Ediția: Joi 30 Mai 2024. Nr. 6637
Ediția: Joi 30 Mai 2024. Nr. 6637

„Implică-te! Spune NU violenței” – Campanie de informare a populației


Serviciul de Intervenție în Regim de Urgență (SIRU) din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vrancea a demarat Campania de informare „Implică-te! Spune NU violenței”, marcând astfel Ziua Împotriva Violenței Asupra Copilului (5 iunie), dar și împlinirea a doisprezece ani de la intrarea în vigoare a Legii 272/2004, cunoscută ca Legea Copilului, prin care se interzice orice formă de violență și tratament umilitor asupra copiilor. Potrivit legii, abuzul asupra copiilor este reprezentat de orice formă de violență fizică sau emoțională la care sunt supuși sau expuși copiii, inclusiv neglijarea de orice fel.
    Campania are ca obiectiv principal generarea unei schimbări de paradigmă în educația copiilor, prin înlocuirea practicilor violente cu metode educaționale pozitive.
Potrivit art. 33 din Legea 272/2004, copilul are dreptul la respectarea personalității și individualității sale și nu poate fi supus pedepselor fizice sau altor tratamente umilitoare ori degradante. „Măsurile de disciplinare a copilului nu pot fi stabilite decât în acord cu demnitatea acestuia, nefiind permise sub nici un motiv pedepsele fizice ori acelea care se află în legătură cu dezvoltarea fizică, psihică sau care afectează starea emoțională a copilului. Copilul are dreptul să depună singur plângeri referitoare la încălcarea drepturilor sale fundamentale. Sunt interzise aplicarea pedepselor fizice sub orice formă, precum și privarea copilului de drepturile sale de natură să pună în pericol viața, dezvoltarea fizică, mentală, spirituală, morală sau socială, integritatea corporală, sănătatea fizică sau psihică a copilului, atât în familie cât și în orice instituție care asigură protecția, îngrijirea și educarea copiilor”, se arată în comunicatul de presă trimis redacției noastre, potrivit căruia copiii care sunt supuși la rele tratamente pot face sesizări la numarul de telefon 0237.983 și la Telefonul Copilului: 116.111 – disponibil 7 zile din 7, între orele 8.00 – 00.00 (apelabil GRATUIT în retelele Romtelecom și Cosmote, fără prefix). Serviciul Telefonul Copilului funcționează în România din anul 2001, numărul solicitărilor primite indicând gradul tot mai mare de informare și conștientizare a populației.

Informarea populației cu privire la abuz și efectele acestuia asupra copiilor

    Prin campania derulată de echipa de specialiști ai SIRU se urmărește informarea și sensibilizarea populației asupra efectelor negative ale violenței asupra copilului și informarea privind consecințele abuzului asupra formării și dezvoltării bio-psiho-sociale a copilului. Totodată, un alt obiectiv este informarea cu privire la instituțiile abilitate pentru intervenția în situația copilului supus violenței, și a modalităților de sesizare a unei astfel de situații.
Echipa SIRU va împărți pliante informative și insigne în zonele aglomerate din Focșani, așa încât informația să ajungă la cât mai mulți oameni, și va sta de vorbă cu cei interesați pe teme precum: ce este abuzul; care sunt comportamentele specifice copilului abuzat; ce simte copilul abuzat etc.. „Doar pentru că nu poți vedea violența, nu înseamnă că ea nu există. Violența este peste tot. Se întâmplă în toate țările lumii, la toate nivelurile societății. Dar prea des violența împotriva copiiilor este invizibilă pentru societate, pentru că se petrece în familie sau pentru că oamenii care o observă aleg să nu facă nimic în legătură cu asta. E posibil ca acei copii care sunt loviți, bătuți sau abuzați să nu atragă atenția prin semne evidente. Dar e probabil ca ei să fie cei care stau mai retrași decât restul, care nu dorm suficient sau care nu se simt bine. Majoritatea copiiilor abuzați sunt prea rușinați sau prea speriați să povestească unui părinte, prieten sau adult despre ce li s-a întâmplat”, atrage atenția Anca Candrea, șefa SIRU din cadrul DGASPC Vrancea, accentuând faptul că violența este o problemă care ne privește pe toți. „Tăcerea nu este acceptată. Dacă vezi acte de violență asupra unui copil și nu iei nici o măsură, îi dai de înțeles acelui copil că este «bine» ceea ce i se întâmplă. Este momentul să faci ceva. Arată-i unui copil că îți pasă. Oricine se poate implica și poate spune NU violenței. Depinde de noi să ne creăm societatea în care vrem să trăim – una în care copiii sunt protejați, iar abuzatorii sunt trași la răspundere. Opinia publică poate fi printre cele mai importante pârghii de a schimba normele sociale și modul în care oamenii tratează copiii”, transmite echipa SIRU, organizatoarea campaniei.
În cadrul aceste campanii, oamenii vor fi informați că legea interzice orice fel de pedeapsă fizică sau umilitoare, acasă sau într-o instituție care ar trebui să se ocupe de educația copiilor. Plângerile și sesizările cu privire la abuzuri împotriva copiilor pot fi depuse atât de către copil, cât și de către oricare persoană din aproprierea copilului care observă semnele unor abuzuri asupra acestuia.
    Prin derularea acestei campanii se urmărește scăderea numărului de copii abuzați și responsabilitatea societății civile privind necesitatea intervenției și semnalării cazurilor de violență asupra celor mici.
   

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?