Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Risc de incendii în perioada campaniei agricole de recoltare a păioaselor.


Se apropie campania de recoltare a cerealelor păioase, iar odată cu aceasta crește și riscul producerii de incendii. Astfel, pompierii militari din cadrul ISU Vrancea le recomandă agricultorilor să aibă atenție maximă atât la culturi, cât și la depozitele de cereale și furaje, cu atât mai mult cu cât un incendiu poate avea consecințe foarte grave asupra vieții, mediului, precum și a bunurilor materiale.
„Pentru reducerea riscurilor producerii de incendii pe timpul campaniei agricole de recoltare a cerealelor, aducem la cunoștința proprietarilor de terenuri agricole, deținătorilor de utilaje agricole și de transport, precum și cetățenilor, câteva măsuri specifice de apărare împotriva incendiilor ce trebuie respectate pe timpul desfășurării campaniei de recoltare și depozitare a cerealelor”, se arată în comunicatul de presă trimis de ISU Vrancea.
 
Orice campanie agricolă începe cu repararea mașinilor
 
Pentru ca lucrările agricole să se desfășoare în cele mai bune condiții, mașinile trebuie mai întâi pregătite. Fie că ești simplu agricultor sau deții societăți agricole, nimeni nu trebuie să facă rabat de la regulă. „Efectuarea de reparații și revizii la mașinile agricole se va face înaintea începerii recoltării și se va întocmi un proces-verbal în care se va consemna că mașina corespunde din punct de vedere al prevenirii incendiilor și este dotată cu mijloacele de primă intervenție conform normelor de dotare. Autovehiculele (camioane, remorci, autoturisme etc.) care participă la campania de recoltare (atât cele proprii cât și cele închiriate) vor fi pregătite în mod special de către unitățile deținătoare, întocmindu-se și un document ce se va afla asupra șoferului, din care să rezulte unitatea și numele persoanei care au efectuat pregătirea tehnică, precum și data la care s-a efectuat”, se mai arată în comunicat.

Norme obligatorii pentru mașinile agricole

Orice persoană care deține o mașină agricolă, iar în această campanie de recoltare dorește să o folosească, trebuie să știe ce recomandă pompierii, în caz contrar sancțiunile vor fi drastice. „Pentru a fi admise la lucrările de recoltare a cerealelor, mașinile trebuie să îndeplinească următoarele condiții: sistemele de aprindere, de alimentare, carburație și distribuție să fie perfect reglate. Rezervoarele de combustibil și întreaga instalație de alimentare cu carburanți să fie etanșă și fără pierderi de carburanți. Instalațiile electrice să aibă toate conexiunile bine fixate și izolația să fie în perfectă stare. Acumulatorul să fie bine fixat și să aibă capac de protecție. Èševile de eșapament vor fi prevăzute cu tobe (dispozitive) pentru reținerea scânteilor”, se arată în același comunicat de presă.

Deținătorii de societăți, măsuri de siguranță în plus

În cazul în care dețineți o societate agricolă, mecanizatorii și șoferii care participă la campania agricolă de recoltare a cerealelor vor trebui instruiți împotriva producerii de incendii nedorite. „Mecanizatorii și șoferii care participă la campania de recoltare a cerealelor vor fi instruiți în mod special, pentru a cunoaște pericolele, cauzele de incendiu, precum și regulile și măsurile de prevenire și stingere a incendiilor, mânuirea stingătoarelor și modul practic de acțiune în caz de incendiu, fiecare trebuind să aibă asupra sa o dovadă în acest sens. Toate mașinile agricole și autovehiculele vor fi dotate cu câte un stingător cu pulbere și CO2. În plus, combinele vor mai fi dotate cu câte un vas (bidon) cu apă, de 100 litri, o mătură de nuiele cu coadă de 3-4 m. Reparațiile de durată și întreținerea mașinilor se vor face numai în afara lanurilor sau ariilor, la cel puțin 20 m de acestea. Micile depanări se pot face și pe locul de muncă fără a se folosi surse de foc (reparațiile care necesită folosirea aparatului de sudură se vor face cât mai departe de lanuri și arii)”, se mai specifică în comunicatul de la ISU Vrancea.

Aria ce urmează a fi recoltată trebuie pregătită 
 
Nici lanurile nu scapă de pregătire contra incendiilor. Este suficientă o mică scânteie, pentru ca focul să se extindă cu repeziciune și să mistuie tot. „Lucrările de recoltare cu combina din lan vor începe prin izolarea lanurilor față de drumuri, căi ferate, masive păduroase cu care se mărginesc, prin crearea unor fâșii paralele arate. Paiele și cerealele vor fi evacuate în afara acestei fâșii. Nu se admite fumatul și focul deschis în lanuri, pe miriști, pe combine, utilaje sau la distanțe mai mici de 100 de metri de punctele de seceriș, recoltă sau depozitare a produselor agricole. Paiele rezultate după seceriș vor fi evacuate în cel mult două zile, iar miriștea se ară. Se interzice cu desăvârșire arderea paielor sau altor resturi vegetale pe câmp. Este obligatorie dotarea punctelor de recoltare cu plug, cisterne cu apă și o remorcă dotată cu următoarele accesorii: 5 lopeți, 10 mături de nuiele, 5 coase, 5 furci și 6 stingătoare tip P6”, au mai transmis  pompierii.

Amenzi pentru nerespectarea regulilor

 
În cazul în care măsurile împotriva incendiilor nu vor fi respectate, amenzile încep de la 500 de lei și pot ajunge până la 10.000 de lei. „Nerespectarea acestor măsuri constituie contravenție la normele de apărare împotriva incendiilor și se sancționează cu amendă de la 500 până la 10.000 lei. Arderea miriștilor se va realiza doar cu respectarea OMAI 605 din 05.09.2008 pentru aprobarea dispozițiilor de apărare împotriva incendiilor pe timpul utilizării focului la arderea de miriști, vegetație uscată și resturi vegetale”, se mai arată în comunicatul de presă emis de ISU Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?