Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632
Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632

Fiscul poate stabili DIN OFICIU impozitele pe care trebuie să le achite firmele


Fiscul a hotărât procedurile pentru stabilirea din oficiu a taxelor și impozitelor pentru contribuabilii care nu depun la timp declarațiile fiscale. Sumele de plată sunt stabilite de inspectorii fiscului pentru fiecare impozit, taxă sau contribuție din vectorul fiscal atașat fiecărui contribuabil și pentru fiecare perioadă fiscală pentru care nu au fost depuse declarații, conform legii. Stabilirea sumelor se face prin estimare, după regulile proprii impozitului, taxei sau contribuției supuse impunerii din oficiu.
„Stabilirea din oficiu a impozitelor, taxelor și contribuțiilor se face în cadrul perioadei de prescripție și nu privește perioadele pentru care obligațiile fiscale au făcut obiectul unei inspecții fiscale. Cuantumul impozitelor, taxelor și contribuțiilor se stabilește sub rezerva verificării ulterioare”, arată reprezentanții Administrației Județene a Finanțelor Publice Vrancea.
    Procedura pentru stabilirea sumelor de plată prevede că primul pas este de a înștiința contribuabilii care nu și-au depus la timp declarațiile fiscale. Aceste înștiințări privind nedepunerea în termen a declarațiilor fiscale se emit conform procedurilor de administrare fiscală și sunt comunicate în termen de 15 zile de la expirarea termenului legal de depunere a declarațiilor fiscale.
    Urmează o perioadă de 20 zile, calculate de la data comunicării înștiințărilor privind nedepunerea în termen a declarațiilor fiscale, în care compartimentul de specialitate actualizează Lista contribuabililor/plătitorilor care nu și-au îndeplinit obligațiile declarative de unde sunt eliminate firmele/persoanele care au depus declarațiile fiscale.
    A doua etapă este de stabilire din oficiu a sumelor care trebuie plătite Fiscului. „După expirarea termenului de 20 de zile de la data comunicării înștiințărilor privind nedepunerea în termen a declarațiilor fiscale, pentru contribuabilii/plătitorii cuprinși în Lista contribuabililor/plătitorilor care nu și-au îndeplinit obligațiile declarative, compartimentul de specialitate verifică, pentru fiecare contribuabil/plătitor și pentru fiecare impozit, taxă sau contribuție care urmează a fi supus(ă) impunerii din oficiu, existența a cel puțin 4 declarații fiscale în perioada supusă analizei”, arată AJFP Vrancea.
    Inspectorii fiscali arată că perioada analizată este de 24 de luni de la luna pentru care se efectuează impunerea din oficiu, în cazul obligațiilor fiscale care trebuie declarate lunar, respectiv de 36 luni, pentru obligațiile fiscale cu termen de declarare trimestrial sau semestrial. „Suma stabilită din oficiu se calculează ca medie aritmetică a sumelor de plată (pozitive) reprezentând impozite, taxe sau contribuții declarate de contribuabil/plătitor în perioada supusă analizei. Sumele utilizate pentru impunerea din oficiu se actualizează, pentru fiecare an fiscal cuprins în perioada de analiză, cu indicele anual al prețurilor de consum. Dacă perioada de analiză se referă numai la anul curent pentru care se efectuează impunerea din oficiu, sumele nu se actualizează cu indicele prețurilor de consum”, spun finanțiștii.
    Această decizie de impunere din oficiu se comunică contribuabilului care are un termen de 60 de zile de la data comunicării în care poate depune declarația fiscală privind obligațiile care au format obiectul acestei decizii, sub sancțiunea decăderii, „chiar dacă acest termen se împlinește după împlinirea termenului de prescripție a dreptului organului fiscal de a stabili creanțe fiscale”.

Cum se calculează TVA-ul

    O procedură asemănătoare este la stabilirea din oficiu a taxei pe valoarea adăugată. Finanțiștii arată că, pentru stabilirea TVA, sunt utilizate informațiile privind taxa pe valoarea adăugată colectată din formularul 300 „Decont de taxă pe valoarea adăugată” depus de persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA precum și informațiile din formularul 394 „Declarație informativă privind livrările/prestările și achizițiile efectuate pe teritoriul național” cuprinse în baza de date, pe o perioadă de 12 luni calendaristice anterioare perioadei supuse impunerii din oficiu.
„În cazul în care, în cadrul perioadei de analiză de 12 luni, persoana impozabilă nu a depus niciun decont de taxă pe valoarea adăugată sau despre aceasta nu se regăsesc informații în nicio declarație informativă privind livrările/prestările și achizițiile efectuate pe teritoriul național, se extinde analiza la o perioadă de 24 de luni calendaristice anterioare”
, precizează AJFP Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?