Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

VIDEO și GALERIE FOTO : Crucea Roșie, de 140 de ani în prima linie a sprijinului umanitar!


Umanitate, Imparțialitate, Neutralitate, Independență, Voluntariat, Unitate și Universalitate! Sub semnul Principiilor Fundamentale ale Mișcării Internaționale de Cruce Roșie s-au derulat, luni, festivitățile dedicate împlinirii a 140 de ani de activitate neîntreruptă a Societății Naționale de Cruce Roșie din România (SNCRR). Acestea au avut loc la București unde, la sediul SNCRR, s-a dezvelit placa aniversară, iar la Palatul Elisabeta, într-o atmosferă caldă, emoționantă, ce a purtat amprenta distincției Regalității, au fost omagiați voluntarii. Totodată, în Piața Constituției a fost expusă o pânză aniversară cu o lungime de 140 de metri, pe care voluntarii din zece filiale, inclusiv Vrancea, au pictat și transmis mesaje în spiritul Crucii Roșii, iar în Parcul Carol s-a format o Cruce Roșie umană și au fost lansate spre cer 140 de baloane. La aceste evenimente a participat și delegația Filialei de Cruce Roșie Vrancea, formată din președintele acesteia, Laura Breană, directorul Rodica Davidean și voluntarii conduși de profesorul Lidia Boc.

    Ziua Crucii Roșii Române a fost sărbătorită anul acesta în capitală, toate filialele din țară fiind invitate să participe la acest eveniment aniversar – 140 de ani de la înființarea Societății Naționale de Cruce Roșie din România (SNCRR). Dacă până acum, această zi era marcată de fiecare filială prin diverse acțiuni organizate la nivel de județe, anul acesta, la invitația președintei SNCRR, Alteța Sa Regală Principesa Moștenitoare Margareta, delegații ale organizațiilor județene s-au reunit la București. Primul eveniment, cel al dezvelirii plăcii aniversare, a avut loc la sediul central al SNCRR, iar la el au participat președintele acesteia, Alteța Sa Regală, Pincipesa Moștenitoare Margareta a României, directorul general al Crucii Roșii Române, Ioan Silviu Lefter, președinți și directori de filiale, voluntari și angajați. 
    Toți aceștia s-au reunit apoi în minunata grădină a Palatului Elisabeta, unde au fost expuse cele patru panouri aniversare și plicul editat cu acest prilej de Romfilatelia, și unde au avut loc discursurile aniversare. După intonarea Imnului Regal și enumerarea Principiilor Fundamentale ale Mișcării Internaționale de Cruce Roșie, președinta SNCRR, Alteța Sa Regală Principesa Moștenitoare Margareta, a urat bun venit invitaților și a adus un omagiu voluntarilor de Cruce Roșie. „SNCRR împlinește, astăzi, 140 de ani. Este ceva! Familia Regală a stat alături de Crucea Roșie încă de la fondarea sa, la 4 iulie 1876, în timpul domniei Regelui Carol I. Regina Elisabeta, Regina Maria și Regina mamă Elena s-au implicat cu devotament și abnegație în acțiuni umanitare ale Crucii Roșii Române fără teamă de război, mizerie sau boală. Astăzi, voluntarii noștri continuă cu pasiune și devotament misiunea înaintașilor lor. În spiritul Principiilor Fundamentale ale Mișcării Internaținale de Cruce Roșie și Semilună Roșie, ei răspund fără ezitare în situații de urgență, în acțiuni de salvare și asistare a victimelor dezastrelor naturale, în promovarea educației pentru sănătate sau în acordarea primului ajutor. Am speranța că generațiile viitoare vor duce mai departe această menire, cu simț de răspundere și generozitate. La mulți ani, Crucea Roșie Română!”, a spus președinta SNCRR, Alteța Sa Regală Principesa Moștenitoare Margareta.

„Faptele de excelență din istoria Crucii Roșii Române ne motivează și ne obligă”

    La rândul său, Ioan Silviu Lefter, directorul general al SNCRR, a apreciat în discursul său că aniversarea a 140 de activitate umanitară neîntreruptă a instituției constituie un moment istoric ce se cuvine a fi cinstit cu recunoștință și respect față de toți cei care, de-a lungul istoriei, s-au implicat cu devotament și spirit de sacrificiu pentru îndeplinirea misiunii umanitare a Crucii Roșii Române, aceea de a alina suferința umană. De asemenea, el a făcut o incursiune emoționantă în istoria instituției române de caritate. „Aș vrea să mulțumesc Casei Regale, gazda noastră, care încă de la începuturi a susținut cu convingere întreaga activitate a acestei instituții. Povestea Crucii Roșii Române a început la 4 iulie 1876 când o mână de oameni inimoși, mari personalități ale acelor vremuri – Dimitrie Ghica, Nicolae Crețulescu, George Grigore Cantacuzino, C.A. Rosetti, Ion Ghica, Dimitrie Sturza și doctorul Carol Davila au pus bazele SNCRR. La nici trei săptămâni de la înființare, în ziua de 20 iunie 1876, primul președinte, prințul Dimitrie Ghica, a trimis prima ambulanță a Crucii Roșii Române într-o misiune umanitară pe frontul sârbo-turc, de la sud de Dunăre. Prima misiune a Crucii Roșii a avut menirea de a acorda ajutor medical militarilor răniți, indiferent de tabăra din care aceștia făceau parte. An de an, istoria Crucii Roșii Române s-a împletit cu istoria României, a înfruntat provocările vremurilor, slujind umanitatea în cele mai vulnerabile momente”, a spus Ioan Silviu Lefter.
    Directorul SNCRR a arătat că instituția, păstrându-și neatinse valorile fundamentale, a trăit alături de populația țării noastre greutățile războiului, confuzia tranziției dintre diferite regimuri, a supraviețuit capriciilor naturii și a contribuit la refacerea comunităților afectate de dezastre naturale. „Dincolo de contribuțiile concrete pe care Crucea Roșie Română le-a adus țării noastre, cred că cea mai mare avere este cea pe care o purtăm în suflete. Faptele de excelență din istoria Crucii Roșii Române ne motivează și ne obligă să ne adaptăm mereu la ce e nou, și să rămânem în prima linie a sprijinului umanitar. Vom continua să aducem bucurie și speranță celor care au nevoie de noi! Astăzi noi, cei prezenți, suntem Crucea Roșie! Noi trebuie să-i ducem mai departe mesajul și valorile. Noi suntem responsabili să transmitem mai departe această moștenire de valoare, pe care nobilii noștri predecesori ne-au încredințat-o! Astăzi, noi scriem istoria! Vă invit, deci, să privim cu mândrie în urmă, la cele câte au fost, și cu încredere și ambiție spre cele câte vor veni!”, a spus directorul Ioan Silviu Lefter.
El a amintit în discursul său despre sutele de mii de oameni care au beneficiat,  numai anul trecut, de sprijinul Crucii Roșii, oameni afectați de inundații, incendii, înzăpeziri și alunecări de teren, bătrâni bolnavi, copii instituționalizați și familii nevoiașe, persoane care au participat la programele de educație pentru sănătate sau care au beneficiat de cursuri de prim ajutor și instruire cu privire la valorile umanitare. „Nimic din toate acestea nu ar fi fost posibile fără susținerea dumneavoastră permanentă, voluntari, membri, donatori, parteneri. Vă mulțumesc și vă invit să ne rămâneți alături pentru că doar împreună putem să ducem mai departe această misiune uriașă! Împreună suntem istorie! Istoria Crucii Roșii Române și a unei lumi mai bune!”, a fost mesajul transmis de Ioan Silviu Lefter.

Pânză aniversară cu mesaje de pace și Cruce Roșie umană

    Cu ocazia aniversării a 140 de ani de la înființarea SNCRR, Filiala Vrancea a fost una din cele zece filiale din țară invitată să participe la realizarea pânzei aniversare cu mesaje de pace, care a fost expusă pe gardul Parlamentului României și care va rămâne expusă acolo timp de o săptămână. Cei 14 metri pictați și inscripționați de voluntarii vrânceni s-au remarcat atât prin mesaj cât și prin coloratură, precum și prin inspirația de a pune pe pânză sigla Crucii Roșii.
    Ziua aniversară s-a încheiat cu realizarea unei Cruci Roșii umane în Parcul Tineretului și înălțarea a 140 de baloane cu heliu în semn de recunoștință pentru toți cei care, timp de 140 de ani, au contribuit la ajutorarea persoanelor nevoiașe.
„140 de ani de la înființarea Crucii Roșii sunt mai puțin decât un veac și jumătate și, totuși, reprezintă ani de împliniri, dăruire și mai bine pentru mulți semeni de-ai noștri. Din 1998, filialele și-au sărbătorit fiecare, în modul pe care l-au considerat cel mai reprezentativ pentru zonele lor, această zi, dar anul acesta, Alteța Sa Regală Principesa Margareta, președinta Societății Naționale de Cruce Roșie din Romania, a invitat toate filialele din țară la Palatul Elisabeta, subliniind în felul acesta caracterul unitar al organizației. Filialele au fost reprezentate printr-o delegație, în care numărul reprezentativ a fost cel al voluntarilor, adăugându-se principiului de mai sus, cel al voluntariatului, pe care se bazează toate acțiunile Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie din lume. Reuniunea a avut un caracter plăcut, unde membrii delegațiilor s-au reîntâlnit sau s-au întâlnit pentru prima dată, s-au făcut schimburi de idei și modele de bună practică și promisiuni de întâlniri viitoare. Am remarcat modestia oamenilor inteligenți, ținuta și comportamentul amabil, dar riguros, și dorința de a ajuta în continuare oamenii aflați în dificultate”, a spus profesorul Lidia Boc, voluntar al Filialei de Cruce Roșie Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?