Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

Trei fete și un băiat din Vrancea au fost ABUZAȚI SEXUAL


Reprezentanții Sucursalei Vrancea a Colegiului Național a Asistenților Sociali din România (CNASR) și specialiștii Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vrancea trag un semnal de alarmă cu privire la efectele devastatoare pe care le au asupra victimelor incestul, abuzul sexual, pornografia, prostituția etc. Acest lucru are loc cu prilejul zilei de 4 martie, când pe întreg mapamondul se marchează „Ziua Mondială de Luptă Împotriva Expoatării Sexuale”. Statisticile legate de exploatarea sexuală arată o realitate de dimensiuni  îngrijorătoare: aproape 1 din 5 copii europeni ajunge să devină victimă a unui act de violență sexuală. „Exploatarea sexuală afectează majoritar femei și copii, continuând să fie o problemă majoră la nivel global. Ne alăturăm semnalului de alarmă tras astăzi, 4 martie, prin marcarea acestei zile mondiale, menită să atragă atenția asupra pericolului pe care îl prezintă actele de violență, abuz și exploatare sexuală în întreaga lume, mai ales asupra copiilor, deoarece aceștia sunt cei mai expuși, neputându-se apăra”, a declarat Alina Gârleanu, președintele CNASR Vrancea.
    La rândul lor, specialiștii DGASPC Vrancea au subliniat faptul că ziua de 4 martie, Ziua Luptei Împotriva Exploatării Sexuale, este o zi menită să aducă în prim plan pericolul care îl reprezintă actele de violență, abuz și exploatare sexuală în întreaga societate, inclusiv asupra copiilor. „Fiind o problemă sensibilă, dar și complexă în același timp, exploatarea sexuală rămâne o realitate de o amploare îngrijorătoare. Dorim să amintim că fiecare copil are dreptul la viață, la educație și la o dezvoltare armonioasă și să atragem din nou atenția asupra repercursiunilor severe ale abuzului în dezvoltarea psiho-emoțională a copilului”, a transmis Adina Lăscan, purtătorul de cuvânt al DGASPC Vrancea.

Patru copii din Vrancea au fost abuzați sexual anul trecut

    Potrivit celor spuse de Anca Candrea, șefa Serviciului de Intervenție în Regim de Urgență (SIRU) al DGASPC Vrancea, pe parcursul anului trecut au fost înregistrate patru cazuri de abuz sexual. Este vorba de trei fete și un băiat din județul nostru, cu vârste cuprinse între 10 și 16 ani. „Pentru unul din aceste cazuri s-a instituit măsură de protecție specială de către instanța de judecată. Ceilalți trei se află în siguranță, în familiile lor, merg la școală, iar părinții s-au implicat foarte mult, alături de noi, ca acești copii să depășească traumele”, a declarat Anca Candrea, precizând că abuzurile sexuale în cazul celor patru copii s-au petrecut în afara familiei. 
Despre un caz concret de abuz sexual și efectele nefaste asupra victimei, ziarul nostru a relatat într-una din edițiile anterioare. Este vorba despre povestea de coșmar a Mihaelei, o copilă care, la 14 ani, a ajuns gravidă în Centrul Maternal, după ce a fost violată în mod repetat de un cioban, după ce, când avea doar 9 ani, a fost violată de propriul tată. Despre drama acestei fete puteți reciti accesând linkul: http://bit.ly/1TV3sIt.

„Explicați copiilor că nimeni n-are voie să-i atingă!”

    Anca Candrea, șefa SIRU, a precizat că pe parcursul anului trecut, la nivelul compartimentului pe care îl conduce au ajuns sesizări cu privire la exploatarea sexuală, însă acestea nu s-au confirmat, așa cum s-au adeverit cele patru cazuri de abuz sexual amintite mai sus. Ea a subliniat cât de importantă este comunicarea părinților cu proprii copii și a dorit, cu această ocazie, să atenționeze mamele și tații să fie extrem de deschiși în discuțiile cu aceștia. „Mențineți o comunicare deschisă cu copiii voștri, ascultați-i și urmăriți-le comportamentele neobișnuite! Părinții își pot pregăti copiii și pot diminua riscul de abuz sexual explicându-le acestora că nimeni nu are voie să-i atingă sau să le facă lucruri pe care copiii să le simtă ciudat! Spuneți copiilor voștri să fie curajoși și să spună NU acelei persoane care încearcă să-i atingă, apoi să spună imediat părinților sau unui adult aflat în preajmă ce li s-a întâmplat! Învățați copilul că respectul nu înseamnă supunere oarbă!”, este mesajul pe care Anca Candrea l-a transmis, cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Exploatării Sexuale, tuturor părinților.
    Specialiști din cadrul organizației „Salvați Copiii” au arătat, într-un „Ghid de bune practici pentru prevenirea abuzului asupra copilului”, că incidența abuzului sexual este greu de estimat, mai ales din cauza faptului că acesta nu este raportat, de obicei din cauza mentalității părinților și persoanelor ce îngrijesc copiii. Conform acestei mentalități, trebuie păstrat secretul presiunilor exercitate de abuzator și, nu în ultimul rând, ca urmare a faptului că opinia publică nu este încă pregătită pentru a reacționa în astfel de cazuri. „Abuzul sexual este implicarea unui copil într-o activitate sexuală pe care el nu o înțelege, pentru care nu are capacitatea de a-și da încuviințarea informată, pentru care nu este pregătit din punct de vedere al dezvoltării sau care încalcă legile sau tabuurile sociale. Abuzul sexual asupra copilului presupune antrenarea copilului într-o activitate realizată cu intenția de a produce plăcere sau de a satisface nevoile unui adult sau a unui alt copil care, prin vârstă și dezvoltare, se află față de el într-o relație de răspundere, încredere sau putere”, se arată în Ghidul realizat de specialiștii Organizației „Salvați Copiii” București, organizație care a derulat campanii de prevenire a exploatării sexuale a copiilor. „În fiecare an, nu mai puțin de 1,8 milioane de copii sunt victime ale exploatării sexuale comerciale în întreaga lume. Unii dintre acești copii sunt exploatați de turiști sau călători. Nu ignora! Raportează exploatarea sexuală a copiilor chiar și atunci când călătorești!”, au transmis aceștia, inclusiv prin videoclipul ce poate fi urmărit accesând: https://www.youtube.com/watch?v=QKPJMZN-nMY

Sesizați orice abuz la telefon 0237.983, număr disponibil permanent!

    Implicarea comunității este esențială în prevenirea cazurilor de abuz, inclusiv abuz sexual, și chiar în salvarea vieții victimelor. Să te faci că nu vezi este o lașitate, cu atât mai mult cu cât oricine poate face o sesizare, chiar și sub protecția anonimatului, sunând la telefonul pus la dispoziție de DGASPC Vrancea, și anume: 0237.983. „Putem proteja copiii împotriva abuzurilor prin implicare, informare și înțelegerea gravității acestui fenomen. De aceea, dorim să aducem încă o dată în atenția opiniei publice faptul că orice persoană fizică sau juridică, precum și copilul însuși, pot sesiza DGASPC Vrancea, în vederea adoptării măsurilor corespunzătoare pentru a proteja copilul împotriva oricăror forme de violență, inclusiv violență sexuală, la numărul de telefon 0237.983, număr disponibil 24 de ore din 24”, a subliniat Adina Lăscan, purtătorul de cuvânt al DGASPC Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?