asigurată prin Programul Operațional de Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020. „Nu ne-am
oprit la programul de 107 milioane de euro. Va fi o a doua etapă, s-au elaborat toate documentele aferente contractului de asistență tehnică necesare solicitării de finanțare din programul POIM 2014-2020, respectiv studii de teren, reactualizare Master Plan, elaborarea documentării necesare obținerii Acordului de Mediu și a Avizului de Gospodărire a Apelor, documentația tehnică de obținere a Certificatului de Urbanism și Autorizației de Construire, elaborare studiu de fezabilitate și analiză costbeneficiu și elaborare aplicație de finanțare. Suntem primii din România care am prezentat proiectul pentru etapa a II-a”, a precizat președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, la prezentarea proiectului. 

11 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?