Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618
Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618

Viața unei fetițe cu handicap grav atârnă de un transfer spitalicesc. Haideți să o ajutăm!


Unei copile de 8 ani, Denisa Abaza, din satul Oleșești, comuna Èšifești, încadrată în gradul grav de handicap încă de la naștere ca urmare a hidrocefaliei congenitale de care suferă, îi este pusă viața în pericol chiar de către sistemul medical. Pe data de 6 februarie, copila a fost internată la Spitalul Județean „Sfântul Pantelimon” în urma unei răceli la plămâni. Ca și cum boala cu care s-a născut nu era de ajuns, răceala i-a agravat starea de sănătate, aceasta nemaiputând să respire din cauza mucusului depus pe plămâni. Mama fetiței, Florentina Abaza, spune că antibioticele care îi sunt administrate nu i-au ameliorat deloc starea de sănătate, ba din contra, i-au agravat-o. Din acest motiv, a decis să încerce transferarea copilei la un alt spital din țară, unde să i se poată acorda îngrijiri medicale adecvate. Deși medicii au luat legătura cu un spital din Iași, transferul pacientei nu s-a putut realiza din cauza lipsei locurilor.
    Mama fetei susține însă că adevăratul motiv pentru care nu s-a putut realiza încă transferul către o altă unitate spitalicească este lipsa banilor. „Sâmbătă seara am venit la Urgențe pentru că Denisa nu mai putea respira, nu mai avea aer. I s-au făcut fel de fel de antibiotice, dar starea ei s-a agravat în loc să se amelioreze. Astăzi am solicitat să mergem la Iași, dar ne-a fost respinsă cererea. Doamna doctor Boșcan a vorbit la un spital din Iași, dar am fost refuzați pe motiv că nu au locuri. Însă eu am înțeles altceva, că nu vor s-o primească că n-avem bani și că are foarte multe probleme. Vrem să mergem la București la Marie Curie, oriunde, numai să o salvăm!”, a declarat mama copilei, Florentina Abaza.
    Contactată pentru a ne oferi mai multe detalii despre acest caz, doctorul Camelia-Adina Boșcan a declarat că transferul pacientei nu s-a putut realiza până la momentul respectiv din cauza lipsei locurilor la spitalul ieșean. „Cei de la Iași n-o primesc pentru că nu au locuri. Încercăm s-o trimitem la un alt spital, să vedem ce putem rezolva”, a declarat medicul Camelia-Adina Boșcan.

Dreptul copilului la sănătate, strivit între lege și realitate…

    Ieri, la orele după-amiezii, mama Denisei ne-a contactat, spunându-ne că a fost înștiințată de medicul curant Adina Boșcan că ar fi loc pentru fetiță la Spitalul „Marie Curie” din București, însă cei de acolo au solicitat ca înainte de transfer, să le fie trimisă o tomografie craniană a fetei. „Mi-a spus doamna doctor că trebuie trimisă tomografia pentru ca doctorii de acolo să știe dacă este de competența lor. Dar tomografia costă. În mod normal costă 420 de lei, dar pentru că Denisa este copil, mi-a zis că trebuie să plătesc numai 210 lei, fără substanță de contrast, că și asta costă. Chiar dacă ăștia sunt toți banii pe care-i am, o să îi dau pentru tomografie”, a spus Florentina.
    Biata femeie este în stare să facă orice sacrificiu pentru copila ei, și este disperată așa cum doar o mamă poate fi, când vede că aceasta zace pur și simplu pe patul de spital, plină de perfuzii, și nu mai reacționează la niciun stimul. Deznădejdea ei este cu atât mai mare cu cât nici banii care le-ar ușura situația, nu-i are.
    Totuși, în România, cel puțin la nivel legislativ, copiii, cu atât mai mult cei cu handicap grav, au dreptul la gratuitatea tuturor serviciilor medicale! Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului stipulează clar: „Copilul are dreptul de a se bucura de cea mai bună stare de sănătate pe care o poate atinge și de a beneficia de serviciile medicale și de recuperare necesare pentru asigurarea realizării efective a acestui drept. Accesul copilului la servicii medicale și de recuperare, precum și la medicația adecvată stării sale în caz de boală este garantat de către stat, costurile aferente fiind suportate din Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate și de la bugetul de stat”. 
    În același timp, potrivit Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, copilul cu handicap grav, așa ca Denisa, are dreptul la acces gratuit la asistență medicală, medicamente și tratament ambulator.
    Evident, gratuitatea prevăzută de cele două legi e valabilă, în România, doar pe hârtie, nu și în realitatea de zi cu zi.

Denisa are nevoie de ajutorul nostru!

    Denisa face parte dintr-o familie cu posibilități materiale extrem de reduse, iar situația ei a mai fost relatată în cotidianul nostru în urmă cu câțiva ani. Despre problemele de atunci ale ei și ale părinților săi puteți reciti accesând: http://www.monitorulvn.ro/articole/galerie-foto-feti-a-cu-handicap-nenorocita-de-abera-iile-guvernului_2_122524.html. Foarte mulți dintre voi, cititorii noștri, i-ați sărit atunci în ajutor, așa încât familiei i-a fost un pic mai bine și a putut depăși situația grea în care se afla la momentul respectiv. Între timp, tatăl fetiței a ales alt drum, lăsând-o pe Florentina să se descurce cum o putea cu cei doi copii ai lor.
    Denisa s-a născut cu hidrocefalie gigant. La vârsta de o lună jumate, a fost operată și i-a fost montat un șunt prin care se scurge lichidul de la creier în vezică, pe care-l are și acum. Fetița nu merge, nu vorbește, face numeroase crize de epilepsie, nu vede și uneori nici să înghită nu poate. Medicamentul pentru epilepsie – Clobazam 10 mg, nu îl găsește mama în farmaciile din țară, și este nevoită să facă imposibilul ca să i-l cumpere din Italia, cu ajutorul unei vecine. „O cutie costă 10 euro, și Denisa are nevoie de cinci-șase cutii pe lună…”, a spus sărmana mamă.
    Dincolo de asta, Florentina trebuie să asigure toate cele necesare atât copilei cât și fratelui acesteia. Dar… Singurul venit sigur al lor este salariul de asistent personal al femeii, plus alocațiile de stat. „Salariul meu de însoțitor este de 840 lei lunar. Ne descurcăm greu, mai ales în situația în care suntem acum. Avem nevoie de ajutor. Dacă cineva vrea să ne ajute poate depune bani în contul pe care l-am deschis la CEC Bank, pe numele Abaza Florentina: RO 85 CEC 0019 4628 0896 811”, a spus, disperată, mama Denisei.
    Cu toate că fetița ei s-a născut cu probleme atât de grave de sănătate, ea o iubește ca pe lumina ochilor și o veghează neîncetat. Lângă patul de spital în care zace copila ei, plânge zi și noapte și speră că doctorii vor găsi o cale să o transfere la alt spital, astfel încât Denisa să fie salvată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?