Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

Finanțări de 500 de mii până la 1,5 MILIOANE DE EURO pentru proiecte ce vizează REDUCEREA ABANDONULUI ȘCOLAR!


Organizațiile neguvernamentale, autoritățile publice, instituțiile de cult și alte entități din județul nostru, interesate să trimită copiii la școală, vor putea depune proiecte în cadrul programului de educație „Școală pentru toți”, program cu o alocare de 193,2 milioane de euro din Programul Operațional Capital Uman (POCU 2014-2020). Ministerul Fondurilor Europene (MFE) a lansat, spre consultare publică, un ghid pentru programul „Școală pentru toți”, program ce susține pachetul de măsuri anti-sărăcie și are ca beneficiari finali copiii din școli defavorizate, cu risc de abandon școlar, tinerii și adulții care au renunțat la școală și vor s-o reia, cadrele didactice și specialiștii care au nevoie de sprijin pentru a-și adapta activitatea școlii la nevoile copiilor.
    Potrivit comunicatului dat publicității, elementul central al fiecărui proiect va fi școala, fiind pentru prima oară când MFE pune la dispoziție fonduri pentru rezolvarea problemei abandonului școlar într-o manieră atât de complexă. Obiectivele la care MFE se uită prin finanțarea proiectelor ce urmează să fie depuse în perioada următoare sunt: Creșterea participării la învățământul antre-preșcolar și preșcolar pentru 25.000 de copii; Sprijinirea a peste 30.000 de copii să meargă la școală, dar și scăderea riscului de abandon școlar; Readucerea la școală, prin programul „A doua șansă”, a 20.000 de tineri și adulți care nu au terminat învățământul obligatoriu; Sprijinirea a 20.000 de cadre didactice, mediatori școlari, consilieri școlari, directori și specialiști în educație pentru a lucra mai bine cu copiii aflați în risc de abandon școlar. „Diferența ratei de părăsire timpurie a școlii dintre România și UE a crescut de la 5,4% în 2010 la 8,1% în 2015. Reducerea abandonului școlar este o prioritate pentru România, care, ca membră UE, a aderat la principalele obiective trasate de Europa 2020, strategia de creștere economică a Uniunii. Unul dintre obiective prevede o rată a abandonului școlar, la nivel european, de sub 10%. În România, rata abandonului școlar se situează la 19,1%, potrivit Eurostat, și trebuie redusă până la 11,3% până în 2020”, se detaliază în comunicat.
    Ghidul poate fi vizualizat AICI,AICI,AICI,AICI,AICI și pe http://bit.ly/29FhmjH. Etapa de consultare a acestui ghid se încheie pe 21 iulie 2016, iar apelul la proiecte este programat pentru 1 august. „Vă rugăm să transmiteți propunerile dumneavoastră privind îmbunătățirea documentelor mai sus menționate, la adresa de e-mail: contact.minister@fonduri-ue.ro, până la data de 21 iulie 2016”, transmit reprezentanții Ministerului Fondurilor Europene.

Linie de finanțare dedicată prevenirii și reducerii părăsirii timpurii a școlii

    Potrivit ghidului realizat de MFE, programul „Școală pentru toți” este o linie de finanțare europeană dedicată prevenirii și reducerii părăsirii timpurii a școlii, ceea ce reprezintă o prioritate națională. Valoarea maximă ce va putea fi alocată proiectelor mici este de 500 de mii de euro, iar a celor mari, 1,5 milioane de euro.
    Programul se adresează copiilor din școli defavorizate, cu risc de abandon școlar, tinerilor și adulților care au renunțat la școală și vor s-o reia, precum și cadrelor didactice și specialiștilor care au nevoie de sprijin pentru a-și adapta activitatea școlii la nevoile copiilor.
    Aplicanții eligibili sunt școlile, ONG-urile, autoritățile publice, instituțiile de cult și diverse entități interesate să trimită copiii și tinerii la școală, în parteneriat cu școli unde se află copii cu risc educațional.
    „Școală pentru toți” susține pachetul de măsuri antisărăcie lansat la începutul acestui an de Guvern, oferind o șansă la viitor copiilor supuși riscului de sărăcie și aflați în pericol de abandon școlar. Totodată, face un apel către cei care vor să rezolve problema abandonului școlar, prin intervenții integrate pentru copii, părinți, profesori, școală. Acest program își propune: să faciliteze accesul la educație, rezolvând probleme precum lipsa hainelor, a rechizitelor sau a transportului de acasă la școală; să ofere programe de prevenire și reducere a abandonului școlar („Școală după Școală”, „A doua șansă” etc.); să îmbunătățească serviciile (de exemplu consiliere școlară, logopedie) și spațiile educaționale (dotări, echipamente, amenajări de spații pentru cabinete medicale școlare, săli de servire a mesei, săli de joacă); să atragă profesori buni și motivați și să dezvolte managementul școlar prin sprijin de mobilitate, instruire, mentorat etc..

Sesiunea de depunere a proiectelor începe pe 1 august!

    Potrivit calendarului întocmit de MFE, în perioada 7-22 iulie a.c. are loc consultarea publică a ghidului solicitantului, oricine putând trimite sugestii și propuneri la adresa de email: spt@fonduri-ue.ro.
Între 1 august și 30 septembrie 2016 organizațiile și instituțiile interesate pot depune proiectele în vederea finanțării. Evaluarea și selecția proiectelor se va desfășura în perioada 1 septembrie – 30 octombrie. Perioada de implementare a proiectelor selectate va fi 1 decembrie 2016 – 31 noiembrie 2019. 
    Programul Operațional Capital Uman (POCU) 2014-2020 are o alocare totală de 4,326 miliarde euro. Programul stabilește prioritățile de investiții, obiectivele specifice și acțiunile asumate de către România în domeniul resurselor umane, pentru a contribui la reducerea disparităților de dezvoltare economică și socială dintre România și Statele Membre ale UE. POCU include 7 Axe Prioritare: Inițiativa locuri de muncă pentru tineri (1); Îmbunătățirea situației tinerilor din categoria NEETs (2); Locuri de muncă pentru toți (3); Incluziunea socială și combaterea sărăciei (4); Dezvoltare locală plasată sub responsabilitatea comunității (DLRC – 5); Educație și competențe (6); Asistență Tehnică (7).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?