Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618
Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618

LEACURI DIN GRĂDINĂ: Bulgări de zapadă


Arbustul Bulgare de zapadă (Viburnum Opulus), denumit și Călin, anterior inclus în familia Caprifoliaceelor, în prezent face parte din familia Adoxaceae. Are o creștere rapidă și este foarte apreciat datorită inflorescențelor globulare mari, de culoare albă de unde și numele de „boule de neige”. Crește prin păduri, liziere, tufărișuri, dar este prezent și în parcuri sub forma unor tufișuri ornamentale. Viburnum este un gen ce cuprinde între 150 și 220 de specii care pot fi întâlnite în multe părți ale globului. Cele mai multe se întâlnesc în emisfera nordică temperată, dar și în regiunile tropicale din America de Sud, Ucraina, Rusia și Asia de Sud-Est.
Călinul crește până la o înălțime medie de 2-3 metri, rareori ajungând până la 5 metri. Așa cum se întâmplă și la Forsythia, binecunoscutul arbust cu flori galbene, și la Bulgărele de zăpadă apar mai întâi mugurii de flori și abia după aceea mugurii de frunze. Frunzele au mai mulți lobi, maxim cinci. Florile sunt grupate și au culoarea albă variind până la nuanțe de crem sau roz. La unele specii florile sunt puternic parfumate. Perioada de înflorire este în lunile mai-iunie, seamănă cu cele ale hortensiilor și rezistă mult, circa două săptămâni.
Fructele sunt sferice, dispuse în ciorchini, au culoarea de la roșu la violet, albastru sau negru, conținând o singură sămânță, potrivit finegardening.com. Unele sunt comestibile, dar cel mai multe sunt otrăvitoare. Călinele americane (Viburnum edule și Viburnum tribulum) sunt comestibile și au fost o sursă de hrană pentru triburile native americane din cele mai vechi timpuri. În Canada, încă se mai fac gemuri, compoturi și jeleuri din fructe.
Această plantă a fost folosită în special pentru uz medicinal. Substanțele active importante sunt viburnina (specifică acestei plante), salicilina, taninul, acizii (acid valerianic) și rășini. Mai conține sulfați, cloruri de calciu, magneziu, potasiu și fier ce acționează ca sedativ natural. Preparatele din această plantă au fost utilizate și ca antispastice, tonice, astringente. Recoltarea se face primăvară, înainte de a înflori, când seva începe să circule mai intens.
Decoctul din scoarța de Călin, cu un miros caracteristic astringent și gust amar, a fost folosit de-a lungul mileniilor ca remediu în ameliorarea crampelor musculare, în special pentru calmarea durerilor mestruale sau a contracțiilor la naștere, contribuind la destinderea întregului organism în condiții de emoție puternică sau stres. Preparatele obținute din coaja arbustului sunt diuretice, astringente și mai ales sedative. Specialiștii recomandă aceste preparate pentru disfuncțiile pe fond nervos, disfuncții ce apar în timpul sarcinii și alăptării, potrivit www.henriettes-herb.com.
Având proprietăți sedative, extractele de Călin pot preveni infarctul. Acțiunea astringentă recomandă preparatele în afecțiuni precum diaree și dizenterie.

ÎNAINTE DE A PUNE ÎN APLICARE SFATURILE NOASTRE, CONSULTAÅ¢I MEDICUL 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?