Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Un vrâncean și-a arendat terenul agricol, dar firma nu a respectat contractul


Un localnic din satul Bordeștii de Jos, comuna Bordești, acuză firma cu care a semnat un contract de arendă că de un an de zile nu i-a dat nici un bob de grâu ori de porumb, sau vreun leuț. Dinu Hermănel (FOTO) spune că anul trecut, în data de 31 februarie, a încheiat un contract de arendare cu SC Terrabio Agricultura, cu sediul în Focșani, pentru terenul agricol proprietatea sa, situat pe raza localității Obrejița. Contractul în cauză a fost parafat pe o perioadă de cinci ani, adică până în anul 2020, terenul respectiv fiind folosit de arendaș doar în scopul exploatării agricole, fără ca arendașul să poată schimba categoria de folosință a terenului.
Dinu Hermănel spune că a crezut că cei de la firma Terrabio Agricultura sunt oameni serioși și a făcut în satul său diligențe pentru ca și alți săteni, care au terenuri agricole în vecinătatea sa, să încheie un astfel de contract și să beneficieze de produse agricole sau bani, după caz. Bărbatul spune că totul a fost frumos și bine în momentul în care părțile au semnat contractul.
La capitolul șase, articolul 8 din contract scrie negru pe alb că nivelul arendei este de 600 kg, cantitate grâu, grâu și bani sau doar bani. Dinu Hermănel susține că de anul trecut și până în prezent nu a primit nici produsele agricole care ar fi undeva în jurul cantității de 300 de kilograme, dar nici un leu, așa cum prevede contractul. Omul ne-a precizat că a încercat în repretate rânduri să ia legătura cu doamnele responsabile de la SC Terrabio Agricultura, însă a fost dus permanent cu vorba, apoi nu i s-a mai răspuns la telefon.
În contractul de arendare se precizează faptul că: „plata arendei în natură se face imediat după recoltarea culturii, dar nu mai târziu de 45 de zile. Produsul livrat de către arendator va corespunde din punct de vedere calitativ. Plata arendei în bani se face la un preț stabilit prin înțelegerea părților – prețul de piață din anul respectiv. Plata se face până la 45 de zile de la recoltarea produsului respectiv. Plata în bani se va face direct la sediul arendașului sau prin mandat poștal la adresa arendatorului”.
Omul spune că nu a primit nimic nici personal, nici prin mandat poștal. „Am tot așteptat să primesc arenda, așa cum este scris în contract. În zadar. Am tot sunat și am vorbit cu doamnele Adriana Socol și doamna Adela, însă m-au tot amânat. Am insistat și de la o bucată de timp m-au tratat ca pe ultimul om. Nu m-am lăsat și am tot încercat să iau legătura cu ele, însă nu mai răspundeau la telefon. Nu este posibil așa ceva. Nu cer nimic în plus, ci dreptul care mi se cuvine după terenul meu. Când au venit la noi în sat, m-a pus dracu și am vorbit și cu alți oameni care au terenurile în acea zonă să încheie contractele de arendă cu ele. Acum mi-am pus paie în cap singur de la oameni, că mai sunt și alții care nu și-au primit arenda pe anul trecut. De exemplu, nea Vasile Ivanciu, care stă pe lângă biserică, Nelu Gherghe, nici eu nu au primit arenda. Cum vine asta, cu terenul meu, de pe care au luat recolta, și eu nu am primit nimic, nimic! Nu le-am cerut luna de pe cer, ci să-mi dea exact ce mi se cuvine de pe suprafața respectivă de teren”, a spus Dinu Hermănel.
Am contactat-o pe Adriana Socol, de la firma SC Terrabio Agricultura, cea pe care ne-a indicat-o Dinu Hermănel că este responsabilă de a da arenda celor care au încheiat contracte cu firma. Acesta, la început, a spus că toată vina îi aparține lui Dinu Hermănel, deoarece nu s-a dus să-și ia arenda de la sediul firmei. A revenit apoi și a precizat că arendașul este un nebun și că nu mai are ce să discute cu nimeni. „Nu l-am onorat din vina dumnealui deoarece nu a venit să ia arenda. Eu pot să dovedesc cu telefonul că l-am contactat. Dumneavoastră în ce calitate mă sunați? Ce vreți de la mine? Mă tăvălesc acum pe jos de râs. Domnul știți care este treaba, nu am ce să discut eu cu dumneavoastră. Spuneți-i lui (Dinu Hermănel-n.r.) că este un nebun, să se ducă să își ia pământul de acolo. Pământul lui nici nu este în prezent la noi. Domnu știți care este treaba, să se ducă în instanță, să-și ceară drepturile, nu are contract cu mine, are cu societatea, eu lucrez. Nu am ce să discut nici cu dumneata și nici cu dumnealui dacă s-a ajuns până aicea. Hai domnule că mă plictisești, pe cuvântul meu”, a spus Adriana Socol, care ne-a trântit apoi telefonul în nas.
Am încercat să mai discutăm încă o dată cu Adriana Socol, însă ne-a respins apelul telefonic. Prin urmare, i-am trimis un mesaj prin care am informat-o că discuția pe care am avut-o la telefon va fi consemnată ca și punct de vedere.

„Nu îmi dați numele la ziar că mor”

 
La ceva timp după ce am trimis mesajul, am fost contactați de o femeie care ne-a spus că se numește I. S. și că este șefă de fermă la SC Terrabio Agricultura. Acesta, ne-a rugat să nu îi dăm numele deoarece dacă îi apare numele în ziar va face o criză de inimă și va muri. Nu îi dăm numele, ci doar inițialele și ce ne-a declarat la telefon. „Am fost sunată de colega mea că avem o reclamație. Eu mă numesc S.I. și sunt  șefă de fermă la SC Terrabio Agricultura, vă rog din tot sufletul, eu sunt o femeie civilizată. Eu nu știu ce discuție a avut colega mea cu dumneavoastră. Eu am fost în câmp, să văd cât a plouat. Bine că mi-ai spus că să știu ce discuție voi purta cu ea. Rugămintea mea e să nu apar cu numele în ziar. Eu nu am făcut nimic rău. El (Dinu Hermănel n.r.) nu s-a prezentat să i-a arenda. Eu sunt bolnavă de inimă, dacă apar în ziar, am murit și acest om intră în pușcărie. Eu nu sunt vinovată cu nimic”, a spus I. S. de la celălalt capăt al firului. 
Întrebată de ceilalți doi oameni indicați de Dinu Hermănel, șefa de fermă a spus: „Domnul Ivanciu și-a luat arenda, nu a vrut să mai ia orz, domnul celălalt mai avea 200 de kilograme de porumb, dar nu a venit să le ia. Eu nu am făcut pe nimeni nebun. Așa s-a ajuns pentru 200 de kile de porumb, să mă dea pe mine la ziar. Eu până diseară mor. Îi rog să se prezinte la fermă să ridice arendele, nu este nici un fel de problemă. Eu muncesc, eu sunt numai noroi pe picioare și să mi se facă rău din cauza asta! Diferența de arendă le voi da fără nici un fel de problemă. Eu, cealaltă diferență de arendă le-am dus-o acasă, deși nu era treaba mea. Dacă Hermănel, care îmi este prieten de-o viață, a putut să mă dea pe mine la ziar, nu e corect”, a încheiat I. S..       

6 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?