Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617

Care sunt semnele INTOXICAȚIEI cu ciuperci. Un vrâncean a ajuns la spital din cauza lor


Un bărbat în vârstă de 63 de ani, din comuna Bolotești, a ajuns la Unitatea de Primire Urgențe după ce a consumat ciuperci otrăvitoare. Potrivit medicilor, acesta suferea și de etilism cronic, boală cauzată de dependența de alcool. După ce a primit îngrijirile necesare, bărbatul a fost internat la Secției Medicină Internă din cadrul Spitalului Județean „Sf. Pantelimon”. Potrivit specialiștilor, intoxicațiile sunt cauzate de nerecunoașterea speciilor de ciuperci comestibile, culegerea acestora din locuri poluate sau cumpărarea din spații neautorizate. De asemenea, înainte de a consuma ciuperci, acestea trebuie prelucrate termic corespunzător, deoarece toxinele pe care le conțin sunt foarte rezistente la prelucrarea termică și de multe ori nu se distrug, fiind eliminate doar la digestie. Nu este recomandată nici folosirea ciupercilor crude în prepararea culinară.

Semnele intoxicației
Intoxicațiile cu ciuperci pot fi deosebit de grave, reprezentând o problemă medicală majoră mai ales în rândul copiilor, în cazul acestora ajungându-se foarte ușor la deces. Simptomele intoxicației sunt variate, aflându-se în strânsă legătură cu specia de ciuperci și cantitatea de toxină consumată, precum și cu vârsta persoanei care s-a intoxicat. De asemenea, potrivit specialiștilor, starea de rău cauzată de consumul de ciuperci otrăvitoare poate apărea după câteva minute, ore sau chiar zile, manifestându-se la debut prin greață, vomă, diaree, dureri abdominale și transpirația excesivă, simptome urmate de dureri de cap, amețeală și agravarea stărilor de vomă. Ulterior, în lipsa ajutorului specializat, starea se înrăutățește, apărând complicații severe cardiovasculare sau insuficiență renală, care pot duce și la deces.

Ciupercile otrăvitoare s-au înmulțit

Din cauza ploilor din ultimele săptămâni, ciupercile otrăvitoare s-au înmulțit, iar unele specii sunt foarte greu de recunoscut, chiar și de specialiști, în condițiile în care ele cresc și se amestecă printre cele comestibile. Pentru a evita intoxicațiile, este recomandat ca ciupercile să nu fie adunate din pădure sau de pe marginea drumului, ci cumpărate doar din locuri autorizate.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?