Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635
Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635

GALERIE FOTO : Asistenții personali din Focșani, instruiți pe tema îngrijirii persoanelor cu handicap


Asistenții personali ai persoanelor cu handicap din Focșani au umplut, ieri, sala de ședințe a primăriei, răspunzând cu mare interes invitației făcute de Serviciul Public Local de Asistență Socială (SPLAS), de a participa la instruirea periodică. La această întâlnire au particpat primarul ales al Focșaniului, Cristi Misăilă, viceprimarul Marius Iorga, consilierul local Ionuț Mersoiu, președintele Consiliului Comunitar Consultativ, Fănica Moga, șef birou, și Raluca Gabriela Pavelescu, inspector din cadrul Direcției pentru Protecția Persoanelor Adulte cu Handicap a DGASPC Vrancea, reprezentantul Direcției de Sănătate Publică Vrancea Marius Bolovan, precum și președintele Filialei de Cruce Roșie Vrancea Laura Breană. 
Aceștia s-au alăturat echipei de specialiști ai SPLAS, conduși de directorul Mihai Ciobotaru, care au fost organizatorii acestei instruiri. „Am venit aici în calitate de primar ales, urmează să aibă loc procedura de învestire. Convocarea a fost făcută în numele Primăriei Focșani și vă mulțumim că ați răspuns în număr atât de mare. În calitatea mea de fost subprefect, am avut nenumărate întâlniri cu oameni din categorii sociale diverse, inclusiv cu asistenți personali ai persoanelor cu handicap, cu care am avut o comunicare foarte bună, așa cum sper să avem în continuare. Pot să vă asigur că Primăria Focșani stă foarte bine în ce privește fondurile, pentru a vă acorda indemnizațiile și salariile de asistenți personali. De asemenea, știți deja că vi s-a acordat gratuitate pe mijloacele de transport în comun. Dacă veți întâmpina probleme pe viitor, orice probleme, vă rog să mi le semnalați și mie personal, ușa mea va fi permanent deschisă. Știu că sunt profesioniștii din cadrul SPLAS cărora vă adresați, dar doresc să știți că sunteți oricând bineveniți să discutați problemele care le aveți și cu mine”, a spus, în deschiderea întâlnirii de lucru, primarul Cristi Misăilă.
    La rândul său, viceprimarul Marius Iorga a adus la cunoștința asistenților personali că în curând își vor putea ridica ajutoarele alimentare UE. „Primul tir de ajutoare a sosit, deja este descărcat. Urmează ca dumneavoastră să fiți înștiințați despre procedura și data exactă când vă puteți ridica aceste drepturi. Eu vă urez mult succes, vă admir sincer pe toți pentru tot efortul pe care îl depuneți, știu că majoritatea sunteți rude de gradul I cu persoanele pe care le îngrijiți. Vă felicit pentru perseverența și răbdarea cu care stați alături de copiii dumneavoastră, de părinții, soții sau frații dumneavoastră și îi îngrijiți în cel mai responsabil mod cu putință. Vreau să vă asigur că aici, la Primărie, suntem o echipă de oameni pregătiți să vă ascultăm și să vă rezolvăm orice probleme cu care vă confruntați. Despre SPLAS, echipa de profesionițti de aici o cunoașteți deja, așa că aveți toată deschiderea din partea noastră, a tuturor. Vă urez o instruire cât mai fructuoasă”, a spus viceprimarul Marius Iorga.

Temele dezbătute în cadrul instruirii

    Asistenții personali prezenți la instruirea periodică obligatorie au primit un material informativ cu privire la tematica abordată, fiecare punct din aceasta fiind dezbătut de câte un specialist al SPLAS. În deschidere, Mirela Bernovici, șef serviciu în cadrul instituției, a prezentat informații generale cu privire la statutul de asistent personal și cu privire la Ordinul nr. 319/2007 care reglementează tematica de instruire. Astfel, profesionștii SPLAS le-au vorbit, ieri, asistenților personali despre: acordarea îngrijirilor primare, asigurarea alimentației și hrănirii beneficiarului, adaptarea mediului la nevoile beneficiarului, supravegherea stării de sănătate a beneficiarului, comunicarea dintre asistentul personal și persoana cu handicap, asistarea activității și participării persoanei cu handicap în familie și comunitate, asistarea integrării școlare și a educației permanente, asistarea integării profesionale a persoanei cu handicap și supravegherea respectării drepturilor persoanei cu handicap.
Totodată, celor prezenți li s-au adus la cunoștință și furnizorii de servicii sociale la care pot apela în caz de nevoie.
    Sesiunea de instruire a asistenților personali ai persoanelor cu handicap grav, organizată, ieri, de Consiliul Local Focșani, prin Serviciul Public Local de Asistență Socială Focșani, în calitate de angajator, este cea de-a unsprezecea sesiune derulată din 2008 până în prezent. După această sesiune, numărul total de persoane instruite va ajunge la aproape 850, pentru întreaga perioadă. Din numărul total de 150 persoane ce au fost instruite la această sesiune, 75 asistenți personali au fost instruiți pentru prima dată, iar 75  au revenit pentru reinstruire la o perioadă de doi ani, așa cum prevede legislația în vigoare. Toți participanții la instruirea de ieri au primit Certificate de participare.
    În total, la 1 iunie 2016, Primăria Focșani, prin SPLAS, avea în evidențe 372 asistenți personali angajați, care îngrijesc persoanele cu handicap grav de pe raza municipiului Focșani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?