Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650
Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650

Peste 1500 de dosare cu AUTOR NECUNOSCUT la Parchetul de pe lângă Judecătoria Focșani


Peste 5000 de dosare penale au soluționat anul trecut procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Focșani, an în care au avut pe masă peste 10.000 de dosare, unele dintre ele din anii anteriori, altele nou înregistrate în 2015. Practic, un procuror a soluționat peste 800 de dosare, asta în condițiile în care nu toate posturile sunt ocupate. Potrivit informațiilor primite de la prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Focșani, Luminița Dogaru, au fost trimise în judecată puțin peste 400 de persoane, dintre care 43 în stare de arest preventiv. Cele mai multe dintre persoanele trimise în judecată au fost  pentru infracțiuni contra patrimoniului, respectiv furturi, tâlhării ori înșelăciuni. La finele anului trecut au mai rămas nesoluționate peste 2000 de dosare, unele dintre ele fiind soluționate în prima lună a acestui an. Prim-procurorul Dogaru apreciază că activitatea procurorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Focșani a fost una bună, raportându-se și la numărul procurorilor dar și la numărul foarte mic de plângeri făcute de cetățeni împotriva soluțiilor dispuse de procurori și admise de instanță.

    Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Focșani au avut un an 2015 greu. Fiecare dintre ei a soluționat peste  800 de dosare, asta în condițiile în care primesc și oameni în audiență, iar unii merg și la ședințele de la instanțele de judecată. Potrivit informațiilor primite de la prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Focșani, Luminița Dogaru, în 2015, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Focșani au fost de soluționat 10.268 de cauze penale, dintre care 30 la urmărirea penală proprie și 10.238 la supravegherea cercetărilor. Aceste dosare au fost dintre cele intrate pe rolul Parchetului în cursul anului 2015 și rămase și din anii anteriori de soluționat, în acest număr fiind incluse și dosarele cu autori neidentificați.
    Cel mai vechi dosar rămas nesoluționat este din anul 2010, iar alte 26 de dosare erau la finele anului trecut mai vechi de un an. „Au fost soluționate în cursul anului 5.053 de cauze, dintre care 14 la urmărirea penală proprie a procurorului, mă refer la dosarele care sunt instrumentate strict numai de procuror și sunt date prin lege în urmărirea penală proprie a procurorului. La supravegherea cercetărilor au fost soluționate 5.039 de cauze. S-au întocmit 298 de rechizitorii, dintre care unul la urmărirea penală proprie a procurorului și 297 la supravegherea cercetărilor.
De asemenea, au fost întocmite în anul 2015 și cinci acorduri de recunoaștere a vinovăției, toate fiind admise de către instanțele de judecată așa cum ele au fost formulate. Nu s-a înregistrat niciun caz în care instanța să ne restituie vreun acord de recunoaștere a vinovăției. În general acordurile au fost încheiate la infracțiuni privind circulația rutieră”
, a explicat prim-procurorul Dogaru.

„La finalul perioadei au rămas nesoluționate 2224 de cauze”

    Dintre dosarele soluționate, 1913 cauze s-au soluționat prin renunțarea la urmărirea penală. Acest lucru nu va mai fi însă posibil, ca urmare a unei Decizii a Curții Constituționale. La jumătatea lunii ianuarie a.c., Curtea Constituțională a admis o excepție de neconstituționalitate privind articolul 318 din Codul de procedură penală, ceea ce însemnă că procurorii nu mai pot renunța la urmărirea penală sau clasa un dosar privind infracțiuni la care legea prevedea ca pedepse amenda sau închisoare până la 7 ani. „Vom vedea ce vom face anul acesta ținând cont de decizia Curții Constituționale. Deocamdată ea nu este publicată în Monitorul Oficial și teoretic și legal se mai pot da astfel de soluții până la publicarea în Monitorul Oficial. După aceea nu se vor mai putea da astfel de soluții. Este importantă și motivarea Curții Constituționale. Am avut și patru dosare la urmărirea penală proprie în care s-a propus renunțarea și 1909 la supravegherea cercetărilor”, a adăugat Dogaru.
    De asemenea, în 2837 cauze s-a dispus clasarea. Dintre acestea, 9 au fost la urmărirea penală proprie și 2828 la supravegherea cercetărilor. Au fost trimiși în judecată 406 inculpați, 2 la urmărirea penală proprie și 404 la cercetarea penală. Au fost și 43 de arestați. Inculpați trimiși în judecată la infracțiuni contra patrimoniului, respectiv furturi, tâlhării, ori înșelăciuni, au fost 168, destul de mulți numai la acest gen de infracțiuni. De asemenea, pentru infracțiuni silvice au fost trimiși în judecată 26 de inculpați. Au rămas și dosare nesoluționate, multe dintre ele cu autori necunoscuți. „La finalul perioadei au rămas nesoluționate 2224 de cauze. De asemenea, dosare nesoluționate, cu AN (autori necunoscuți-n.r.), sunt 1586. Ele sunt în evidența pasivă și sunt scoase în momentul în care fie intervine prescripția, fie avem date că am descoperit autorul”, a mai spus prim-procurorul Dogaru. Au fost și dosare preluate de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea, respectiv 944 de cauze, iar 11 au ajuns la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galați. Au fost declinări și către DIICOT.
    Procurorii au declarat anul trecut căi de atac în peste 100 de cauze penale și au fost admise 100 de căi de atac din 131 soluționate, fiind respinse doar 31. „Aici ne referim doar la apelurile și contestațiile soluționate de Tribunalul Vrancea sau Curtea de Apel Galați, ceea ce înseamnă că cererile noastre au fost considerate ca fiind temeinice, legale și au fost admise”, a mai arătat prim-procurorul Luminița Dogaru. Ea a mai spus că din  totalul plângerilor formulate de părți la instanța de judecată împotriva soluțiilor de netrimitere în judecată, adică din 108 plângeri, doar 7 au fost admise. Dintre acestea, 5 au fost trimise la procuror pentru continuarea cercetărilor și 2 au fost reținute spre judecare. Au fost și inculpați achitați, dar ponderea lor este nesemnificativă după cum apreciază reprezentanții Parchetului. 
    Pe lângă dosare, procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Focșani au mai primit și peste 4.500 de petiții, peste 3.500 de persoane la audiențe, dintre care 1127 numai de către prim-procuror și prim-procurorul adjunct, respectiv Luminița Dogaru și Anca Dragovici.
   
Dosare multe, oameni puțini

    La Parchetul de pe lângă Judecătoria Focșani schema prevede 12 procurori, cu tot cu cei doi cu funcții de conducere. În realitate, numărul procurorilor care au lucrat și încă lucrează efectiv este mult mai mic. „Vreau să remarc că toate datele statistice sunt doar cifre, dar reflectă destul de mult activitatea depusă de procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Focșani pentru că noi nu am funcționat cu o schemă completă. Schema completă este de 12 procurori, dintre care doi pe funcții de conducere. Efectiv, în anul 2015, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Focșani și-au desfășurat activitatea 9 procurori, cu tot cu cei doi procurori care ocupă funcțiile de conducere.
    Pe posturi de execuție au mai rămas șapte procurori, dintre care doi au plecat prin promovare la Parchetul de pe lângă Tribunalul Galați. Am avut și un procuror stagiar, care a susținut examenul de definitivat, a luat o medie foarte mare, iar la începutul acestui an a plecat la București. Până să plece a avut și concediu pentru a învăța. Practic ne-am desfășurat activitatea în medie cu 5 procurori. Au mai venit doi procurori stagiari. În prezent, acum în 2016, suntem 8 procurori, inclusiv cu cei cu funcții de conducere. Și la personalul auxiliar am avut fluctuații. Situația a fost destul de delicată, dar așa cum am putut ne-am descurcat și am reușit să obținem aceste rezultate”
, a conchis prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Focșani, Luminița Dogaru.

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?