Ediția: Joi 30 Mai 2024. Nr. 6637
Ediția: Joi 30 Mai 2024. Nr. 6637

ANIMALE DE COMPANIE: Maimuța Capucin


Amuzantă, jucăușă și deosebit de inteligentă, maimuța capucin se numără printre cele mai căutate primate ca animal de companie. Deși este un animal sălbatic, se adaptează foarte repede și se integrează bine într-o familie în care este răsfățată și iubită. Maimuțele capucin au devenit faimoase în întreaga lume și datorită faptului că au fost promovate la Hollywood, apărând în producții precum: „Night at the Museum”, „George of the Jungle”, „Hangover”, „Pirates of the Caribbean”, „Ace Ventura” ș.a.
Maimuța capucin face parte din familia Cebidae alături de alte 14 specii. Trăiește în zona tropicală și subtropicală din America Centrala și de Sud, dar și în țări ca Argentina Bolivia, Brazila, Colombia, Costa Rica, Ecuador, Honduras, Nicaragua, Panama, Paraguay, Peru, Venezuela, potrivit site-ului encyclopedia.com. Numele l-a primit după ținuta pe care o purtau călugării Capucin, o ramificație a Ordinului Călugărilor Franciscani, o robă maro prevăzută cu o glugă imensă ce le acoperea capul. În momentul în care exploratorii au ajuns în America, în secolul al XV-lea, au găsit niște maimuțe mici, ce semănau cu preoții de mai sus, așa că le-au numit capucini.
Coada, corpul și membrele superioare și inferioare sunt negricioase (negre sau maro), în timp ce fața, gâtul și pieptul sunt albe, iar pe cap au ca un fel de șapcă neagră. Ele se dezvoltă între 32-56 de cm, coada este la fel de lungă ca și corpul (38-56 cm), iar greutatea oscilează între 1,1 și 3,3 kg, potrivit site-ului skullsunlimited.com.
Maimuțele capucin sunt animale de zi și, cu excepția somnului de prânz, ele își petrec întreaga zi în căutare de mâncare. Sunt omnivore și mănâncă nu doar fructe, nuci, semințe, dar și insecte, păianjeni sau ouă de pasăre. Cele care trăiesc lângă apă mănâncă și crabi sau scoici, spărgându-le carapacea cu pietre. Sunt considerate ca fiind cele mai evoluate primate, în privința aptitudinilor lor psihice. Din punct de vedere comportamental, sunt animale vioaie, curioase, docile, zburdalnice și capricioase.
Dacă dorim un astfel de animal de companie, deși este un animal de dimensiuni mici, trebuie să știm că are nevoie de spațiu pentru mișcare, deoarece are multă energie. Nu este indicat să ținem maimuța închisă într-o cușcă, deoarece va deveni frustrată, agresivă și nu va ezita să ne atace, cu toate intențiile noastre bune. Mai mult decât atât, lipsa mișcării și a luminii soarelui îi pot provoca probleme serioase de sănătate. Se poate explica, astfel, apariția osteoporozei și deformarea coloanei animalului, ca efect al lipsei de vitamina D. Adoptarea unei maimuțe capucin presupune un angajament pe termen lung, speranța de viață a acesteia, în captivitate, fiind cuprinsă între 30 și 50 de ani. Ea este potrivită pentru copiii mai mari de 10 ani, care înțeleg cum trebuie să se poarte cu ea.
La fel ca orice primată, aceasta cere multă atenție, timp și afecțiune din partea stăpânului, și pentru că sunt geloase, nu acceptă ușor alte persoane în compania acestuia. Este dificilă, cu nevoi afective și sociale complexe. Chiar dacă sunt crescute de mici în casă, nu pot fi domesticite total. Stăpânul sau o persoană străină se poate alege cu răni grave provocate de mușcătura sa puternică sau de unghiile ascuțite. Există și riscul ca o mulțime de boli specifice acesteia să fie contractate și de cei care fac parte din noua sa familie. Dacă animalul provine din sălbăticie, riscul de a intra în contact cu o boală exotică este foarte mare. Reversul este valabil: și maimuțele se pot îmbolnăvi de la oameni.
Maimuțele, fiind animale exotice, nu pot fi deținute chiar de oricine. Legea impune anumite cerințe și restricții, în funcție de rasa de maimuță. Animalele sălbatice pot fi deținute doar în baza unor documente emise de către un organism competent și nu sunt deloc ușor de obținut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?