Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

AFACERISTĂ din Panciu, PERCHEZIȚIONATĂ într-un dosar privind afaceri ilegale cu lemne


Două percheziții au fost efectuate ieri la Panciu, într-un dosar de evaziune fiscală, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, delapidare și constituirea unui grup infracțional organizat, fapte comise de persoane cu afaceri în domeniul lemnului. În Vrancea, verificările au vizat o singură persoană, o femeie după cum ne-au spus surse oficiale. Perchezițiile au fost făcute la domiciliul și la sediul firmei acesteia, potrivit acelorași surse, fiind ridicate mai multe documente.     Dosarul este instrumentat de polițiștii de la Mureș, ieri făcându-se 156 de percheziții în 24 de județe.
    Anchetatorii spun că administratori ai unei societăți și alte persoane, din mai multe județe, ar fi comercializat, prin intermediul unei societăți comerciale cu sediul în județul Mureș, avize secundare de însoțire a materialului lemnos (documente cu regim special), pe care le-au vândut către societăți comerciale de profil de pe raza a 24 de județe din țară. Anchetatorii spun că s-au vândut avize fără ca transporturile de lemne să fie efectuate. De asemenea, anchetatorii mai spun că documentele necesare beneficiarilor (firme de prelucrare a materialului lemnos și firme de construcții) erau folosite de fapt la  acoperirea cantităților de lemn existente „la negru” în punctele de lucru, lemn provenit din tăieri ilegale din pădurile României.
    „La data 3 februarie a.c., peste 430 de polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Mureș, sub coordonarea Direcției de Investigare a Criminalități Economice – Inspectoratul General al Poliției Române și a Parchetului de pe lângă Tribunalul Mureș, au efectuat 156 de percheziții în 24 de județe și Municipiul București. Perchezițiile au vizat un grup de persoane bănuit de implicare în săvârșirea de infracțiuni de evaziune fiscală, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, delapidare și constituirea unui grup infracțional organizat. Din cercetări a reieșit faptul că, în perioada aprilie 2015 – ianuarie 2016, un grup de persoane – administratori ai unei societăți și alte persoane din județele Mureș, Bistrița-Năsăud, Cluj și Sălaj, ar fi comercializat, prin intermediul unei societăți comerciale cu sediul în județul Mureș, avize secundare de însoțire a materialului lemnos (documente cu regim special), pe care le-au vândut către societăți comerciale de profil de pe raza a 24 de județe din țară”, se arată în comunicatul de presă al Poliției Române.

Sute de avize emise fără acoperire

    Anchetatorii mai spun că în perioada amintită, grupul infracțional ar fi emis, fără acoperire, în numele societății din Mureș, peste de 300 de avize de însoțire a materialului lemnos, către 63 de persoane juridice de profil, pentru o cantitate totală de lemn de aproximativ 10.000 mc. „În concret, există suspiciunea că avizele ar fi fost comercializate fără ca transporturile să fi fost efectuate în realitate, documentele în cauză fiind necesare beneficiarilor (firme de prelucrare a materialului lemnos și firme de construcții), pentru acoperirea cantităților de lemn existente «la negru» în punctele de lucru, lemn provenit din tăieri ilegale din pădurile României. Valoarea totală a masei lemnoase care face obiectul cercetărilor și prejudiciul estimat a fi cauzat este de peste 1 milion de euro. Acțiunea a beneficiat de sprijinul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale a Poliției Române și al S.R.I”, se mai arată în informarea Poliției Române.

Acte și bani ridicați la percheziții

    În urma celor 156 de percheziții s-au ridicat documente, inclusiv din Vrancea, dar și sume de bani. De asemenea, 23 de persoane, nu și din Vrancea, au ajuns la sediul IPJ Mureș pentru audieri.
    „În urma perchezițiilor desfășurate în această dimineață de polițiștii din Mureș, sub coordonarea Direcției de Investigare a Criminalități Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, la un grup de persoane bănuite de implicare în săvârșirea de infracțiuni de evaziune fiscală, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, delapidare și constituirea unui grup infracțional organizat au fost găsite și ridicate acte contabile și sume de bani, în valută.
Astfel, polițiștii au ridicat, în vederea continuării cercetărilor, acte contabile, avize secundare de însoțire a materialului lemnos, alte documente de la societăți de tip fantomă și sume de bani, în valută. 23 de persoane din județele Mureș, Bistrița Năsăud, Cluj, Sălaj și Botoșani sunt conduse pentru audieri, la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Mureș”
, se mai precizează în comunicatul Poliției Române.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?