Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627

Elevii mai multor licee din Focşani luptă Împotriva Exploatării Sexuale


Elevii mai multor licee din Focșani și Adjud au vizionat un film, la sfârșitul săptămânii trecute, despre exploatarea sexuală a femeilor, intitulat „Nemernicul, negustorul de suflete”. Evenimentul a fost organizat de Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Vrancea, Inspectoratul Școlar Județean Vrancea și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Vrancea, care au marcat astfel atât ziua de 4 martie, când se celebrează Ziua Mondială a Luptei Împotriva Exploatării Sexuale, cât și ziua de 25 Martie, când este Ziua Internațională de Amintire a Victimilor Sclaviei și a Comerțului Transatlantic cu Sclavi.
Filmul a fost distribuit de Asociația Eliberare, putând fi vizionat la Ateneul Popular „Mr. Gh. Pastia” din Focșani, care a găzduit evenimentul „Unde-i unu nu-i putere la nevoi și la durere. Unde-s doi puterea crește”, desfășurat în cadrul proiectului „Decât reactivi, mai bine preventivi!”. La acest proiect, au luat parte atât elevi cât și cadre didactice de la Colegiul Economic „Mihail Kogălniceanu” și  Liceul Pedagogic „Spiru Haret” Focșani și de la Colegiul Tehnic „Gheorghe Balș” Adjud.
În cadrul aceluiași eveniment, și-au adus aportul și beneficiari majori de la modulele familiale ale DGASPC Vrancea. Tinerii au avut ocazia de a dialoga pe tema traficului de persoane cu specialiștii invitați, respectiv Monica Manolache, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea, și Cornelia Crișan, reprezentantă a Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane.
De asemenea, tinerii au putut adresa întrebări atât pe baza documentarului, cât și generale, referitoare la traficul de persoane și exploatarea sexuală a victimelor. „Documentarul reflectă modul de acțiune specific diferitelor zone ale lumii pentru înșelarea persoanelor exploatate și pentru îngrădirea libertății lor, insistându-se pe manipularea psihologică care împiedică posibilitatea unei alegeri conștiente din partea victimelor. Totodată este prezentat și faptul că nu există nici o diferență între prostituția legală și cea ilegală, motiv pentru care în țări precum Suedia, în care s-a conștientizat efectul acestui fenomen, prostituția a fost interzisă, atât pentru reducerea exploatării deghizate sub aparenta legalitate, cât și pentru că nu putem vorbi de egalitate între femei și bărbați atât timp cât unora li se permite exploatarea de către ceilalți. Partea finală a documentarului se centrează pe posibilitățile de luptă împotriva acestui fenomen, de exemplu prin campanii de conștientizare desfășurate atât de către specialiști, cât și de către participanții la astfel de evenimente, care se pot implica apoi în prevenirea fenomenului prin promovarea căutării unui loc de muncă prin instituțiile legale, prin precauția în încrederea acordată cunoscuților ce le prezintă oferte tentante dar neverificate, prin sesizarea neregulilor constatate și luând atitudine împotriva discriminării sau afectării demnității și mai ales prin exercițiul zilnic al aprecierii reciproce și al comunicării respectuoase”, au transmis organizatorii și coordonatorii acestui proiect.
Elevii au fost sfătuiți să sesizeze autoritățile competente în cazul remarcării unor astfel de tentative, întrucât prevenția este adesea cea mai bună recuperare. La final, elevii au primit pliante de informare privind fenomenul traficului de persoane. Consilierii școlari Iulia Soare, Camelia Luminița Alban și Adriana State vor continua proiectul „Decât reactivi, mai bine preventivi!”, organizând concursuri educaționale pentru elevii unităților de învățământ care au luat parte la proiect, „în vederea promovării unor soluții non-violente și a unor broșuri din campaniile de prevenire ale Poliției Române, precum «Codul Penal pe înțelesul copiilor» sau «Unde-i lege nu-i tocmeală»”, conform organizatorilor.

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?