Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629
Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629

Culmea ridicolului: marșul lui Don ghiveci. Culmea „tehnocrației“: ancheta cerută de prefect în favoarea PNL


Ieri a fost agitație mare în lumea mică a PDL-PNL. Mai mult PDL decât PNL! Cu mintea zburându-le la feudalism au sunat adunarea la partid ca să își conducă milionarul în euro – Don ghiveci – la Biroul Electoral Municipal. „Oastea” de câteva zeci de persoane a plecat mărșăluind spre Primăria Focșani, cu speranța că măcar astăzi o vor ocupa. Un marș ridicol…căci municipiul Focșani este un oraș liniștit cu oameni pașnici și civilizați care, cel mai probabil, și-au făcut cruce în mintea lor văzând atâta autosuficiență și impostură la un loc. Căci nu în fiecare zi vezi, braț la braț, exemplare care par deja împăiate. Adică, să îl vezi pe eternul Nini Săpunaru – abonat la banul public – la braț cu Ioan Ștefan, ginerele lui Nicolae Lățcan, fost primar PDL și actualmente bugetar de lux la Enet SA, este așa, un fel de revelație a perioadei de pre-campanie electorală în care peneleii plâng de mila noastră a tuturor și apoi se duc să-și aprindă un trabuc de foi la sediu.
 Singurul regret al zilei este legat de faptul că Ștefan nu avea la el ghivecele de flori. Avea ocazia să se mai întâlnească cu vreo două, trei doamne în speranța că mai „cumpără” un vot…ceva! La PDL-PNL mita electorală cu ghivece este legală și nu se pedepsește, mai ales când de față este și soția domnului Prefect pus de guvernul tehnocrat să asigure echidistanța politică! Și cum putea domnul Prefect să fie cel mai bine echidistant? Și-a trimis soția cu alaiul lui Don ghiveci – ginerele lui Lățcan! Curat echidistanță, neicușorule!
 Asta a fost partea amuzantă a poveștii însă în povestea de ieri cu alaiul electoral sunt și multe povești care duc cu gândul la istoria recentă și mai puțin recentă a acestei țări și istoria asta are legătură cu trupele de ocupație. Mulți dintre focșănenii absolut sictiriți de politică și de certurile de doi lei provocate de pedeleii frustrați au avut sentimentul că alaiul lui Don ghiveci nu-i altceva decât o demonstrație de forță. Un deja-vu pe care l-au trăit și la alegerile din 2008 când aceiași oameni făceau nefăcute – dădeau alegătorilor sticle de vin cu etichete personalizate – ocupau instituții publice cu personaje absolut dubioase, zbierau, se isterizau într-o mahala generalizată. Ce s-a întâmplat după acest episod? O tragedie națională care a durat vreo zece ani. O perioadă în care toți am fost găsiți vinovați pentru câte o vină închipuită și toți am tras ponoasele. Pensionarilor li s-au impozit pensiile, bugetarilor li s-au tăiat salariile, iar pedeleii au sfidat populația și au furat cât au putut! Și au furat pe bune cu dovezi absolut palpabile și de toată lumea știute. Și au făcut asta creându-și cadrul legislativ! Și-au asumat răspunderea pe legile „restitutio in integrum” și apoi, în numele proprietății care este sfântă, au devalizat bugetul de stat de sute de milioane de Euro.
 Să nu ne prefacem că nu înțelegem sau să ne mințim că lupul își schimbă năravul! Niciodată! Alaiul lui Don ghiveci care se plimba ieri prin oraș precum în piesele lui Caragiale nu este altceva decât oastea celor care ne-au nenorocit atunci când ne-au luat din salariul pe care îl munceam fiecare cât puteam! Și nu doar că sunt aceiași, dar și-au păstrat obiceiurile – mint de îngheață apa, mituiesc cu nerușinare și își numesc ca prefect o persoană care nu doar că este dispusă să închidă ochii la ilegalități electorale, dar chiar să se implice în activități dubioase. 
 Nu facem acuzații calomnioase, spunem doar adevărul, iar adevărul este că zilele trecute Prefectul „echidistant” Sorin Hornea a dispus, la Străoane spre exemplu, o anchetă a Poliției pentru a afla de unde au reprezentanții PSD acces la listele cu susținători care însoțesc dosarul candidatului PNL. Lista cu susținători ai candidatului PNL era plină de falsuri, mulți dintre cei care semnaseră pe acea listă sunt persoane plecate în străinătate la muncă sau care, pur și simplu, nu doresc să semneze pe o astfel de listă. În baza acestor falsuri flagrante, Biroul Electoral din Străoane a respins dosarul candidatului PNL ceea ce e deranj mare și dacă e deranj la PNL este și la Prefectură! Iar deranjul l-a determinat pe Prefect să ceară o anchetă legată de modalitatea prin care a ajuns lista candidatului PNL la cunoștința celor de la PSD. Îi spunem noi celui care ar trebui să cunoască măcar procedurile electorale – partidele politice au reprezentanți în birourile electorale, iar reprezentanții au acces la listele cu susținători! Acum, că am finalizat „ancheta” electorală, rămâne totuși în discuție chestiunea legată de echidistanța Prefectului și de preocuparea lui de a ascunde sub preș ilegalitățile comise de cei care au depus, în fals, o listă de susținători. Firește că răspunsurile la această dilemă nu vor putea fi date de actualul Prefect, la rândul său fost candidat PDL, obișnuit, cel mai probabil, cu astfel de practici. Iar ieri, soția aceluiași „echidistant” prefect a mers cu alaiul lui Don ghiveci, milionarul în euro, să ocupe Primăria Focșani.
 Istoria se caracterizează prin faptul că este ciclică iar noi trebuie să avem maturitatea de a nu mai repeta greșelile unei istorii mult prea recente! Doar cei care doresc să-și facă singuri rău pot accepta astfel de comportamente, pot crede că astfel de oameni prefăcuți și mincinoși pot fi altceva decât niște păcălici care astăzi sunt mari „oameni politici”, iar mâine se vaită că au cheltuit în campanie bani pe ghivece de flori și au intrat cu firma în faliment. Bine…ar mai fi o categorie de „oameni politici” – cei care sunt deja cu firma în insolvență de vreo 3-4 ani și care acum doresc să „recupereze” ca să scape de insolvență.

21 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?