Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617
Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617

Elevii de la Colegiul Tehnic „Ion Mincu”, în vizită de studiu la VEF


Un grup de elevi de clasa a XI-a, de la Colegiul Tehnic „Ion Mincu” din Focșani, a efectuat o vizită de studiu la VEF SA Focșani. Vizitele la diverse societăți sunt activitățile de bază ale proiectului educațional „Pentru a fi electroniști de succes!”, proiect coordonat de profesorii Paul Tămăslăcaru și Cezarina Nicodei, proiect care se va desfășura pe parcursul acestui an școlar. Amplasată în cartierul Sud al Focșaniului, în fosta zonă industrială, Întreprinderea de Vase Emailate este una dintre puținele unități de acest fel care a rezistat de-a lungul timpului și care reușește, an de an, să realizeze produse competitive la export. Este una dintre întreprinderile cu tradiție la nivel național, alături de cele din Sighișoara și Mediaș.
Încă de la intrare, gazdele s-au arătat foarte binevoitoare, elevii fiind invitați să viziteze, rând pe rând, secțiile de ambutisare, decapare, sudare, emailare și ambalare. Ei au putut urmări cum o simplă bucată de tablă prinde formă, culoare și se transformă fie într-un ibric, fie într-o oală, o găleată sau orice alt produs, gata de fi folosit la treburile gospodărești. Elevii au constatat, de asemenea, că anumite operații nu pot fi realizate numai de mașini, ci este neapărat necesară intervenția omului.
În continuarea acestei incursiuni, viitorii electroniști au putut admira dibăcia muncitorilor care agitau emailul în cănile pregătite pentru a trece printr-un nou proces tehnologic, apoi cum sunt ele stivuite și depozitate sau cum sunt sortate diverse piese ori verificate produsele finite de către CTC-iști. Cuptorul uriaș utilizat la fixarea emailului de tablă, dar și linia interminabilă de transport a semifabricatelor i-au impresionat cel mai mult pe elevi. Ei și-au manifestat curiozitatea, cerând lămuriri asupra fazelor producției, au interacționat cu muncitorii și au descoperit efectele pozitive ale muncii bine organizate și responsabile. „Scopul vizitei l-a reprezentat acomodarea elevilor cu diferite tehnologii și procese utilizate în industria ușoară. Deoarece în timpul acestei acțiuni ei au reușit să descopere aplicabilitatea practică a cunoștințelor teoretice, pe care le-au acumulat în anii de liceu, la plecare și-au manifestat dorința de a reveni la S.C. VEF S.A Focșani”, a transmis profesorul Paul Tămăslăcaru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?