Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Procurorii vrânceni au pus sechestre și popriri, anul trecut, în valoare de 9,8 milioane de lei


Procurorii vrânceni au făcut treabă bună anul trecut, după cum susține prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea, Florin Èšîrlea. Potrivit acestuia, Vrancea se situează pe locul II pe țară la numărul de dosare soluționate și pe locul III la numărul de rechizitorii. În ceea ce privește popririle puse pe bani și sechestrele pe bunuri mobile și imobile, acestea însumează 9,8 milioane de lei. În ceea ce privește obiectivele pe anul 2016, se dorește, printre altele, combaterea  infracțiunilor la regimul silvic, domeniu în care prim-procurorul știe că sunt probleme. La bilanț, Florin Èšîrlea a vorbit și despre anchete în desfășurare, despre care se va auzi în perioada următoare. El a spus că sunt dosare „de care nu a mai avut Vrancea”, neputând să ofere alte detalii deoarece anchetele sunt în curs.

    Procurorii vrânceni au pus, anul trecut, popriri pe conturi și sechestre pe bunuri mobile și imobile în valoare de 9,8 milioane de lei. Afirmația aparține prim-procurorului Florin Èšîrlea, care marți a prezentat activitatea procurorilor vrânceni, în prezența procurorului din cadrul CSM Oana Schmidt Hăineală și a procurorilor șefi de la Curtea de Apel Galați.
    Anul trecut, procurorii vrânceni au soluționat 8.600 dosare, doar 647 prin rechizitoriu, fiind trimise în judecată 838 de persoane. Astfel, prin aceste cifre, Vrancea se situează pe locul II în țară la numărul de dosare soluționate și pe locul III pe țară la numărul de rechizitorii. „Ieri (marți-n.r.) la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea s-a desfășurat ședința anuală de bilanț în prezența doamnei procuror Oana Schmidt Hăineală din cadrul CSM și a procurorilor generali de la Curtea de Apel Galați, în cadrul căreia au fost prezentate datele din activitatea noastră. Procurorii din județul Vrancea au avut de soluționat în anul 2015, 16.996 de dosare. Din acestea au fost soluționate 8.600 de dosare. Prin rechizitoriu au fost soluționate 647 de dosare, iar prin acord de recunoaștere a vinovăției 36. S-a dispus renunțarea la urmărirea penală în 2.985 de dosare. Dosare soluționate prin clasare au fost 4.934. Au fost trimise în judecată prin rechizitoriu 838 de persoane, din care arestate 75. Pentru infracțiuni contra persoanei au fost trimise în judecată 20 de persoane, la urmărirea penală proprie. Pentru infracțiuni contra patrimoniului 3 persoane, pentru infracțiuni de corupție 13 persoane. Pentru infracțiuni împotriva persoanei au fost trimise în judecată 211 inculpați, iar pentru infracțiuni contra patrimoniului 290. Prejudicii recuperate ca urmare a luării măsurilor asiguratorii, popriri și sechestre au fost în cursul anului trecut în valoare de 9,8 milioane lei. La numărul de dosare soluționate suntem pe locul II pe țară, iar la numărul de rechizitorii pe locul III, ceea ce ne bucură”, a spus prim-procurorul Èšîrlea.

Infracțiunile de corupție și evaziunea, anchetate cu prioritate

    Prim-procurorul Èšîrlea a adăugat că, în anul 2015, domeniile prioritare pe care s-a acționat au fost combaterea evaziunii fiscale, contrabanda, infracțiunile de spălare de bani, dar și cele de corupție. „Ca și domenii prioritare, după cum știți, Ministerul Public a avut pe anul 2015 evaziunea fiscală, spălarea de bani, contrabanda și infracțiunile de corupție. La evaziune fiscală am trimis în judecată 21 de inculpați, la spălare de bani s-au făcut trimiteri în judecată în două cauze, la contrabandă tot în 2. La infracțiunile de corupție am avut anul trecut 9 rechizitorii întocmite. Într-un dosar cu spălare de bani s-a pus poprire pe suma de 650 mii euro. Valoarea măsurilor asiguratorii, bani pe care s-au pus popriri și sechestru pe bunuri mobile și imobile, este de 9,8 milioane lei. Cu privire la calitatea actului de justiție, suntem bucuroși că în 2015 am reușit să reducem numărul achitărilor la aproape jumătate, dar și pe cel al infirmărilor. Este adevărat, am reușit să soluționăm mai multe dosare întrucât la Parchetul Panciu lucrăm cu un singur procuror și la Adjud cu 2. Astfel, Parchetul Județean este obligat să preia de acolo dosarele. Și la Parchetul Focșani s-a lucrat efectiv cu șase procurori. Schema de personal este o problemă. La Parchetul Județean vom rămâne cu 12 oameni din 14, și la Locală sunt probleme. Cei care suntem trebuie să ne facem datoria”, a adăugat șeful procurorilor vrânceni. 
    Anul acesta, procurorii se vor axa, printre altele, și pe infracțiunile silvice, prim-procurorul Èšîrlea spunând că se știe că în acest domeniu sunt probleme. Referitor la ultimul dosar în domeniu, cel cu Marian Bobocea, suspectat că ar fi cerut pământ și pădure în instanță cu acte false, prim-procurorul a spus că așteaptă soluția de la Galați. „Anul acesta vom intensifica lupta împotriva infracțiunilor de mică corupție cum le spunem noi, pentru că sunt de competența noastră și ne vom axa mai mult pe zona silvică, unde chiar știm că sunt probleme. Vom face în continuare acțiuni pentru combaterea evaziunii fiscale și contrabandă, având ca prioritate recuperarea imediată a prejudiciilor cauzate, pentru că până la urmă asta ne interesează. În ultimul dosar (cel cu Marian Bobocea-n.r.) așteptăm să se pronunțe Curtea de Apel Galați. Noi ne-am făcut datoria, iar dacă instanța a apreciat că nu se impune măsura preventivă, asta este. Esența este expertiza făcută într-o unitate militară competentă și s-a stabilit că tot ce s-a depus la dosare a fost fals”, a mai spus prim-procurorul.
   
Dosare vechi doar la Serviciul Economic

    Referitor la dosarele vechi, Èšîrlea a explicat că nu sunt dosare mai vechi de 5 ani care să nu fi fost soluționate, el adăugând că dosarele mai vechi sunt cele de la Serviciul Economic, unde există o problemă. Aceasta constă în numărul mic de lucrători și în numărul și mai mic de lucrători specializați pe infracțiuni economice.
    „Cu dosarele vechi este o problemă și acum am realizat că cei de la poliție chiar au o problemă. Dosare vechi avem numai la Serviciul Economic. Aici lucrează doar 16 oameni și doar jumătate sunt specializați pe zona economică. Chiar este o problemă. Am discutat și la nivel de IGPR să vedem ce soluții găsim, că nu se poate lucra așa. Rezultatele și opinia publică sunt barometrul nostru. Nu sunt dosare mai vechi de 5 ani. Ne-au ajutat foarte mult și specialiștii antifraudă”, a conchis Florin Èšîrlea.

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?