Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

În ce condiții se prelungește perioada de acordare a stimulentului de inserție


Condițiile de prelungire a perioadei de acordare a stimulentului de inserție, potrivit noii legislații, sunt diferite, în funcție de situație. Potrivit materialului informativ dat pubicității de Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS), în cazul persoanelor care la data de 1 iulie a.c. se aflau în plata acestui drept, doresc să revină în concediu pentru creșterea copilului și solicită ulterior stimulent de inserție până la împlinirea copilului a vârstei de 3 (4) ani, condiția pentru prelungirea perioadei de acordare a stimulentului este aceea ca persoana să se întoarcă la activitatea profesională cu cel puțin 60 de zile înainte de finalizarea concediului, respectiv înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 2 (3) ani. „Cele 60 de zile se referă la ultimele 2 luni înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, sau 3 ani în cazul copilului cu handicap. Acestea nu pot fi constituite fracționat cumulând perioade anterioare în care persoana s-a întors la activitatea profesională”, spun specialiștii ANPIS.
    Pentru persoanele care se aflau în plata stimulentului de inserție la data de 1 iulie, indiferent de opțiunea de concediu exprimată inițial, prelungirea perioadei de acordare a stimulentului până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani, respectiv 4 ani, în cazul copilului cu handicap, s-a făcut din oficiu.
    Prelungirea perioadei de acordare a stimulentului de inserție se aplică și în cazul persoanelor care la data de 1 iulie se aflau în concediu fără plată sau realizau venituri profesionale pe perioada denumită „luna celuilalt părinte”. Aceste persoane, pentru a beneficia de prelungirea de acordare a stimulentului de inserție, trebuie să depună cerere și acte doveditoare privind realizarea de venituri supuse impozitului, la primăria în a cărei rază teritorială își au domiciliul.
    Persoanele ai căror copii au împlinit vârsta de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, înainte de 1 iulie a.c., din cauza faptului că nu se mai află sub incidența prevederilor OUG nr. 111/2010, nu pot beneficia de prelungirea perioadei de acordare a stimulentului de inserție.
    Un alt caz îl reprezintă cel al persoanelor care au efectuat „luna celuilalt părinte” înainte de intrarea în vigoare a Legii nr. 66/2016, care reintră în concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 (3) ani și doresc să știe dacă această perioadă se ia în calculul celor 60 de zile necesare pentru prelungirea perioadei de acordare a stimulentului de inserție până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 (4) ani. Potrivit informațiilor furnizate de specialiștii ANPIS, legea și normele metodologice prevăd că, în cazul în care persoana se întoarce la activitatea profesională cu cel puțin 60 de zile înainte de finalizarea concediului, respectiv înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 2 (3) ani, perioada de acordare a stimulentului de inserție se prelungește până împliniește copilul vârsta de 3 ani sau 4 ani în cazul copilului cu handicap. „Cele 60 de zile, chiar dacă includ «luna celuilalt părinte», se referă la ultimele 2 luni înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani sau 3 ani în cazul copilului cu handicap. Acestea nu pot fi constituite fracționat cumulând perioade anterioare în care persoana s-a întors la activitatea profesională sau s-a efectuat «luna celuilalt părinte». În cazul efectuării într-o perioadă anterioară a «lunii celuilalt părinte», părintele care a fost inițial în concediul pentru creșterea copilului trebuie să se întoarcă la activitatea profesională cu cel puțin 60 de zile înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 2 (3) ani, respectiv înainte de finalizarea perioadei de concediu, beneficiind de stimulent de inserție în toată această perioadă”, detaliază specialișii ANPIS.
    Persoanele care se întorc la serviciu cu cel puțin 60 de zile înainte de finalizarea concediului, respectiv înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 2 (3) ani și care, în acest interval de timp efectuează și „luna celuilalt părinte”, pe perioada cât se efectuează „luna celuilalt părinte” nu vor primi stimulent de inserție.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?