Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617

GALERIE FOTO : O familie din Păunești riscă o amendă de cel puțin cinci mii de lei după ce a tăiat fără autorizație un nuc


O familie din Păunești riscă o amendă de cel puțin cinci mii de lei după ce a tăiat fără autorizație un nuc situat pe proprietatea familiei Păduraru. Incidentul a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute iar proprietarul terenului, Maria Păduraru, a început să apeleze la instituțiile statului pentru a i se face dreptate. Femeia spune că arborele a fost tăiat de o familie care are proprietatea vecină cu a sa și care ar fi amenințat-o în ultimele zile că va pune nucul la pământ. Maria Păduraru a făcut deja plângere la poliția din Păunești și urmează să facă și o plângere penală la Parchet. „Terenul l-am cumpărat de aproape patru ani iar nucul era la marginea proprietății mele. Chiar persoana de la care l-am cumpărat mi-a spus că l-a plantat cu acest scop, de a delimita terenul. Poate declara acest lucru și la proces. Începând de luni, vecina m-a sunat la telefon și m-a amenințat că taie nucul, că este pe hotar. I-am spus că poate face acest lucru doar pentru crengile care îi cad pe proprietate. Eram la mare și când m-am întors a sunat mama. Când am ajuns acolo i-am găsit cum tăiau copacul. Mi-au spus că au autorizație dar nu există așa ceva. Am sunat la Direcția Agricolă pentru că este o lege specială pentru tăierea nucilor și nu există niciun document. Am sunat la 112 dar m-au trimis la postul de poliție. Am făcut acolo o reclamație dar voi face și o plângere penală. Nucul era pe proprietatea mea și nu aveau dreptul să îl taie. Ei au dărâmat vechiul gard și au construit altul chiar la mijlocul nucului”, ne-a spus Maria Păduraru.
    Directorul Direcției Agricole, Ticu Constandache, ne-a spus că regulile privind tăierea nucilor sunt foarte clare iar la instituția pe care o conduce nu a fost înregistrată nicio solicitare pentru tăierea unui copac la Păunești. „Conform legii, autorizația pentru tăierea nucului se acordă doar pentru copacii îmbătrâniți și care sunt uscați”, ne-a spus directorul Constandache. Legea stabilește că solicitarea pentru tăierea nucilor se depune cu o lună înainte la Direcția Agricolă. Autorizația se acordă dacă pomii au ramuri uscate în proporție de 60% din coroană, dacă sunt amplasați într-un perimetru unde urmează să se construiască obiective de interes național sau de interes al comunității locale ori sunt amplasați pe aliniamentele drumurilor naționale și pun în pericol siguranța circulației rutiere. Amenzile pentru cei care nu respectă aceste condiții sunt foarte mari, de până la 10 mii lei. „Defrișarea fără autorizație a plantațiilor de pomi fructiferi, indiferent de forma de proprietate, cu o suprafață de mai mare de 0,5 hectare, sau a plantațiilor de arbuști fructiferi cu o suprafață mai mare de 0,2 hectare precum și a nucilor sau a castanilor comestibili, indiferent de sistemul de cultură, constituie contravenție și se pedepsește cu amendă de la 5000 lei la 10000 lei”, se arată în actul normativ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?