Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Mergeți la iarbă verde? Strângeți-vă gunoiul dacă vreți să nu fiți amendați!


Dacă aveți de gând să vă petreceți week-end-ul în aer liber, fie la pădure, fie într-o poiană, fie la malul apei sau în jurul unui grătar, aveți grijă să vă strângeți gunoaiele, să nu parcați aiurea, să nu distrugeți plantele sau să aruncați mizerii în apă, dacă vreți să nu vi se micșoreze bugetul cu vreo amendă de până în 5000 de lei! Poate că nu știați dar există o lege, și anume Legea nr. 54/2012 privind desfășurarea activităților de picnic ale cărei prevederi, deși datează de acum câțiva ani, par să nu fie mai deloc cunoscute, dacă luăm în considerare gunoaiele care rămân în urma multora ce-și petrec zilele libere în mijlocul naturii. Scopul acestui act normativ este de a preveni, reduce și elimina impactul negativ asupra mediului și implicit, asupra stării de sănătate a oamenilor.
    Potrivit respectivei legi, picnicul înseamnă „orice activitate de recreere desfășurată în zone de afluență publică consacrate pe domeniul public sau privat al statului și/sau al unităților administrativ-teritoriale, de una sau mai multe persoane, și care presupune consumul de băuturi și/sau alimente, precum și, după caz, aprinderea ori nu a focului”. Persoanele care merg la picnic sunt obligate, în principal, să nu facă mizerie și să protejeze mediul. Iată, mai exact, ce amenzi riscați în cazul în care nu respectați următoarele obligații:
    Dacă distrugeți, modificați ori degradați panourile informative, marcajele, indicatoarele, construcțiile, împrejmuirile sau orice alte amenajări din zona de picnic veți primi amenzi de la 100 la 500 lei. Dacă nu aruncați gunoaiele pe care le faceți în locurile special amenajate veți scoate din buzunar între 200 și 2000 lei. În situația în care în zona în care faceți picnicul sunt containere inscripționate corespunzător categoriei de deșeuri, și nu aruncați deșeurile în ele, în conformitate cu regulile privind colectarea selectivă puteți fi amendați cu sume de la 100 la 500 lei. Cu amenzi de la 2000 la 5000 de lei se sancționează aprinderea focului în locuri care nu sunt special amenajate, și nesupravegherea acestuia.
    Legea mai prevede și alte obligații. Astfel, trebuie să lăsați locul în care ați stat la picnic, curat și nealterat. Nu aveți voie să aruncați țigări, chibrituri sau orice alte obiecte aprinse în alte locuri decât cele special amenajate. De asemenea, trebuie să respectați ordinea publică și bunele moravuri. Nerespectarea acestor trei obligații vă poate pune în situația de a plăti amenzi de la 300 la 3000 de lei.
    Mai mult, aveți grijă să respectați orarul de desfășurare a activității de picnic, dacă în zona respectivă este reglementat un orar, și parcați autovehiculele doar în zonele special amenajate în acest scop. Nu spălați tacâmurile, vesela, cratițele, farfuriile, grătarul etc., în apele din vecinătatea zonei special amenajate pentru picnic. „Împrăștierea pe sol a apei uzate rezultate în urma activității de picnic sau vărsarea acesteia în apele din vecinătatea zonei special amenajate pentru activitățile de picnic sunt interzise”, se arată în lege. Cuantumul amenzilor care se aplică dacă nu respectați aceste trei obligații amintite mai sus sunt cuprinse între 100 și 200 de lei. 
    Nu hrăniți animalele sălbatice, păstrați liniștea și nu deranjați comunitățile locale, viața sălbatică sau pe alți vizitatori, dacă nu vreți să fiți amendați cu amenzi de la 200 la 400 de lei. Și mai ales, fiți extrem de atenți să nu cumva să faceți vreun picnic în afara zonelor special amenajate și indicate, pentru așa ceva! Sancțiunea în acest caz constă în amendă de la 1000 la 3000 de lei!
    „Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se fac de către reprezentanții Gărzii Naționale de Mediu, autoritățile administrației publice locale și personalul împuternicit al acestora, precum și de către ofițerii și agenții de poliție din cadrul Poliției Române, ofițerii și subofițerii din cadrul Jandarmeriei Române precum și de către agenții Poliției Locale. Contravenientul poate achita pe loc sau în termen de cel mult 48 de ore de la data încheierii procesului verbal de constatare a contravenției ori, după caz, de la data comunicării acestuia, jumătate din minimul amenzii”, se arată în lege. Autoritățile amintite pot fi sesizate de către oricine, pot să inspecteze zonele în care se desfășoară activități de picnic, vă pot verifica datele cu caracter personal și vă pot evacua din zona în care faceți picnicul în cazul în care încălcați una sau mai multe din obligațiile de mai sus.

Obligațiile administratorului zonelor special amenajate pentru picnic

   
    Administratorii zonelor special amenajate pentru activitățile de picnic și ai zonelor indicate pentru astfel de activități au, la rândul lor, o serie de obligații pe care, dacă nu le respectă, pot fi sancționați cu amenzi cuprinse între 10.000 și 50.000 lei!     Iată câteva dintre obligațiile pe care le au aceștia: să asigure amenajarea zonei de picnic cu respectarea dispozițiilor în vigoare referitoare la urbanism, silvicultură și protecția mediului; să amenajeze zona prin intervenții minime asupra mediului natural, fără să facă defrișări, modificări ale malurilor sau apelor, ori betonări sau asfaltări ale solului; să amenajeze locuri speciale pentru aprinderea focului; să doteze zona cu containere destinate colectării selective a deșeurilor, inscripționate corespunzător, precum și toalete ecologice; să asigure marcarea corespunzătoare a punctelor de colectare selectivă a deșeurilor și să afișeze obligatoriu regulile privind colectarea selectivă, cu exemplificarea tipurilor de deșeuri; să nu permită ridicarea de construcții în perimetrul zonelor ce fac obiectul acestei legi, cu excepția celor cu caracter temporar; să verifice zilnic, cu ajutorul poliției locale, zonele în care se desfășoară activitățile de picnic; să asigure serviciul de salubritate; să delimiteze și să marcheze zona destinată parcării, dacă geografia locului permite; să afișeze un plan corespunzător, cu ilustrații detaliate, privind organizarea și facilitățile zonei în care se desfășoară activitățile de picnic, regulile de desfășurare a acestor activități precum și sancțiunile aplicabile în cazul constatării nerespectării acestora, și numere de telefon utile. Nu în ultimul rând, administratorii sunt obligați să realizeze și să doteze corespunzător pichete de stingere a incendiilor.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?