Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621

GALERIE FOTO! 13 persoane selectate în vederea angajării la Bursa locurilor de muncă pentru tinerii marginalizați


Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Vrancea a organizat ieri, Bursa locurilor de muncă pentru tinerii marginalizați, eveniment la care au participat 36 de persoane, cu vârste de la 20 până la 60 de ani. Dintre aceștia, 13 au fost selectați în vederea angajării. Potrivit celor spuse de Daniela Brihoianu, purtătorul de cuvânt al instituției, pentru această Bursă au fost contactați 31 de agenți economici din județ, din care doar unul a participat efectiv, și anume cel de la Romseh. În total, au fost oferite 134 locuri de muncă din care 25 pentru persoanele cu risc de marginalizare socială. Bursa s-a desfășurat atât la sediul AJOFM Vrancea de pe B-dul Unirii, cât și la cel al Agenției Locale pentru Ocuparea Forței de Muncă Focșani.
    Potrivit legislației în vigoare, tinerii cu risc de marginalizare socială sunt acei tineri cu vârsta cuprinsă între 16-26 de ani care se înregistrează la AJOFM, și care se încadrează în următoarele categorii: se află în sistemul de protecție a copilului sau provine din acest sistem; are dizabilități; nu are familie sau a cărui familie nu îi poate asigura întreținerea; are copii în întreținere; a executat una sau mai multe pedepse privative de libertate; este victimă a traficului de persoane.
    Promovarea participării pe piața muncii a tinerilor cu risc de marginalizare socială se realizează de către AJOFM prin acompaniament social personalizat, subvenționarea locului de muncă și activități de informare și promovare a intereselor tinerilor cu risc de marginalizare socială în rândul angajatorilor.

Până la 1000 de lei subvenție

    Acompaniamentul social personalizat se realizează de către AJOFM în baza unui contract de solidaritate și constituie un ansamblu de servicii care se acordă în mod gratuit tinerilor cu risc de marginalizare socială. Acestea constau în informare și consiliere profesională, mediere a muncii, plasare în muncă la un angajator a cărui ofertă de muncă a fost selectată ca fiind corespunzătoare pregătirii profesionale și altor condiții, cuprinse în dosarul întocmit la înregistrarea ca persoană în căutarea unui loc de muncă, în evidența AJOFM. 
Contractul de solidaritate se încheie între AJOFM și tânăr pe o durată de trei ani, dar nu mai puțin de un an, în condițiile în care, la data încheierii contractului de solidaritate, tânărul nu a împlinit vârsta de 26 de ani. „Angajatorii care încadrează tineri cu risc de marginalizare socială, și care beneficiază de acompaniament social personalizat în baza unui contract de solidaritate, denumiți angajatori de inserție, beneficiază lunar, pentru fiecare persoană din această categorie, din bugetul asigurărilor pentru șomaj, de o sumă egală cu salariul de bază stabilit la data angajării tinerilor, dar nu mai mult de două ori din valoarea indicatorului social de referință (1ISR = 500 lei), până la expirarea contractului de solidaritate”, transmit specialiștii AJOFM Vrancea.
    Pentru acordarea sumei amintite trebuie îndeplinite anumite condiții, precum: locul de muncă pe care este încadrat tânărul este un loc de muncă vacant, care a fost comunicat AJOFM; încadrarea în muncă se realizează în condițiile Legii nr. 53/2003, republicată, în baza unui contract individual de muncă pe perioadă determinată, până la expirarea duratei contractului de solidaritate, sau a unui contract de muncă pe durată nedeterminată. „Angajatorii care încetează raporturile de muncă ale tinerilor cu risc de marginalizare socială anterior datei la care expiră perioada pentru care a fost încheiat contractul de solidaritate, sunt obligați să restituie, în totalitate, AJOFM, sumele încasate de la bugetul asigurărilor pentru șomaj, pentru fiecare tânăr cu risc de marginalizare pentru care a încetat raportul de muncă anterior datei menționate, plus dobânda de referință a Băncii Naționale a României, în vigoare la data încetării raporturilor de muncă”, mai transmit oficiali ai AJOFM Vrancea.

Maxim doi ani, 50% din indemnizația de șomaj

    Angajatorii au și alte facilități acordate din bugetul asigurărilor pentru șomaj dacă angajează tineri marginalizați. Astfel, dacă la data expirării perioadei pentru care a fost încheiat contractul de solidaritate, angajatorul de inserție menține raportul de muncă cu tânărul care a fost încadrat, atunci beneficiază lunar, de o sumă în cuantum de 50% din indemnizația de șomaj pe care tânărul ar fi primit-o dacă raporturile de muncă ar fi încetat la acea dată din motive neimputabile persoanei.
    Suma se acordă angajatorului pe perioada menținerii raporturilor de muncă, dar nu mai mult de doi ani. De menționat este faptul că sumele se acordă proporțional cu timpul efectiv lucrat în luna respectivă de persoana pentru care se acordă acești bani, inclusiv pe perioada concediului de odihnă. Pentru perioada în care raporturile de muncă ale persoanei sunt suspendate, sumele nu se acordă. „Tinerii cu risc de marginalizare socială, care au încheiat cu AJOFM un contract de solidaritate și cărora, anterior datei de expirare a acestuia, le încetează raportul de muncă la primul angajator de inserție, se pot încadra la un alt angajator de inserție cu contract individual de muncă pe perioadă determinată, până la expirarea duratei contractului de solidaritate, sau cu contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată”, transmit reprezentanții AJOFM Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?