Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627

Aventurierul Mike Horn începe o nouă expediție, care îl va purta de la un pol la altul


Exploratorul și aventurierul elvețian de origine sud-africană Mike Horn, care va împlini curând 50 de ani și 25 de ani de când se lansează în aventuri extreme, începe duminică din Monaco o expediție de doi ani care îl va duce de la Polul Sud la Polul Nord, informează France Presse. Aventurierul, cu fața pârlită de soare, care se deplasează cu barca sa și în 4X4 până la punctele de plecare ale multiplelor sale etape, va rămâne apoi în autonomie completă în cele mai îndepărtate regiuni din lume. Ambarcațiunea exploratorului va naviga mai întâi spre Africa, în Namibia, unde Horn va traversa pe jos deșertul „după urmele de elefanților care caută puncte de apă”. Va trece în Botswana, dar va ajunge și în Noua Zeelandă, insulele Papua Noua Guinee, Himalaya, Japonia și Rusia …
    Din cei 27.000 de kilometri ai expediției, 7000 de km vor fi parcurși cu schiurile, tras de o velă timp de patru luni în Antarctica pentru a ajunge la Polul Sud. În aventurile anterioare, Horn a reușit să parcurgă până la 580 km pe zi grație acestui mijloc de locomoție pe gheață, ajutat de vânt. Expediția se va încheia în Groenlanda, cu o etapă de alți 8.500 kilometri în regiunea Polului Nord, înainte ca exploratorul să revină în Monaco, în 2018. Pe parcursul călătoriei, va trage pe gheață o sanie cu 220 de kg de echipament și dă asigurări că este un bun cunoscător al naturii pentru a se putea hrăni pe drum.
    La 18 ani, Horn lucra pentru forțele speciale din Africa de Sud, o școală a „disciplinei” și „libertății” care i-a dat gustul pentru aventură, a explicat el. Susține că își asumă riscuri calculate, nu este ”nebun”. În schimb consideră o nebunie a purta cravată la locul de muncă, după cum a declarat el vineri presei, la câțiva pași de barca sa de aluminiu cu pânze „Pangea”, acostată în fața Yacht Club din Monaco. Oameni de știință și persoane responsabile cu documentarea expediției se vor îmbarca pe velierul său. „Astăzi putem împărtăși aventura prin intermediul social media, oamenii pot călători cu mine, se entuziasmează el. O condiție pusă, de altfel, de către sponsorii săi, conform AFP.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?