Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Sfaturi de la jandarmi pentru a avea un concediu la munte liniștit


În cazul în care vă place muntele și drumeția și ați hotărât să petreceți concediul în mijlocul naturii, jandarmii au câteva sfaturi ca să aveți zile de relaxare, fără evenimente neplăcute. Este bine să aveți în primul rând echipament adecvat, să cunoașteți foarte bine itinerariul pe care o să-l parcurgeți și, nu în ultimul rând, să fiți cât mai bine informați cu ceea ce aveți de făcut dacă sunteți într-o situație de dificultate sau de risc.
„Vă aflați într-o stațiune turistică montană sau intenționați să vă petreceți concediul la munte? Jandarmeria Montană vă face câteva recomandări pentru siguranța dumneavoastră, evitarea accidentelor sau pentru a ști cum să reacționați în situații de risc.
– Înainte de a pleca în excursie, informați-vă temeinic în legătură cu itinerariul propus (dacă este accesibil, marcat sau dacă prezintă porțiuni periculoase), prognoza meteo, condițiile climatice locale, starea de funcționare a mijloacelor de transport pe cablu – acolo unde acestea există.
– Plecați pe munte doar cu echipament adecvat anotimpului. Nu trebuie să vă lipsească lanterna, cuțitul, sacul de dormit, trusa de prim ajutor, busola/GPS, mijloace de aprins focul, telefonul mobil.
– Nu riscați să plecați singuri la drum și alegeți traseele în funcție de pregătirea fizică, tehnică și psihică a celui mai slab din grup.
– Informați jandarmii montani/salvamontiștii/cabanierul cu privire la traseul ales și înscrieți-vă în registrul de trafic al turiștilor, lasând datele dumneavoastră în acesta.
– Nu deteriorați amenajările turistice, marcajele sau indicatoarele. Folosiți numai traseele marcate. Urmăriți marcajele de pe traseu. Nu vă abateți de la traseu și evitați scurtăturile.
– Nu consumați băuturi alcoolice, deoarece acestea diminuează capacitatea de efort. În cazul apariției unei situații de dificultate sau de risc la adresa integrității, sănătății sau a vieții puteți solicita ajutorul Jandarmeriei Montane prin intermediul numărului unic pentru apeluri de urgență 112, specificând, pe cât posibil, datele de identificare ale persoanei care anunță ce s-a întâmplat, câte persoane au nevoie de ajutor, unde sunt persoanele aflate în dificultate și când s-a produs accidentul”, se arată într-o postare pe facebook a Jandarmeriei Vrancea, preluată de pe pagina Jandarmeriei Române.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?