Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Un șef de ocol și un inginer silvic, tată și fiu, judecați pentru că ar fi construit ilegal o cabană și ar fi tăiat copaci din aria protejată


Șeful Ocolului Silvic Asociația Obștilor Văii Putna Vrancea – Ocolul Silvic Tulnici, Gelu Cefălan, fiul acestuia, Silviu Aurel C., care este inginer responsabil cu paza în cadrul aceluiași ocol, paznicul de vânătoare Adrian M. și pădurarul de canton Vasile H. vor fi judecați într-un dosar, pentru mai multe infracțiuni.
Șeful de Ocol a fost trimis în judecată pentru săvârșirea a două infracțiuni de abuz în serviciu. Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Focșani au stabilit că  la începutul anului 2015, șeful de Ocol ar fi luat decizia de a renova o cabană, care nu se afla în patrimoniul Ocolului Silvic Privat. Totodată, el a și alocat suma de 2.000 lei din bugetul de venituri și cheltuieli al Ocolului Silvic, sumă destinată refacerii construcției.
    În iulie și august anul trecut, nu ar fi întreprins acțiunile necesare pentru a asigura integritatea fondului forestier și exploatarea în condițiile legii a masei lemnoase pe raza Ocolului. Asta în condițiile în care ar fi știut că angajații săi taie și sustrag material lemnos dintr-o zonă de protecție integrală, unde orice activitate de exploatare a materialului lemnos este interzisă. De asemenea, ar fi știut, spun procurorii, și că a apărut o nouă construcție în aceeași zonă, iar acest lucru nu ar fi trebuit să se întâmple.

Fiul le-ar fi „comandat” pădurarilor să taie ilegal copaci 

    Fiul său, Silviu Aurel C., este acuzat de săvârșirea mai multor infracțiuni. Astfel, el a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu, instigare la tăierea fără drept de arbori din fondul forestier, instigare la furt de arbori și instigare la amplasarea de construcții în afara zonelor de dezvoltare durabilă din ariile naturale protejate. 
    Ca și tatăl său, el nu ar fi făcut nimic pentru a asigura integritatea fondului forestier, pe care trebuia să îl păzească, și nici nu ar fi supravegheat modul în care s-au făcut exploatările pe raza Ocolului, știind, susțin procurorii, că se taie ilegal și se sustrag lemne dintr-o zonă în care acest lucru este complet interzis. De asemenea, avea cunoștință și despre noua construcție și a fost de acord cu aceasta, deși nu ar fi trebuit. Tot el, spun procurorii, i-ar fi determinat pe ceilalți doi inculpați să taie 44 de copaci și să-i transporte într-un loc stabilit, pentru ca materialul lemnos să fie folosit la noua construcție. De asemenea, ar fi determinat alte două persoane să amplaseze noua construcție în afara zonelor de dezvoltare durabilă din ariile naturale protejate.

Paznicul de vânătoare și pădurarul ar fi făcut ce li s-a spus

    Judecați vor fi și pădurarul de canton Vasile H., dar și paznicul de vânătoare Adrian M.. Cei doi vor fi trași la răspundere pentru tăiere fără drept de arbori și furt de arbori din fondul forestier. Asta pentru că în perioada iulie-august anul trecut au tăiat 44 de molizi, în valoare de 4.148 lei, arbori care nu erau marcați, deși știau că zona din care taie este protejată. Arborii, spun procurorii, și i-au însușit cei doi, fiind duși într-un loc, de unde au fost preluați de alte persoane și folosiți la noua construcție. În ceea ce privește construcția, șeful de Ocol a spus că era un refugiu de vânătoare, dar pădurarii au susținut că s-a făcut o nouă construcție, amplasată la 4-5 metri distanță de cea veche.
    Cu privire la aceste fapte s-au sesizat polițiștii de la Tulnici, în toamna anului trecut. Potrivit unei informări trimise presei la momentul respectiv de reprezentanții IPJ Vrancea, „la data de 4 septembrie a.c., polițiștii din Tulnici s-au sesizat din oficiu despre faptul că din fondul forestier proprietatea Obștii Condratu Vizantea-Livezile au fost tăiați arbori specia molid, nemarcați. În urma documentării activității infracționale s-a stabilit faptul că arborii ar fi fost tăiați ilegal în perioada iulie – septembrie de pădurari din cadrul A.O.V.P. Ocolul Silvic Tulnici. De asemenea, s-a mai stabilit că zona forestieră din care au fost tăiați arborii este protejată, fiind inclusă în aria naturală SIT NATURA 2000, unde exploatarea masei lemnoase este interzisă”, au transmis atunci polițiștii.

Cabana ar fi, de fapt, refugiu pentru turiști

    Șeful Ocolului Silvic spune că această cabană ar fi de fapt un refugiu, ridicat în anii 70, care ar fi fost refăcut anul trecut. Clădirea a fost construită din lemn și ar urma să fie folosită de turiști, dar și de vânători ca punct de observație. „Acolo a fost un refugiu vechi, ridicat prin 1979, care apoi a fost dărâmat și realizat din nou. Era o cameră făcută ca un adăpost, în vârful muntelui, pentru că nu mai era niciuna pe o rază de zece kilometri. Este un refugiu format dintr-o cameră, pentru turiști, pentru că este un traseu turistic, dar care a fost folosit și ca punct de observație la vânători, să nu stai să dormi sub copac. Este dincolo de Greșu, se merge pe jos vreo 2-3 ore, pe vârful muntelui Condratu. A fost al nostru, al Ocolului Silvic, iar cei de la obște au fost de acord să folosim câteva lemne. De peste douăzeci de ani nu s-a făcut nicio construcție, iar cum face ceva imediat te taxează. Întotdeauna când s-a făcut un refugiu în vârful muntelui așa s-a făcut, fără acte de punere în valoare la lemnul folosit. Era lemnul de acolo, de pe locul respectiv, era o cantitate mică, nu se transporta. Acum au fost numai bârne mici, folosite la acoperiș”, ne-a precizat acesta.

13 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?