Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

ANAF, amendată de ANSPDCP cu 16.000 de lei, după publicarea pe Internet a listei persoanelor fizice cu restanțe


Agenția Națională de Administrare Fiscală a fost amendată cu 16.000 de lei de Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, ca urmare a deciziei ANAF de a publica pe Internet lista cu persoanele fizice având restanțe mai mari de 1.500 de lei.
Potrivit unui comunicat al ANSPDCP postat pe site-ul instituției, ANAF a încălcat prevederile Legii 677/2001, întrucât a prelucrat și publicat pe alt site de Internet decât pe propria pagină o listă a persoanelor fizice care nu și-au achitat obligațiile fiscale restante, organizată în funcție de cuantumul cel mai mare al datoriilor, datele nefiind exacte și actualizate la data publicării (16 mai 2016), în conformitate cu situația reală a achitării debitelor de către anumite persoane fizice din respectiva listă.
În comunicatul citat se mai arată că ANAF nu a asigurat informarea completă a persoanelor ale căror date personale au fost publicate la data de 16 mai 2016, nici prin notificările prealabile trimise prin poștă, nici în cadrul informațiilor publicate pe site-ul ANAF, conform constatărilor. ”Pentru faptele constatate, au fost aplicate următoarele sancțiuni: amendă în cuantum de 11.000 lei, în baza art. 32, raportat la art. 4 din Legea nr. 677/2001, coroborat cu art. 5, art. 6 și art. 8 din OG nr. 2/2001; amendă în cuantum de 5.000 lei, în baza art. 32, raportat la art. 12 din Legea nr. 677/2001, coroborat cu art. 5, art. 6 și art. 8 din OG nr. 2/2001”, se precizează în comunicat.
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) anunță că va contesta sancțiunile aplicate de ANSPDCP și susține că, de fapt, amenda nu are ca obiect abateri privind legalitatea publicării listei persoanelor fizice cu restanțe fiscale, ci probleme de ordin tehnic privind modalitatea publicării, se arată într-un comunicat al ANAF transmis marți. În plus, ANAF precizează că, prin publicarea listei și pe platforma online data.gov.ro, s-a urmărit utilizarea unei resurse disponibile, dedicată stocării seturilor de date deschise livrate de autorități și instituții ale administrației publice și evitarea blocării sistemului informatic al ANAF, fapt cu implicații majore la nivel național.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?