Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639
Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639

GALERIE FOTO : Muzeu etnografic despre tradițiile din Suraia


Muzeul Satului din Suraia a fost inaugurat vineri, chiar de Buna Vestire.  Evenimentul a avut loc în prezența oficialităților, primarul comunei, Vasile Grosu, directorul școlii din localitate, George Ariton, șeful  secției de Etnografie a Muzeului Vrancei, Alina Ulmeanu, directorul Liceului Pedagogic din Focșani, Felicia Panaite, surăiancă după origine. Nu au lipsit profesorii de limba română participanți la cercul pedagogic susținut la Școala Suraia, surăienii care au făcut donații pentru muzeu, susținătorii ideii de muzeu, elevii și părinții.
Înființarea muzeului îi aparține profesoarei de limba română, Mariana Pârvu, care colecționează de mai mulți ani obiecte vechi din sat: covoare și carpete de perete, preșuri, obiecte de mobilier, tablouri, fotografii, documente, vase din ceramică, vase din lemn precum cofele, ii, un război de țesut fire și unul de țesut rogojini. Unul dintre covoarele de perete are o vechime de 100 de ani și este într-o stare foarte bună. Aceste obiecte pun în evidență talentul și sensibilitatea, creativitatea, gustul pentru frumos al locuitorilor din Suraia. Printre cei mari darnici donatori a fost meșterul Nicu Ivan, care are o secție de împletituri de răchită și care a donat obiecte vechi din răchită, bunicile surori Maria Petrea de 82 de ani și Anița Belciuganu de 76 de ani, Ecaterina Ivan, Vasilica Negrea de 80 de ani, iar printre cei mai importanți sponsori ai activității a fost familia lui Aurel Hărăbor.
    Încăperea în care a fost organizat muzeul se află în localul Școlii Vechi din Suraia, nu este prea încăpătoare, dar primarul Vasile Grosu a promis că situația este provizorie și că proiectul Căminului Cultural prevede o sală mare pentru Muzeul satului. Mariana Pârvu ar dori, însă, două săli, o sală în care să se organizeze „Muzeul bunicii”, cel deja existent și o sală pentru „Muzeul bunicului”, în care să se păstreze obiecte specifice activităților bărbătești și mai ales cele specifice împletitului răchitei, ocupație tradițională la Suraia. 
Meșterul Nicu Ivan a promis că va dona mai multe utilaje vechi de prelucrat răchita. De altfel, dânsul a fost prezent la inaugurarea muzeului împletind în fața invitaților un coș de răchită și dând explicațiile cerute. Tot un coș de răchită a împletit și tanti Catrina Stan cât a avut loc deschiderea, luând coșul de la bază și ducându-l până la mânere.
Inițiatoarea muzeului s-a gândit la un muzeu viu, în care obiectele tradiționale să ia naștere pe loc, sub ochii celor care-i calcă pragul, de aceea pe lângă cei doi care-au împletit răchita, o altă demonstrație a făcut tanti Vasilica Negrea țesând la războiul de țesut fire, iar fiica sa, Veronica i-a pregătit țevi cu lână. Tanti Vasilica și-a făcut repede o ucenică, Roxana Bichiu, elevă în clasa a VI-a, care a dat în acestă zi pianul pe războiul de țesut și care a promis că nu se va lăsa până nu va învăța cu adevărat să țeasă. Deși nu era prevăzut în program, o altă surăiancă  dintre cele prezente a țesut la războiul de țesut rogojini.
    Invitații au apreciat inițiativa și eforturile profesoarei Mariana Pârvu și gestul celor care au renunțat la anumite obiecte, unele cu valoare sentimentală, pentru ca această inițiativă, numită Muzel Satului Suraia, să ia naștere. „Am păstrat aceste obiecte pentru morții noștri, acum le-am dat la muzeu și ne pare bine și pentru ei, pentru morții noștri, care nu vor fi uitați odată ce noi ne vom duce dincolo!”, a arătat tanti Maria Petrea de 82 de ani. De asemenea, toți cei prezenți au insistat pe valoarea educativă a muzeului, pe funcția acestuia de apărare și de păstrare a valorilor tradiționale pe care satul le-a avut și, poate, le mai are. „Misiunea oricărui muzeu este de a celebra trecutul într-un context al prezentului și al viitorului, tinerei generații o să-i amintească mereu că viitorul are o inimă străveche”, a arătat Alina Ulmeanu, șeful secției de Etnografie a Muzeului Vrancei.
Pentru doamna Felicia Panaite, director la Liceul Pedagogic, a fost un moment emoționant pentru că „am retrăit un fragment din trecutul  copilăriei mele, am văzut aici câteva obiecte pe care le-am văzut în casa bunicilor și părinților mei și pe care noi, cei de acum nu le mai avem, am văzut un document cu semnătura tatălui meu, care a fost secretar la primărie. Obiectele de aici ne arată obiceiurile și ocupațiile specifice comunei și ne demonstrează că tradiția nu moare”. Pentru Mariana Pârvu, inițiatoarea Muzeului Satului Suraia, „un muzeu este un reper cultural, cu o funcție de tezaurizare a valorilor culturale și spirituale de-a lungul timpului”. „De aceea, am plecat de la ideea că nu trebuie să ne uităm trecutul și că în orice moment al existenței noastre trebuie să ne exprimăm admirația și respectul față de strămoșii care-au trăit pe aceste meleaguri, dar și față de cei care mai sunt printre noi”.    
    Activitatea s-a încheiat cu o degustare de bucate tradiționale pregătite de bunica: turte pe plită, mămăligă coaptă tot pe plită, hamsii coapte pe jar, ceapă verde, varză murată și șuncă, toate stropite cu vin fiert. Înainte, însă, au fost trasate liniile de urmat pentru perioada următoare în viața nou-înființatului muzeu: activități cu elevii școlii Suraia și cu cei ai școlilor partenere în „Săptămâna altfel”, activități pe timpul vacanței de vară, în cadrul cărora elevii să realizeze produse tradiționale, fie din răchită, fie țesute în războiul de țesut fire, sau să coasă, să croșeteze și apoi, aceste produse să fie vândute. Directorul școlii din localitate, George Ariton, a insistat pe faptul că inițiativa trebuie să continue și pentru asta e nevoie de implicarea tuturor.

Camelia Sandu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?