Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615
Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615

Primăria Focșani acuză „combinații“ între patroni și evaluatori pentru a fenta plata impozitelor locale


Mulți patroni focșăneni au profitat în ultimii ani de neclaritățile din vechiul Cod Fiscal și au diminuat artificial valoarea impozabilă a clădirilor pe care le dețin cu scopul de a plăti mai puțin la bugetul local. Metoda era simplă și presupunea un evaluator care stabilea o valoare impozabilă pentru clădirea deținută de persoana juridică la o valoare cât mai mică față de cea inițială. Situația a fost prezentată de Åžeful Serviciului de Taxe și Impozite din Primăria Focșani, Meluș Nazîru (FOTO), la ședința de ieri a Comisiei de Dialog Social. Nazîru a oferit mai multe exemple concrete pentru a arăta cum patronii au fentat plata impozetelor pe proprietățile deținute. Astfel, la un restaurant de pe strada Bucegi, valoarea impozabilă a scăzut cu 50%, respectiv 300 mii lei, într-un singur an, doar printr-un asemenea raport de evaluare. Cel mai bun exemplu este la apartamentele din blocurile de locuit.
    Meluș Nazîru a arătat că, pentru o persoană fizică, un apartament are o valoare impozabilă de circa 170 mii lei, la care se aplică o cotă de impozitare stabilită prin Codul Fiscal și care determină impozitul final plătit de cetățean. În cazul firmelor… surpriză! Apartamente similare au ajuns la o valoare impozabilă de 30-40 mii lei, adică de circa cinci ori mai puțin decât la simplii cetățeni. „Le-am spus că le cumpăr două apartamente la acești bani”, a spus Meluș Nazâru. Această situație s-a schimbat din acest an când evaluarea clădirilor se face doar de evaluatori autorizați ANEVAR, în baza unei grile clare tocmai pentru a fi evitate asemenea situații.
    Mai mult, conform noului standard de evaluare, din iulie 2016 toate clădirile reevaluate vor fi postate pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice astfel încât situația lor să fie transparentă și să fie cunoscut patrimoniul societăților comerciale. Meluș Nazâru a precizat însă că impozitele aplicate agenților economici nu au fost crescute în 2016. Ba dimpotrivă. „În 2016, impozitele sunt mai mici decât în 2015”, a spus Meluș Nazîru. La clădirile din agricultură, impozitul pentru persoane juridice a scăzut de la 1,5 la 0,4%, la clădiri de la 1,5 la 1,3% și 5% pentru clădirile care nu au fost reevaluate (până în acest an nivelul de impozitare pentru clădirile care nu erau reevaluate ajungea până la 20%). Doar impozitul pe teren a crescut deoarece a fost adăugată la calcul și suprafața de sub clădirile construite.

„S-au solicitat 18 mii de lei pentru o hală la Onasis”

    Discuțiile despre noul sistem de taxe și impozite locale au fost solicitate de președintele Patronatului IMM Vrancea, Ion Roman. Acesta a afirmat la ședința de ieri că sunt semnale din partea agenților economici că sunt solicitate sume foarte mari la evaluarea clădirilor pentru impozitele care trebuie achitate la primărie. „S-au solicitat 18 mii de lei pentru o hală la Onasis”, a precizat Roman. Replica lui Nazîru a fost scurtă. „Dacă i s-au solicitat și a plătit acești bani, e un prost”, a spus șeful de la Taxe și Impozite. Acesta a precizat că orice evaluator autorizat poate întocmi aceste rapoarte de evaluare, iar dacă tariful solicitat este prea mare atunci se poate apela la serviciile unui alt specialist până când se obține un preț convenabil.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?