Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

BANI nerambursabili pentru gestionarea gunoiului de grajd și a apelor uzate


Aproape 45 mii puieți de salcâm pentru perdele forestiere de protecție au fost plantați la Gologanu și Movilița în cadrul proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți”. Măsurile pentru prevenirea poluării au fost discutate, ieri, în cadrul unei dezbateri publice organizate de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor la Focșani. Întâlnirea a avut ca temă analiza cadrului normativ referitor la reducerea poluării cu nitrați, măsurile pentru prevenirea poluării, precum și sursele de finanțare pentru investițiile care susțin aceste demersuri. Dezbaterea s-a desfășurat la Consiliul Județean și au participat reprezentanți ai primăriilor vrâncene, reprezentanți ai autorităților centrale, experți din domeniul protecției mediului, membri ai comunității academice, reprezentanți ai diferitelor instituții implicate în implementarea, monitorizarea și controlul Directivei Nitrați.
    Au fost prezenți Dragoș Bârlădeanu, vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea, Camelia Bobocea- Garda de Mediu, Romeo Iordache, director Direcția tehnică și Investiții din Consiliul Județean și Anca Corneanu – Oficiul pentru Studii Pedologice și Agrochimice Vrancea. Pentru perioada 2016-2022, proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” dispune de o sumă totală de 48 de milioane de euro pentru investiții la nivelul comunităților locale pentru reducerea poluării cu nutrienți, cât și pentru măsuri de consolidare a capacității instituțiilor cu rol în monitorizarea și raportarea calității apelor. Mai multe informații despre acest proiect pot fi obținute de la www.inpcp-campanie.ro.
    Finanțările acordate sunt pentru mai multe tipuri de investiții. Pot fi finanțate investiții noi la nivelul comunităților pentru gestionarea gunoiului de grajd, respectiv platforme comunale de depozitare a gunoiului de grajd și echipamente aferente; stații de compostare/peletizare/ambalare și echipamente aferente; instalații de biogaz și echipamente aferente. Tot în acest sector, al gestionării gunoiului de grajd, pot fi achiziționate echipamente noi pentru investițiile deja realizate (depozite de gunoi de grajd, stații de compostare /peletizare/biogaz). Un alt domeniu care poate obține finanțare este cel de reducere a riscurilor de poluare cu ape uzate. În acest caz sunt finanțate sisteme de canalizare și stații de epurare, în localitățile în care s-au luat măsuri pentru reducerea poluării cu nutrienți din agricultură, dar există riscul poluării cu ape uzate menajere. De asemenea, pentru îmbunătățirea protecției cursurilor de apă, se finanțează plantarea unor fâșii vegetale de protecție. Acești bani pot fi obținuți de primării, singure sau în parteneriat cu alte unități administrativ teritoriale. Cheltuielile eligibile susținute de finanțarea nerambursabilă acoperă construirea obiectivelor de investiții și taxele aferente; echipamente necesare operării investițiilor; servicii de consultanță și sprijin tehnic pe perioada implementării (supervizare, management contract); sprijin tehnic pe perioada elaborării Proiectului. „Apelul pentru depunerile de aplicații de finanțare în cadrul Proiectului se va lansa în cursul anului 2016 și va cuprinde două etape de selecție. Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor va acorda, în cadrul Proiectului, sprijin pentru pregătirea aplicațiilor de finanțare”, se arată în prezentarea proiectului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?