Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629
Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629

Atenție liceeni! Vă puteți înscrie la cea de-a şaptea ediţie a Concursului „Tinerii Dezbat”


Ministerul Educației Naționale și Cercetării Åžtiințifice, împreună cu Reprezentanța UNICEF în România, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, Departamentul pentru Relații Interetnice și Asociația Română de Dezbateri, Oratorie și Retorică, în parteneriat cu Romanian – American Foundation, au lansat înscrierile la Concursul Național „Tinerii Dezbat”. Competiția se află anul acesta la a VII-a ediție, preluând inițiativa Fundației Agenția de Dezvoltare Comunitară „Împreună” și dezvoltând-o apoi într-un parteneriat extins între Ministerul Educației, instituții publice și organizații neguvernamentale.
„Tinerii Dezbat” este cel mai amplu campionat de dezbateri adresat elevilor de liceu din România. Alcătuit din 3 etape competiționale distincte, județeană sau de selecție, regională și națională și un seminar de formare adresat profesorilor coordonatori, concursul „Tinerii Dezbat” invită profesorii, alături de elevii lor, într-o experiență de învățare a argumentării și de formare a gândirii critice. Concursul Național „Tinerii Dezbat” pune față în față echipe de elevi pentru a dezbate teme diverse, cu scopul dezvoltării competențelor de comunicare și a atitudinilor social-civice democratice, necesare tinerilor pentru participarea activă la viața socială.
Pentru a participa la ediția 2016, liceele se pot înscrie până la data de 15 martie prin depunerea, la inspectoratele școlare județene, a formularului de aplicație, disponibil atât pe site-ul Ministerului Educației Naționale și Cercetării Åžtiințifice, precum și pe site-ul competiției http://tineriidezbat.ro. Fiecare liceu poate înscrie o singură echipă, formată din câte 3 elevi, coordonați de un profesor. Etapele regionale se vor desfășura în perioada 20-22 mai, iar etapa națională va avea loc la Zalău, în perioada 10-12 iunie. „«Tinerii Dezbat» este un campionat național de dezbateri educaționale, inițiat în 2009 de Ministerul Educației și partenerii săi. Anual, peste 450 de elevi și profesori se înscriu într-o competiție a înțelegerii și a promovării valorilor democratice prin dezbateri argumentate, un exercițiu al unei atitudini deschise către diferențe sociale, etnice și de gen. Diferite de dezbaterile generale din societate, dezbaterile educaționale sunt caracterizate de o structură formală, restrângerea temei aflate în discuție și caracterul de competiție. Practica dezbaterilor îi pregătește pe tineri să acționeze și să participe inteligent în viața socială, să investigheze și să analizeze probleme importante ale lumii contemporane, să fie critici și constructivi în abordările asupra unui subiect”, se arată în comunicarea transmisă de Ministerul Educației Naționale și Cercetării Åžtiințifice. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?