Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615
Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615

Din nou alegeri la Obştea Coza, după scandalurile dintre fosta şi actuala conducere


Conducerea Obștii Coza a convocat Adunarea Generală Extraordinară pentru alegeri în data de 17 iulie, în cadrul căreia va avea loc și alegerea președintelui organizației. Decizia a fost luată după ce președintele Obștii Coza, Mitică Marian, a acuzat mai mulți membri ai fostei conduceri a instituției că au spart sediul din satul Coza. Atât vechea cât și actuala conducere își dispută dreptul de a conduce obștea, între cele două părți fiind în derulare mai multe procese, care se află pe rolul instanțelor de judecată. Președintele obștii Coza, Mitică Marian, spune că organizarea de alegeri este singura modalitate de deblocare a activității instituției.

Conducerea Obștii Coza a convocat Adunarea Generală Extraordinară pentru alegeri în data de 17 iulie, când va avea loc și alegerea președintelui organizației. Decizia a fost luată după ce actualul președinte al Obștii Coza, Mitică Marian, a acuzat mai mulți membri ai fostei conduceri a obștii că au spart sediul din satul Coza.
În cadrul Adunării Generale va fi ales președintele Obștii Coza, dar și membrii Consiliului de Administrație și ai Comisiei de Cenzori. „Obștenii satului Coza reprezentând 1/5 din numărul membrilor obșteni înscris în singurul tabel valid existent la Judecătoria Focșani organizează Adunare Generală Extraordinară în ziua de 17.07. 2016 cu următoarea ordine de zi: Alegerea conducerii Obștii satului Coza, respectiv a președintelui Obștii, a membrilor Consiliului de Administrație și a Comisiei de Cenzori. Adunarea Generală Extraordinară va avea loc la sediul Casei Obștii în ziua de 17.07. 2016 între orele 07,00 -19,00. Dacă nu vor fi îndeplinite condițiile de cvorum prevăzute în statutul Obștii, Adunarea Generală Extraordinară se va repeta în ziua de 24.07.2016 în aceeași locație și la aceleași ore”, se arată în anunțul dat de conducerea obștii.
Președintele Obștii Coza, Mitică Marian, spune că organizarea de alegeri este singura modalitate de deblocare a activității organizației. „Aceasta este voința membrilor obșteni, de a organiza alegeri în cadrul unei Adunări Generale Extraordinare. De asemenea, cred că este cea mai bună soluție pentru a debloca activitatea la obște și pentru a putea acorda drepturile ce li se cuvin, anual, obștenilor”, a precizat Mitică Marian. 

Acuzații de distrugere
 
Decizia de a organiza alegeri a fost luată după ce președintele Obștii Coza, Mitică Marian, a acuzat mai mulți membri ai fostei conduceri a instituției că au spart sediul Obștii Coza din satul Coza. Acest lucru se întâmpla în urmă cu mai bine de două săptămâni. „Mai mulți indivizi, care s-au erijat ca fiind conducătorii obștii Coza, au spart ușa la sediul obștii și au intrat în interior, unde se află și în prezent. Am sunat la 112, la postul de poliție și au venit polițiști la fața locului, care au spus că nu au ce face, că e o neînțelegere internă. Vom face plângere la Poliție și la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea pentru pătrunderea prin efracție, distrugere și uzurpare de calități oficiale. Cei care au pătruns prin efracție au susținut că ei sunt șefii obștii, deși nu au nicio calitate în acest sens”, declara în urmă cu aproape două săptămâni, președintele Obștii Coza, Mitică Marian.

Semnăturile obștenilor, folosite în diverse scopuri

Președintele Obștii Coza mai susține că se impune o adunare generală pentru a se prezenta ceea ce s-a făcut, dar și problemele sau neajunsurile create obștii de anumite persoane. „Sunt cinci persoane care sunt acuzate că au înșelat 470 membri obșteni, pe care i-au pus să semneze pentru primirea cotei anuale de lemn, dar în realitate au folosit semnăturile în alte scopuri, respectiv la instanță, la bancă, Garda Forestieră. Dosarul de află la Parchetul de pe lângă Judecătoria Focșani. De asemenea, foști angajați au dat în judecată obștea pentru recuperarea drepturilor salariale, deși ei au refuzat să se prezinte la locul de muncă. Le-am făcut adrese de înștiințare și au refuzat să vină la serviciu. Dacă vor câștiga în instanță, vor crea un prejudiciu obștii de peste 150 de mii de lei. Membrii obșteni trebuie să știe și aceste aspecte”, a mai spus Mitică Marian.

Mai multe procese pe rolul instanțelor

Disputele dintre cele doua tabere au loc de când la conducerea obștii a venit Mitică Marian, în calitate de președinte, și a fost ales un nou consiliu de administrație. De atunci, se află pe rol instanțelor mai multe procese, intentate în special de fosta conducere, care vizează anularea alegerilor generale ale obștii Coza, dar și sistarea activității.
Mitică Marian susține că vinovații de crearea acestor acțiuni subversive sunt „Vasile Burdușa, Mihai Tudorache, Ionică Răduță și Vasilică Buluș. Aceștia au ca scop perturbarea activității obștii și ascunderea hoțiilor pe care le-au făcut atunci când conduceau Obștea Coza, respectiv evaziune fiscală, înșelăciune, fals și uz de fals”, a precizat Mitică Marian.
Incidentul petrecut în urmă cu aproape trei săptămâni la sediul Obștii Coza a fost confirmat atunci și de polițiști, care au precizat că se fac cercetări în acest caz. „(…) a fost depusă o sesizare pentru violarea sediului profesional și distrugere la Obștea Coza. Efectuăm verificări în vederea soluționării acesteia”, declara, la vremea respectivă, Bogdan Toader, purtătorul de cuvânt al Poliției Vrancea.

37 de persoane au intrat în sediul Obștii Coza
 
Contactat de reporterii Monitorul de Vrancea, Vasilică Buluș declara atunci că nu are nicio implicare în acest caz. „Nu fac parte din Consiliul de Administrație și ca atare nu știu nimic despre asta, nu am nicio implicare”, a  spus Vasilică Buluș.
Vasile Burdușa face parte din fosta echipă de conducere a Obștii Coza, fiind membru în Consiliul de Administrație din perioada în care obștea era condusă de Vasile Ursu. Acesta a susținut că personal nu a forțat ușa de acces și că aceasta ar fi fost „întredeschisă”. „Au fost 37 de persoane care au intrat în Casa Obștii, dar nu este vorba de intrare prin efracție. Mai mult, a fost întocmit un proces verbal, care a fost semnat de aceste persoane, care au dorit să vadă ce se întâmplă în sediul obștii. Nimeni nu a luat nici un document, nu s-a distrus nimic, totul a rămas așa cum erau și înainte de intrarea noastră în clădire. La plecare, cineva, dar nu știu cine, a montat un butuc nou. V-am spus că ușa era întredeschisă la obște”, a susținut Vasile Burdușa.

Fostul președinte, Vasile Ursu, trimis în judecată
 
Există voci care susțin că în spatele acțiunii de acum mai bine de două săptămâni s-ar fi aflat Vasile Ursu, fostul președinte al Obștii în devălmășie Coza. Vasile Ursu a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea în luna aprilie 2015, pentru săvârșirea a trei infracțiuni, respectiv delapidare, evaziune fiscală și abuz în serviciu.
În rechizitoriu, procurorii au susținut că Ursu ar fi creat un prejudiciu de peste 220 mii lei. Anchetatorii susțin că Ursu, în calitatea sa de președinte de obște, a încasat de la membri suma de 34 mii lei pentru operațiuni de tras lemne din pădure, încărcare și transport, fără să elibereze vreo chitanță în schimb. Mai exact, a luat câte 20 de lei de la fiecare om, obștea având în total 779 de membri. Culmea este faptul că oamenii plăteau de două ori, odată lui Ursu și a doua oară celor care le duceau acasă lemnele, lemne pe care le primeau de la obște.
În ceea ce privește fapta de evaziune fiscală, procurorii au stabilit că în perioada 2007-2013, acesta nu ar fi evidențiat în contabilitate toate veniturile realizate de obște, prejudiciind astfel bugetul de stat cu suma de 34.750 lei. Din această sumă, 15.200 lei reprezintă impozitul pe profit, iar 19.500 lei taxa pe valoare adăugată.
Procurorii au mai făcut referire în rechizitoriu și la faptul că Ursu și-ar fi îndeplinit în mod defectuos, cu bună știință, atribuțiile de serviciu, acordând sponsorizări, donații și ajutoare fără să poată justifica banii dați cu documente, creând astfel un prejudiciu obștii de 154.500 lei. Potrivit anchetatorilor, unele dintre documentele în care erau consemnate ajutoarele nu aveau nicio semnătură a beneficiarului. La audieri, întrebat fiind de neregulile găsite, Ursu a precizat că în anumite situații a omis să semneze documentele, cum ar fi în cazul donațiilor, iar în alte cazuri a spus că nu a știut că are nevoie de documente justificative.
Anchetatorii au pus sechestru pe mai multe imobile ce aparțin lui Vasile Ursu, imobile care au fost evaluate la suma de 704 mii lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?