Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627

Primăria Focșani notifică Romprest să refacă spațiile verzi din Sud


Primăria Focșani a trimis o notificare firmei Romprest prin care îi cere să remedieze problemele apărute în ultimele luni la lucrările executate la spațiile verzi prin proiectul finanțat din fonduri europene „Modernizare și extindere spații verzi în zona de acțiune sud est”. Comisiile înființate la nivelul municipalității și Direcției de Dezvoltare au constatat mai multe probleme, de la lipsa copacilor, la uscarea unui mare număr dintre arborii și arbuștii plantați, uscarea unui procent mare din gardul viu, gazon infestat cu buruieni. Primarul Focșaniului, Cristi Misăilă, spune că acest proiect are mai multe probleme iar „dacă răspunsul este negativ din partea Romprest, îi vom acționa în instanță”. Primarul a cerut și sesizarea Comisiei de Disciplină în cazul managerului de proiect care urmează să explice deciziile luate în cadrul implementării proiectului din fonduri europene.

    Primăria Focșani a cerut firmei Romprest să refacă o parte din lucrările executate la spațiile verzi din Mândrești, cartierul Sud sau în zona Laminorul prin proiectul finanțat din fonduri europene „Modernizare și extindere spații verzi în zona de acțiune sud est”. Problemele la acest proiect pot fi constatate cu ochiul liber de orice focșănean care locuiește sau care este doar în trecere prin aceste zone. Sunt copaci uscați, gazon îngălbenit sau plin de buruieni. O parte din nereguli au fost semnalate încă de la sfârșitul lunii iunie când a avut loc recepția lucrărilor din acest proiect și s-a stabilit un termen de remediere. Au urmat ședințe la muncipalitate între conducerea Primăriei Focșani și specialiștii de la Romprest, care însă nu au mai dorit să meargă în teren pentru a constata situația spațiilor verzi. În documentul transmis către Romprest să arată că situația este deosebit de gravă iar comisiile care s-au deplasat pentru a evalua starea arborilor și gazonului au constatat nereguli pe foarte multe străzi unde au fost realizate lucrări la spațiile verzi. Practic a fost verificat fiecare pom, arbust și metru liniar de gard viu. De exemplu, în cartierul Mândrești, au fost găsiți patru arbori uscați pe strada Bălți dar și cinci arbori cu frunzișul uscat în proporție de 70%. Tot aici, pe strada Izvor au fost găsiți 17 arbori uscați și 10 arbori cu frunzișul uscat în proporție de 40% sau pe Lăcrămioarei au fost găsiți 20 arbori uscați și 17 cu frunzișul uscat în proporție de 30%.
    În zona Laminorul au fost găsiți arbori uscați pe Aleea Laminorului, strada Militari, strada Mugur. În Cartierul Sud sunt zeci de arbori uscați pe străzile Ulmului, Pinului, Revoluției, Aleea 1 Iunie, Aleea Echității, zona ANL. „În Cartier Sud s-a constatat o degradare a gazonului care e uscat în proporție de 20% și cu tendință de uscare 30%. Suprafața înierbată este infestată de buruieni în proporție de 80%. Gardul viu, îndeosebi specia Cornus, este uscat în proporție de 20% și cu tendința de uscare 20%, specia Spiraea – uscat 10%, Specia Piracanta 10% cu tendință de uscare. Bulevardul București și Ulmului – se recomandă așternerea unui strat de pământ vegetal și regazonare”, se arată într-un raport al comisiilor de evaluare. S-a constatat că suprafața înierbată este infestată cu buruieni și uscată în proporție de 80% iar pe suprafața dinspre Bdul București și Ulmului pomii au tendința de uscare din cauza faptului că au fost plantați prea târziu și a lipsei de apă. Aici este necesară așternerea unui strat de pământ vegetal și refacerea suprafeței înierbate.
    Specialiștii Direcției de Dezvoltare Servicii Publice arată, într-un proces verbal de la începutul lunii august, că lipsesc sute de arbori iar suprafața gazonată este infestată cu buruieni și uscată pe porțiuni foarte mari. „Din numărul total de 2112 au fost identificați 2092 arbori din care 124 sunt uscați și 133 prezintă uscături în procent de 30-80%, din numărul de 607 arbuști, au fost identificați 415 din care 76 sunt uscați. Gardul viu prezintă pe anumite porțiuni fenomene vizibile de uscare; suprafața gazonată este infestată de buruieni și prezintă uscături pe o suprafață de 70%”, se arată în procesul verbal.

Au fost blocate plățile către Romprest

    Primarul Focșaniului, Cristi Misăilă, spune că problemele constatate nu au fost cauzate de faptul că plantele nu ar fi udate la timp. Edilul spune că s-a constatat lipsa masivă a unor arbuști și pomi, aproape 60% din gardul viu este compromis, gazonul este infestat cu buruieni. Primul pas este trimiterea unei notificări către Romprest iar, dacă răspunsul va fi negativ, se va ajunge chiar la un proces în instanță. Deocamdată, municipalitatea a blocat ultima plată către Romprest iar garanția de bună execuție nu a fost eliberată deoarece se consideră că firma nu și-a îndeplinit toate obligațiile. „Aceste lucruri ne-au determinat să facem o notificare către Romprest în care le-am adus la cunoștință toate neregulile constatate. Fiind în perioada de garanție i-am invitat să remedieze problema. Consider că nu sunt probleme care țin de faptul că nu au fost udate la timp plantele, așa cum spun dumnealor. Mai mult, am constatat că, în cadrul proiectului, al caietului de sarcini nu este stipulat foarte clar cine întreține spațiile verzi în perioada de garanție. Conform unei hotărâri a Consiliului Local au fost preluate provizoriu spațiile verzi pentru a nu fi compromise definitiv și urmează, după remedierea deficiențelor de către Romprest, dacă vor dori, să le preluăm ca atare. Dacă nu, noi vom face pe cheltuiala noastră aceste lucrări urmând să recuperăm de la Romprest în baza unei acțiuni în instanță deoarece este în perioada de garanție și, conform contractului, ei ar trebui la un an de zile să aibă plantele ca în momentul predării. Consider că s-a făcut o eroare și din partea echipei de management a proiectului și am sesizat Comisia de Disciplină pentru managerul de proiect. Acum așteptăm să vedem ce se va întâmpla mai departe. Dacă răspunsul este negativ din partea Romprest, îi vom acționa în instanță”, ne-a spus primarul Cristi Misăilă.

Primăria spune că s-au folosit materiale de calitate slabă

    Primăria Focșani arată în notificarea către firma Romprest că au fost folosite materiale de calitate slabă, care nu au rezistat în teren. Conform contractului încheiat pentru proiectul „Modernizare și extindere spații verzi în zona de acțiune sud est”, lucrările sunt în perioada de garanție de 12 luni, care decurge de la data recepției la terminarea lucrărilor și până la recepția finală. În această perioadă, firma are obligația „să remedieze neconformitățile constatate în teren și consemnate în procesele verbale de constatare deoarece nu au fost respectate prevederile din caietul de sarcini și oferta tehnică”. Mai mult, conform contractului, achizitorul are dreptul de a emite pretenții asupra garanției de bună execuție, în limita prejudiciului creat, dacă executantul nu își execută, execută cu întârziere sau execută necorespunzător obligațiile asumate prin  contract. „Având în vedere neconformitățile constatate în teren în perioada 30 iunie-8 august, considerăm că stricăciunile au fost datorate materialelor de slabă calitate pe care le-ați folosit și care nu au rezistat în teren. Mai mult, în opinia noastră constatăm că nu au fost respectate toate prevederile caietului de sarcini și ale propunerii tehnice, anexele la contractul de lucrări încheiat cu societatea dumneavoastră, cu privire la respectarea perioadei în care se verifică și se recepționează plantele (perioada de plantare, de fixare și de îngrijire precum și perioada de recepție pe etape până cel târziu 30 noiembrie a fiecărui an), aveți obligația de a remedia aceste vicii apărute și constatate ulterior încheierii procesului verbal de recepție la terminarea lucrărilor și pentru care nu sunteți absolviți de răspundere”, se arată în notificarea transmisă de Primărie către Romprest.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?