Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621

Scutire de impozit pentru imobilele restituite prin Legea DĂRII ÎN PLATĂ


Vrâncenii care vor să apeleze la facilitățile Legii dării în plată ar putea scăpa de impozitul aferent transferului de proprietate imobiliară. Ministerul Finanțelor Publice propune scutirea de la plata impozitului pe transfer pentru persoanele care apelează la Legea dării în plată și a elaborat un proiect de Ordonanță de Urgență pentru modificarea Codului Fiscal. Conform proiectului de act normativ, măsura se va aplica o singură dată numai la prima dare în plată, chiar dacă creditul este garantat cu una sau mai multe
proprietăți imobiliare. Beneficiar va fi orice persoană fizică, indiferent de calitatea pe care o are în contractul de credit și care apelează pentru prima dată la darea în plată. Pentru orice dare în plată ulterioară, se va plăti impozitul pe transferul proprietății imobiliare.
    Printr-un comunicat de presă, MFP arată că, în  plus,  persoanele care au fost deja executate silit și care apelează la Legea dării în plată pentru a li se anula datoriile rămase nu vor mai trebui să achite impozitul pe transferul bunurilor imobile din patrimoniul personal, iar cele care l-au achitat sub orice formă, după intrarea în vigoare a OUG, pot cere restituirea acestuia. În prezent, persoanele fizice care au fost supuse executării  silite a imobilului ipotecat printr-un contract de credit au obligația plății impozitului aferent venitului din transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal. „Același proiect de ordonanță propune acordarea unui regim fiscal simplificat și un tratament fiscal  specific în ce privește impozitarea veniturilor    operatorilor  statistici pentru realizarea de statistici oficiale. Culegerea de date prin  operatorii de teren, cum ar fi cei utilizați de către Institutul Național de Statistică, este deosebit de importantă pentru respectarea cerințelor regulamentelor UE în ce privește statisticile oficiale. O altă modificare propusă este aprobarea unui alt plafon de încasări decât cel  stabilit de lege, la cererea operatorilor economici organizatori de anumite  evenimente. Totodată, li se permite  agenților economici care achiziționează anumite categorii de produse de la persoane fizice, cu plata în  numerar, să retragă din bancă sume mai mari decât plafonul existent în prezent”, se arată în comunicatul MFP.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?