Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630
Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630

Vrâncencele anchetate în dosarul „Cuibul de Viespi”, libere doar pe hârtie


Femeile din Vidra acuzate de procurorii DIICOT Arad de trafic de persoane, respectiv Iuliana Cristina P., arestată preventiv, și Mărioara C., plasată în arest la domiciliu, au scăpat, teoretic, de măsurile preventive. Asta pentru că magistrații de la Tribunalul Arad au respins propunerile procurorilor de prelungire a măsurilor preventive. Cererile de prelungire s-au judecat pe 18 aprilie, conform informațiilor de pe site-ul Tribunalului Arad. Cu toate acestea, femeile nu sunt libere efectiv. Asta pentru că aceleași măsuri au fost prelungite și pe 4 aprilie, deciziile fiind încă valabile.
Potrivit informațiilor primite de la procurorul de caz, cererea de prelungire a măsurilor a fost respinsă pe data de 18 aprilie pentru că s-a considerat că solicitarea a fost făcută prea repede. Procurorul de caz a adăugat că s-a cerut prelungirea mai devreme pentru că în cauză sunt arestate mai multe persoane, la date diferite, și se încearcă aducerea la instanță a tuturor inculpaților deodată.
Nemulțumiți de soluția de respingere, procurorii DIICOT au făcut contestație, aceasta urmând să se judece astăzi, la Curtea de Apel Timișoara. „(…) respinge propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Arad în dosarul 72 D/P/2014 privind prelungirea măsurii arestării preventive a inculpaților: 1) Pricope Iuliana Cristina (…) respinge propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Arad în dosarul 72 D/P/2014 privind prelungirea măsurii arestului la domiciliu a inculpatelor: 1) Cioarec Mărioara (…). Cu drept de contestație, în termen de 48 de ore de la pronunțare. Pronunțată în camera de consiliu, azi, 18 aprilie 2016, ora 11.30”, a decis instanța.
    În afară de cele două, alte trei femei din Vrancea au primit la momentul declanșării acțiunii mandate de arestare, dar în lipsă. Este vorba de Ramona S., Dorina C. și Nastasia C., toate din comuna Vidra. Femeile sunt bănuite că alături de  alte persoane, începând cu anul 2012, ar fi recrutat peste 100 de persoane, cu o situație materială precară, cărora le-ar fi promis angajarea în locuri de muncă bine plătite în Danemarca. Odată ajunse în Danemarca, victimele erau aduse în stare de aservire față de membrii grupării, astfel încât, lipsite fiind de mijloace financiare, necunoscând limba și locurile spre a se putea eventual angaja sau repatria pe cont propriu, au fost nevoite să locuiască în spațiile stabilite de către membrii grupului și să execute activitățile impuse de către aceștia. „În acest sens, suspecții au însoțit și asistat persoanele vătămate în fața autorităților daneze în vederea obținerii codului numeric personal danez. Ulterior, sub pretextul îndeplinirii formalităților de angajare impuse de către lege și fără ca victimele să fie în cunoștință de cauză, au constituit firme fantomă în numele acestora, au deschis conturi bancare și au obținut cărți de credit pe care le-au utilizat în vederea comiterii de fraude, prejudiciul cauzat fiind de aproximativ 7.000.000 de euro”, au transmis anchetatorii.
    Dosarul este instrumentat de polițiștii de la Crimă Organizată și DIICOT Arad, asta după ce o persoană vătămată din Arad a depus o plângere și se fac cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de persoane, înșelăciune, fraude informatice și evaziune fiscală. Acțiunea a început acum mai bine de un an și s-a lucrat în colaborare cu poliția daneză. În februarie 2015, partea daneză a arestat 20 de membri ai grupului infracțional, care se aflau pe teritoriul Danemarcei la momentul respectiv, operațiunea fiind denumită atunci „Cuibul de Viespi”. Între România și Regatul Danemarcei s-a încheiat un acord privind constituirea unei echipe comune de anchetă, având în vedere faptul că infracțiunile s-au săvârșit pe teritoriile ambelor state, facând obiectul cercetărilor deopotrivă ale autorităților judiciare române, cât și ale celor daneze.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?