Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

GALERIE FOTO : Școala Duiliu Zamfirescu, „pepinieră“ de elevi buni pentru colegiile Unirea și Cuza


Școala care poartă numele scriitorului vrâncean Duiliu Zamfirescu (1858-1922) are o istorie impresionantă, pe care nu mulți locuitori ai orașului Focșani o cunosc. Clădirea a fost ridicată acum 51 de ani într-un termen de aproximativ 6 luni. Lucrările au început în luna martie 1965, iar la 15 septembrie, școala era gata să primească primii săi elevi.
Instituția de învățământ a preluat numele scriitorului vrâncean, spune directorul unității de învățământ Petrică Moraru (FOTO), căci Zamfirescu avea reședința la câțiva pași de clădire, pe locul unde se află astăzi sediul unei bănci și blocuri. Locuința lui Duiliu Zamfirescu, în care mai mult ca sigur a lucrat la multe dintre creațiile sale, a fost demolată în anii ‘70.
Directorul Petrică Moraru numește școala pe care o conduce ca fiind o „școală de masă”. Încă de la înființare, unitatea de învățământ s-a confruntat cu problema spațiului insuficient comparativ cu numărul de elevi. Din acest motiv, școala deținea mai multe anexe, dintre care una se afla vis-a-vis de clădire, unde acum se află redacția Monitorul de Vrancea. Aici se afla atelierul școlii. O altă anexă se afla în clădirea actualului internat al Colegiului Tehnic ,,Edmond Nicolau” Focșani. „Față de proiectul inițial, clădirea a suferit modificări, din cauza lipsei de spațiu. În toate încăperile în care a fost posibil, noi am amenajat clase. Înainte de 1989, ba chiar și după, din 1992-1993, aveam câte 10 clase pentru fiecare nivel de învățământ, ba chiar și 12 au fost la un moment dat. Erau foarte mulți copii. La Școala 10, în prezent Duiliu Zamfirescu, în patru schimburi se lucra. Ora avea jumătate de oră și s-a făcut performanță. Dacă se vrea, se poate”, este de părere directorul Moraru.

Mulți elevi termină cu 10 pe linie

Clădirea Școlii Duiliu Zamfirescu a fost renovată în 2008, când a fost inclusă într-un proiect de reparații capitale, cu fonduri de la primărie, dispunând în prezent de centrală termică proprie, camere de supraveghere atât în interiorul clădirii cât și în afara sa, table magnetice, materiale didactice în laboratoare, video-proiectoare și laptop-uri în toate sălile de clasă. Unele investiții au fost realizate și cu sumele economisite de conducerea școlii. Din păcate, în 2009, anul în care România a intrat în criză, proiectul de modernizare a unității de învățământ nu a mai continuat din lipsă de fonduri. „Arată bine școala. Am refăcut tencuiala interioară, izolația termică, instalațiile. Nu mai arată ca înainte, când la parter aveam instalațiile prin pardoseală și mai existau inundații. Acum sunt scoase la suprafață, probleme nu mai avem. Avem laboratoare moderne, dotate corespunzător, dar din păcate instalația de apă nu ne permite să avem apă curentă în laboratorul de chimie. Acesta funcționează la etajul I, iar cel de fizică la etajul II. Laboratorul de biologie are sală la etajul I, plus o cameră pentru materiale. Au tot ce le trebuie, chiar dacă materialul didactic este mai vechi. La chimie, substanțele ne costă 5-600 de lei, pe care îi plătim din finanțarea de bază pentru fiecare copil. Nu mai deținem substanțe periculoase, respectăm legea. Substanțele pe care le avem sunt ținute sub cheie”, a afirmat directorul, care este și profesor de fizică.
Din punct de vedere statistic, Școala Generală Duiliu Zamfirescu are, an de an, elevi de clasa a VIII-a care termină ciclul gimnazial cu 10 pe linie. „Mulți elevi termină clasa a VIII-a cu 10 pe linie, stăm bine și la Evaluarea Națională. Mulți ajung la Unirea și Cuza, de la noi pleacă formați gata. Școala noastră este un fel de pepinieră pentru liceele de prestigiu din oraș”, mai spune profesorul Moraru. În prezent, la Școala Duiliu Zamfirescu sunt cinci clase pregătitoare, dintre care una funcționează în grădinița arondată. Din toamnă, vor fi patru clase 0, toate urmând a funcționa în cadrul școlii. Unitatea de învățământ are aproximativ 1.200 de elevi, împărțiți astfel: 5 clasa pregătitoare, 22 învățământ primar și 16 învățământ gimnazial.
Tot în cadrul acestei unități de învățământ funcționează și Centrul de Excelență pentru cei mai buni elevi de clasa a IV-a, la matematică și limba română, selectați de la toate școlile din Focșani și din județ, ba chiar și din Râmnicu Sărat, județul Buzău. Cursurile sunt gratuite și sunt susținute de cadre didactice de la mai multe unități de învățământ, care prestează muncă voluntară.  

29 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?