Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

GALERIE FOTO : Cărți la prețuri promoționale și numeroase evenimente interesante în prima zi a Târgului de Carte de la Focșani!


Prima zi a ediției a XI-a a Târgului de Carte organizat de Biblioteca Județeană „Duiliu Zamfirescu” Vrancea a adunat atât de mulți focșăneni la Sala Balada, încât spațiul a devenit neîncăpător! De la copii și până la persoane aflate la a treia tinerețe, oameni de toate profesiile au venit să viziteze, cu mult interes, standurile cu cărți oferite la prețuri promoționale de editurile care au răspuns și anul acesta invitației organizatorilor. Deschiderea oficială a Târgului a avut la ora 10.30, și la ea au participat alături de bilbiotecari, scriitori, cititori și directorul Bibliotecii Județene, Teodora Fîntînaru, istoricul și criticul literar Dan C. Mihăilescu, vicepreședintele Consiliului Județean Ionel Celmare, Cristi Misăilă, viceprimarul Marius Iorga și consilierul local Ionuț Mersoiu, Traian Negulescu, directorul Direcției pentru Cultură, Sorin Francu, directorul Teatrului Municipal „Maior Gheorghe Pastia”, Maria Murgoci, directorul Ansamblului Folcloric „Èšara Vrancei” și alte oficialități.
    Teodora Fîntînaru a urat bun venit tuturor și a adresat mulțumiri celor care s-au implicat în organizarea ediției din acest an a Târgului de Carte. „Mulțumim editurilor care au răspuns invitației noastre și în acest an, mulțumim Garnizoanei Focșani pentru implicare și participare. Mulțumim Consiliului Județean Vrancea pentru finanțare și sprijinul necondiționat pe care ni l-a acordat de fiecare dată, mulțumim gazdei noastre, doamna director Maria Murgoci și Ansamblului Folcloric «Țara Vrancei» și, mai ales, mulțumesc oamenilor minunați, colegilor mei, echipei Bibliotecii Județene, care și-au dedicat tot timpul și experiența realizării acestui târg. Suntem în prima zi de târg și, așa cum ați văzut, avem un invitat de onoare drag nouă, pe istoricul și criticul literar Dan C. Mihăilescu, și îi urăm bun venit la Focșani! Suntem onorați de participare!”, a spus Teodora Fîntînaru.
    În cuvântul său, profesorul Dan C. Mihăilescu a mărturisit că invidiază vrâncenii pentru modul de organizare a acestui târg. „Este, aici, un mariaj între Putere și Cultură pe care în capitală nu-l veți întâlni! Ieri am stat la sfat jumătate de ceas la Biblioteca Județeană, unde am aflat două lucruri care m-au bucurat: unul, că tot mai mulți oameni vin să împrumute cărți pe suport de hârtie, deci renunță la mijloacele electronice. Și al doilea, că tot mai mulți părinți tineri renunță la televizor și vin cu copiii la bibliotecă. Suntem azi cu toții aici, ca într-un fel de conspirație, aici e o rugăciune colectivă prin lectură! Cât despre corupția prin lectură, să dea Domnul să avem cât mai multă corupție de acest fel!”, a spus Dan C. Mihăilescu.
    Momentul deschiderii oficiale a Târgului a fost urmat de Conferința cu tema „Evocarea personalității Reginei Maria a României”, susținută în fața unei săli pline, de istoricul și criticul literar Dan C. Mihăilescu. Prima parte a evenimentelor zilei s-a încheiat cu spectacolul „Cântec și vers închinate eroilor neamului”, susținut de Ansamblul Folcloric „Èšara Vrancei”.
    De la ora 16.00 au urmat celelalte momente culturale din program, printre care prezentarea unor colecții, lansarea site-ului www.memorielocalavrancea.ro, proiecția filmului „Regina Maria – Frânturi de suflet românesc” și interesante lansări de carte.

Astăzi, momente dedicate Armatei Române și Crucii Roșii

    Toți vrâncenii iubitori de lectură sunt așteptați și astăzi să viziteze standurile cu cărți din toate domeniile, oferite spre vânzare de edituri începând cu prețuri extrem de avantajoase, pornind chiar de la 1 leu! De asemenea, evenimentele zilei de astăzi sunt dedicate Armatei Române dar și Crucii Roșii, pornind de la tema ediției din acest an a Târgului de Carte, „100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial”.
    La ora 10.00 cu programul „Ne învață Mărășeștii”, în cadrul căruia va putea fi admirată expoziția de medalii și documente din Primul Război Mondial, ce au fost puse la dispoziție de Ioan Codreanu. Vor urma o serie de activități omagiale dedicate Armatei Române cu prilejul împlinirii celor 100 de ani de la intrarea României în Războiul pentru Întregirea Națională. Vor participa reprezentanții Forțelor Terestre Române care, în înțelesul lor actual, s-au format în 1859, imediat după unirea Munteniei cu Moldova și au fost comandate de domnitorul Alexandru Ioan Cuza.
    Seria expunerilor, grupate sub genericul „Garnizoana Focșani – între Gloria trecutului și prestigiul prezentului”, va începe cu Brigada 8 LAROM „Alexandru Ioan Cuza”, care este purtătoarea tradițiilor de luptă ale Brigăzii 2 Artilerie grea. Aceasta din urmă a fost înființată pe 1 iulie 1916, prin Înaltul decret nr. 2436/27 iunie 1916, în garnizoana București. Vor urma o serie de prezentări de carte, dintre care amintim: „Din elita artileriei”, „Forțele Terestre Române: Istorie în date și imagini”, „Școala Militară de Artilerie, 130 de ani de existență”, „Enciclopedia Artileriei Române”, „Artileria în date și Imagini”, „165 de ani de existență a artileriei române moderne” și „File din istoria artileriei. Fapte, întâmplări și oameni”. Vor urma alocuțiunile membrilor Asociației Veteranilor de Război – Filiala Vrancea și prezentarea Editurii Militară, editură de tradiție și de elită a României, prezentare realizată de directorul acesteia, Adrian Pandea.
    Vor urma lansări de carte, inaugurarea Fondului de carte religioasă „Episcop Mitrofan”, lansarea seriei a treia de cărți poștale dedicate aniversării a 390 de ani de atestare documentară a orașului Odobești și lansarea revistei Oglinda literară.
    Între orele 16.30 – 18.30 vor avea loc o serie de expuneri, vernisajul expoziției de fotografii originale din Primul Război Mondial aflate în proprietatea familiei Cornel și Daniela Mărăscu și momentul intitulat „Rolul Asociațiilor de Cruce Roșie în Vrancea Primului Război Mondial, în cadrul căruia vor avea prezentări profesorul de istorie Cezar Cherciu, profesorul Lidia Boc, voluntar al Filialei de Cruce Roșie Vrancea, și bibliotecar Veronica Crăciun.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?