Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629
Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629

Jandarmi francezi și polițiști spanioli, la PERCHEZIȚII în Vrancea, Galați și Vaslui într-un dosar de furt din bancomate


Mai multe percheziții au fost efectuate ieri, în Vrancea, dar și în alte două județe, într-un dosar de furt calificat. Mai mulți indivizi, inclusiv vrânceni, sunt suspectați că în perioada 2014-2015 au furat bani din mai multe bancomate situate în incinta unor galerii comerciale din Franța, dar și din alte state. Perchezițiile de ieri s-au făcut în urma unei ample anchete în care au fost implicate autoritățile judiciare din mai multe state. Potrivit informațiilor primite de la reprezentanții DIICOT, în timpul perchezițiilor s-au căutat bunuri, nefiind persoane care să ajungă la audieri. „La data de 6 aprilie 2016, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție din cadrul Direcției de investigații Criminale precum și a structurilor teritoriale din cadrul Inspectoratelor de Poliție Județene Galați, Vrancea și Vaslui au efectuat, la cererea autoritarilor judiciare franceze, un număr de 10 percheziții domicilare pe raza județelor Vrancea, Vaslui și  Galați în cadrul unei acțiuni vizând destructurarea unei grupări infracționale organizate, formată din cetățeni români, specializată  în infracțiuni de furt calificat. Acțiunea a fost precedata de investigații extinse si complexe susținute de către Europol (Oficiul European de Poliție) – Operațiunea ATM’s ATACKS și, totodată, de catre Eurojust (Agenția de Cooperare Judiciară  a Uniunii Europene) care a asigurat coordonarea autorităților judiciare din România, Franța și Spania`, au transmis procurorii DIICOT prin intermediul unui comunicat de presă.

Bancomatele tăiate cu flexul

Anchetatorii spun că membrii grupului infracțional erau foarte bine organizați, având la ei toate instrumentele necesare pentru spargerea bancomatelor. Anchetatorii precizează că înainte de a intra în galeriile comerciale în care erau bancomatele, hoții tăiau cablurile telefonice. Apoi, pentru a ajunge în interior, foloseau dispozitive specifice. Bancomatele erau tăiate în partea din spate, infractorii folosind flexuri pe care le conectau la prizele din magazin. „În cauză există suspiciunea rezonabilă că membrii grupării au săvârșit, în perioada 2014 – 2015, pe teritoriul Republicii Franceze și al altor state europene mai multe infracțiuni de furt calificat. Astfel, membrii grupării, cu ajutorul unor dispozitive de tăiere ( polizoare unghiulare), au sustras sau au încercat să sustragă, pe timp de noapte, din 13 bancomate aflate în incinta unor galerii comerciale, importante sume de bani. În prealabil, anterior pătrunderii prin efracție în incinta galeriilor în care erau situate bancomatele, aceștia tăiau cablurile telefonice, iar pătrunderea se făcea prin folosirea unor dispozitive specifice. În ceea ce privește bancomatele, acestea erau sparte în partea din spate cu ajutorul unui polizor unghiular (flex), conectat la o priză electrică de la locul faptei. Prejudiciul estimat se ridică la 790.000 euro”, au mai transmis procurorii DIICOT.
Anchetatorii au mai făcut precizarea că în urma efectuării perchezițiilor au fost identificate și ridicate mai multe bunuri de interes în cauză, dar și că la acțiune au participat și reprezentanți ai Jandarmeriei Naționale Franceze și ai Poliției Naționale din Spania.  

UPDATE!
Din cele 10 percheziții, 7 au fost în Vrancea, în Focșani, Vulturu și Suraia. În urma perchezițiilor, trei vrânceni pe numele cărora autoritățile franceze emiseseră mandate de arestare, au fost duși la Curtea de Apel Galați pentru confirmarea mandatelor. Instanța va decide astăzi în privința lor. 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?