Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627

Subvenţie pentru electricitatea folosită la irigaţiile din agricultură


Fermierii ar putea beneficia de subvenționarea cheltuielilor cu energia electrică la irigarea culturilor agricole. Guvernul Ponta pregătește un act normativ, prin care să fie suportate de la bugetul de stat cheltuielile cu energia electrică componentă a tarifului de livrare a apei pentru irigații. Aceasta ar însemna o reducere cu peste 50% a tarifului, iar cheltuielile sunt estimate la 29,3 milioane lei, ținând cont de suprafețele contractate de fermieri pentru irigații în acest an.
 Doar la nivelul județului Vrancea, în acest an au fost contractate pentru irigații doar 360 hectare și au fost irigate efectiv doar 56 hectare de culturi. Mult prea puțin față de miile de hectare care se irigau în anii trecuți. Iar unul dintre motive este tariful mare la punctul de livrare. Exprimat în lei/1000 metri cubi, acesta este între 117 și 227 lei pentru amenajările de irigații din zona Ciorăști-Măicănești.
Nota de fundamentare a proiectului de act normativ arată că subvenționarea cheltuielilor cu energia electrică este singura soluție de a sprijini fermierii care au sisteme de irigații. Iar o analiză comparativă arată că suprafețele irigate s-au redus cu 50% după eliminarea subvențiilor la energia electrică pentru irigații în 2010. „În perioada 2007-2009 energia electrică pentru irigații a fost subvenționată de la bugetul de stat în proporție de 90%. După încetarea subvențiilor la energia electrică, suprafețele contractate și irigate au scăzut comparativ cu anul 2009, ultimul an al subventionării astfel: în anul 2009 suprafața contractată a fost de 563.791 ha și cea irigată de 294.028 ha, în timp ce în anul 2014 suprafața contractată a fost de 323 mii ha, iar suprafața udată a fost de 127 mii ha. Rezultă din cele prezentate mai sus că suprafețele contractate și irigate au scăzut atunci când producătorii agricoli nu au mai beneficiat de energie electică subvenționată. Având în vedere situația climatică actuală și de prespectivă cu secetă profundă singura posibilitate pentru creșterea suprafețelor irigate o constituie suportarea de la bugetul de stat pentru anul 2015 a costurilor cu energia electrică consumată pentru irigații de către Administrația Națională a Îmbunătățirilor Funciare, Federațiile de Îmbunătățiri Funciare și Organizațiile de Îmbunătățiri Funciare. Această măsură permite agricultorilor să-și reia activitatea de producție, știut fiind faptul că sunt zone în care pierderile sunt totale”, se arată în proiectul de act normativ.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?