Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Nu vă jucați cu focul! Temperaturile ridicate pot provoca incendii


Meteorologii anunță o încălzire accentuată a vremii, motiv pentru care pompierii ne sfătuiesc cum să avem grijă să nu provocăm vreun incendiu. Se știe că temperaturile ridicate și lipsa umidității sunt factori care favorizează izbucnirea și propagarea rapidă a flăcărilor. Tocmai din această cauză, este bine să luăm măsuri preventive în vederea limitării producerii de incendii, ce se pot solda cu importante pagube materiale și chiar cu pierderi de vieți omenești.
Multe persoane caută o oază de răcoare în zonele de agrement, lucru ce duce implicit la folosirea focului pentru grătare. Așadar, pompierii ne avertizează din timp, tocmai pentru a nu produce un incendiu nedorit. „Temperaturile ridicate determină foarte multe persoane să caute confortul zonelor de agrement, lucru care presupune, în cele mai multe cazuri, folosirea focului. Însă acesta nu trebuie făcut oriunde și în orice condiții. Focul deschis se poate folosi numai în vetre special amenajate sau la o distanță de minim 100 de metri de marginea (lizieră) pădurii. Se va curăța vegetația din jurul vetrei, iar focul va fi supravegheat în permanență pentru evitarea propagării acestuia la vegetația din jur. Copiii vor fi supravegheați pentru a nu transporta jar sau alte materiale aprinse în afara vetrei de foc. La plecare, focul va fi stins prin stropirea cu apă a jarului până la răcirea totală a acestuia, lucru absolut necesar din cauza posibilității de reaprindere la orice adiere de vânt”, au transmis reprezentanții ISU Vrancea.

Proprietarii de case și terenuri trebuie să fie vigilenți

 
Cei care locuiesc la casă sau sunt proprietari de parcele de teren trebuie să știe că o singură scânteie îi poate lăsa fără agoniseala de-o viață. „Regulile trebuie respectate și de cei ce au parcele de teren pe lângă casă, pentru că o flacără propagată de vegetație într-o curte poate aprinde în timp foarte scurt locuința și anexele gospodărești. De asemenea, trebuie manifestată o grijă deosebită la fumat (mai ales la aruncarea resturilor de țigări și chibrituri), la executarea lucrărilor de sudură și la desfășurarea oricăror activități ce pot produce aprinderea diverselor materiale”, se arată în comunicatul ISU Vrancea.
 
Atenție mărită la substanțele ușor inflamabile

 
Atunci când se manipulează, transportă sau se depozitează materiale cu grad ridicat de risc de incendiu măsurile de siguranță sunt cu totul altele, mai ales în anotimpul cu temperaturi ridicate. „Se impune respectarea cu strictețe a regulilor privind manipularea, transportul și depozitarea materialelor și substanțelor cu risc ridicat de incendiu și explozie. De exemplu, recipientele cu gaz lichefiat (GPL, oxygen etc.) trebuie adăpostite de influența directă a razelor solare sau stropite periodic cu jeturi de apă pentru răcire. La depozitarea unor materiale (furaje, cărbune, rumeguș, bumbac etc.) trebuie avut în vedere și faptul că acestea, în condiții specifice de temperatură și umiditate se pot autoaprinde”, au mai transmis pompierii vrânceni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?