Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Sute de metri cubi de lemn confiscaţi la Tulnici. „Cam așa se încarcă după ce trec controalele“


    Peste două sute metri cubi de lemn au fost confiscați în urma acțiunii de control efectuată la afaceriștii de lemne din Tulnici de polițiști, inspectori de la Garda Forestieră și jandarmi. Cel mai mult lemn a fost confiscat dintr-un punct de încărcare, rampă, de pe marginea DN2 D, din zona Greșu. Aici, s-au găsit peste 200 metri cubi de material lemnos, care nu avea ce căuta acolo, deoarece nu existau documente de transport de la punctul de tăiere la cel de încărcare. Potrivit unor surse oficiale, cantitatea de material lemnos depozitată pe marginea drumului național ar aparține unei firme apropiate de un afacerist din zonă, Valerică Èšimbău. Verificările care l-au vizat pe Valerică Èšimbău s-au încheiat vineri seara, în jurul orei 22.00. Surse oficiale ne-au precizat că s-a dispus măsura confiscării a 237 metri cubi lemn brad și 45 metri cubi lemn fag. În plus, s-a dat și o amendă în cuantum de 25 mii lei. 
 Trei zile au stat polițiștii, cei de la Garda Forestieră și jandarmii în zonă pentru a face toate verificările necesare până să fie confiscată cantitatea de lemn amintită și până să se aplice sancțiunea. „Lemnul este inventariat și va fi predat ocolului silvic de la Direcția Silvică Vrancea. După ce va fi valorificat, cheltuielile cu transportul, manipularea produselor vor fi achitate ocolului respectiv”, a explicat inspectorul șef al Gărzii Forestiere, Ionică Cherciu. 
 Echipele mixte de control au găsit nereguli și la instalațiile de debitat din Tulnici unde au fost aplicate sancțiuni usturătoare. La un gater a fost confiscată o cantitate de peste 6,4 metri cubi de cherestea rășinoase. La un alt gater, în Lepșa, în urma analizării stocurilor scriptice cu cele efectiv existente s-a stabilit faptul că expedierea cantității de 72,790 metri cubi lemn rotund rășinoase a fost făcută fără documente de proveniență. De asemenea, s-a stabilit necompletarea corespunzătoare a registrului unic intrări-ieșiri materiale lemnoase, fiind aplicate 2 sancțiuni contravenționale conform legii 171/2010 în valoare totală de 2000 lei. „A mai fost confiscată valoric masa lemnoasă ce nu a fost găsită, în cuantum total de 23.406,5 lei”, a precizat subcomisarul Bogdan Toader, biroul de presă al Poliției. 
 Situația exploatării și transporturilor de lemne este o preocupare nu doar pentru autorități, ci și pentru cetățeni. Un cititor ne-a trimis vineri seară mai multe fotografii cu un camion cu lemne și mesajul: „Cam așa se încarcă după ce trec controalele. Și merg cu 20-30 km la oră cu telefonul la ureche.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?