Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

GALERIE FOTO : Patru absolvenți, eliminați de la Bac. Restul candidaților au ieșit din examen zâmbind


Patru absolvenți  care au încercat să fraudeze examenul de Bacalaureat, au fost eliminați din sălile de clasă. Conform datelor furnizate de reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean (ISJ), în județul Vrancea, 1960 de candidați s-au înscris pentru susținerea acestei probe. Dintre aceștia, 1907 au fost prezenți și 53 au fost declarați absenți. Patru candidați au fost eliminați de la proba de limba și literatura română pentru intenția de a frauda examenul. În consecință, aceștia nu vor mai putea participa la probele următoare și vor fi lipsiți de posibilitatea recunoașterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale. De asemenea, acești candidați nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de Bacalaureat. Lucrările candidaților prezenți la examen vor fi corectate în centre zonale de evaluare din alte județe decât cele în care au avut loc probele.
Subiectele au avut un grad de dificultate mediu. Profesoara Maria Lupu, de la Colegiul Național Unirea din Focșani, a făcut o prezentare a subiectelor. „Subiectele de la limba și literatura română, prima probă scrisă din cadrul examenului de Bacalaureat 2016, atât la profilul real, cât și la profilul umanist, s-au înscris în dimensiunea normalității. Toate activitățile programate de minister și de conducerile unităților de învățământ preuniversitar, în timpul anului școlar 2015-2016, și mă refer aici la pregătirea suplimentară a elevilor și la organizarea unor simulări, s-au reflectat acum în faptul că subiectele au avut o structură cunoscută de elevi și niște conținuturi care, cred, că nu i-au surprins. Astfel, subiectul I a presupus rezolvarea a nouă cerințe, pornind de la texte dramatice, la prima vedere. Elevii sper că s-au descurcat în precizarea unor caracteristici care aparțineau domeniului limbii, al stilului sau al textului dramatic. Pentru subiectul al doilea, candidații au avut de elaborat un text argumentativ de 150-300 de cuvinte despre rolul jocurilor pe calculator în viața tinerilor, la profilul real, și despre rolul lecturii în dezvoltarea personală, la profilul umanist. Era necesar ca absolvenții să respecte structura unui text argumentativ și să folosească argumente convingătoare, să dea exemple pertinente și, nu în ultimul rând, să utilizeze conectori specifici. Subiectul al treilea impunea, la profilul real, prezentarea temei și a viziunii despre lume dintr-un roman interbelic. Elevii puteau alege unul dintre romanele: «Baltagul» de M. Sadoveanu, «Ion» de Liviu Rebreanu, «Enigma Otiliei» de G. Călinescu. La profilul umanist, elevii au avut de prezentat particularitățile de construcție a unui personaj dintr-un roman psihologic. Puteau vorbi despre Ștefan Gheorghidiu, personajul principal din romanul «Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război» de Camil Petrescu sau despre alte personaje, în funcție de operele studiate la școală. Ne așteptăm ca un procent mare din absolvenții anului acestuia să obțină note de promovare la această disciplină!”, a declarat profesoara Maria Lupu.

Subiecte ușoare
 

Toți absolvenți cu care reporterii „Monitorul de Vrancea” au stat de vorbă, imediat ce au ieșit din sălile de examen, erau bucuroși și cu zâmbetul pe buze. „A fost foarte bine, iar subiectele foarte ușoare. Am făcut tot și acum sper să fie și bine. Eu am ales la partea a treia să scriu «Baltagul». Profesorii și condițiile din sală au fost foarte bune. M-am pregătit singură pentru examen, nu am făcut meditație. Următoarele examene vor fi la mate și la geografie. Voi merge la facultate la București, însă sincer nu m-am hotărât încă la ce să dau. Colegii cu care am vorbit  mi-a spus și ei că a fost bine”, a spus Andreea Diana Ciribașa, elevă la Colegiul Tehnic „Ion Mincu” Focșani.
Pentru absolvenții profilului uman, cele trei subiectele au fost următoarele: text la prima vedere din piesa „Citadela sfărâmată”, de Horia Lovinescu, caracterizarea unui personaj dintr-un roman psihologic studiat și un text argumentativ despre rolul lecturii pentru dezvoltarea personală. „A fost foarte ușor. Mi s-a părut un pic mai dificil subiectul trei, unde aveam de caracterizat un personaj dintr-un roman din perioada interbelică. Am ales «Moromeții», respectiv pe Ilie Moromete. Ca dificultate, pot spune că nu a fost greu. M-am pregătit pentru examene, dar nu am făcut meditație. Mai am miercuri la istorie și vineri la logică. Vreau să fac o postliceală sanitară”, a spus Mădălina Cristina Vintilă, de la Liceul Teoretic „Ioan Slavici” din Panciu.
Pentru absolvenții profilului real, elevii au avut de rezolvat următoarele cerințe: un text la prima vedere din piesa de teatru „Madona”, de Tudor Mușatescu, un text argumentativ despre rolul jocurilor pe calculator în viața tinerilor și de redactat viziunea despre lume și viață într-un roman interbelic. „A fost super bine, nici nu mă așteptam să fie așa de ușor. Am ieșit bucuroasă deoarece dacă învățai puțin, chiar făceai ceva. Trebuia mai mult să fii atent la cerințele celor trei subiecte. La prima parte am avut un text dramatic, unde am avut de rezolvat 9 cerințe. Aici a fost ușor pentru mine, deoarece am lucrat acum o săptămână cu doamna profesoară. La partea a doua am avut rolul jocurilor electronice în viața tinerilor. La partea a treia am avut de scris despre un roman interbelic și am ales să scriu despre Enigma Otiliei. Mi s-a părut cea mai ușoară, deoarece am învățat-o destul de bine. Mai puteam alege și romanul Ion de Liviu Rebreanu, Ultima noapte de dragoste, prima noapte de război. Alți colegi, cu care am vorbit după examen, au ales Moara cu Noroc de Ion Slavici și aceasta este o nuvelă psihologică, nu avea ce să caute aici. După mine, cred că o să iau 8-9. Voi da examene la matematică, unde am făcut și meditație, și ulterior la biologie. Vreau să mă duc la farmacie, la Galați, chiar dacă este un pic bătaie pe locuri”, a spus Andreea Reclaru. „Am fost la profil umanist și a fost destul de bine. Subiectele ca dificultate au fost moderate. La subiectul trei a picat un roman psihologic și m-am descurcat. Eu am făcut tot. Condițiile au fost bune, profesorii ne-au înțeles. După ce termin, mă voi duce la Academia de Poliție”, a spus Mădălina Buciuc, de la Liceul Teoretic Ioan Slavici din Panciu.
Dacă unii dintre absolvenții de clasa a XII-a vor să-și continue studiile la facultate, sunt și elevi care vor să se angajeze cât mai repede. „Primul și al doilea subiect au fost ușoare. Al treilea era un roman interbelic și am ales romanul Ion. Am făcut de nota șase. Mai am de dat examen la matematică și geografie. Nu am făcut deloc meditație pentru acest examen. După Bac, vreau să mă angajez undeva”, a spus Ionel Dascălu.

Părinții și bunicii, mai emoționați decât candidații
 
În fața centrelor de examen, așteptau părinții și bunicii absolvenților, care aveau emoții mai mari decât candidații. Atunci când mai ieșea câte un absolvent, cei adunați la poartă făceau cerc în jurul lui și îl întrebau ce a făcut la examen. „Am venit aici cu nepotul, deoarece are de dat examenul de bacalaureat. Nu stă cu mine, dar eu am venit ca bunică, să îl susțin și să fiu alături de el. Eu l-am crescut de la trei ani, deoarece mama lui a murit și acum am venit să fiu aici. Mai are de dat la matematică și apoi la fizică. După ce termină cu tot, el ar vrea să meargă la pompieri”, a declarat Ana Gârboiu, bunica lui Vlad Gârboiu, elev la Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau” Focșani.
Miercuri, 6 iulie, candidații vor susține proba obligatorie a profilului (proba E)c) la disciplinele istorie sau matematică. Ultima probă scrisă din sesiunea curentă, proba la alegere a profilului și specializării (proba E)d), este programată pentru vineri. În funcție de profil, uman sau real, candidații au putut opta pentru una dintre următoarele discipline: biologie, chimie, fizică, economie, filosofie, geografie, informatică, logică și argumentare, sociologie și psihologie.
Afișarea primelor rezultate este programată pentru data de 12 iulie (până la ora 16.00). În aceeași zi, vor putea fi depuse contestațiile, în intervalul orar 16:00-20:00. Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 16 iulie.
Cine nu ia Bac-ul din prima, mai mare o șansă la sesiunea din toamnă, care debutează cu înscrierea candidaților în perioada 18 – 22 iulie. În zilele de 16 și 17 august are loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A, iar în perioada 17-19 august evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C. Evaluarea competențelor digitale – proba D este programată pentru zilele de 18 și 19 august. Probele scrise încep pe 22 august, cu Limba și literatura română – proba E)a). Pe 24 august este programată proba obligatorie a profilului – proba E)c), iar pe 26 august proba la alegere a profilului și specializării – proba E)d). Primele rezultate vor fi afișate pe 29 august, până la ora 16,00, eventualele contestații putând fi depuse până la ora 20.00. Contestațiile vor fi soluționate în zilele de 30 și 31 august, iar rezultatele finale vor fi afișate pe 1 septembrie.

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?