Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631
Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631

GRIPA PORCINĂ a ajuns în Focșani, Odobești și Bolotești. Cum putem PREVENI îmbolnăvirea


Trei cazuri de gripă porcină AH1N1 au fost confirmate la nivelul județului Vrancea. Confirmarea a fost făcută după ce au venit rezultatele trimise la Institutul Cantacuzino. Este vorba de două femei, din Odobești și Bolotești, și un bărbat din Focșani. „Avem confirmate trei cazuri de gripă porcină AH1N1 la nivelul județului Vrancea. Este vorba de două femei și un bărbat. De reținut că niciunul din aceste cazuri nu este grav, persoanele în cauză au fost externate și se află sub supravegherea medicilor de la Secția de boli contagioase”, a declarat directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea, Cătălin Graur.
    Până în prezent, aproape 12 mii de vrânceni s-au vaccinat împotriva gripei, din care 634 săptămâna trecută. La cabinetele medicilor de familie mai sunt 2.636 doze de vaccin antigripal, iar alte 155 de doze la DSP.

31 de cazuri gripă AH1N1, confirmate la nivel național

    La nivel național, au fost confirmate în laborator 31 de cazuri de gripă de la începutul sezonului de supraveghere a infecțiilor respiratorii acute și până pe 27 ianuarie, a anunțat Ministerul Sănătății.
    Pentru sezonul 2015-2016, Ministerul Sănătății a achiziționat inițial un număr de 500.000 de doze de vaccin antigripal, care au fost în totalitate distribuite către direcțiile de sănătate publică la nivel local. Numărul de doze a fost suplimentat la sfârșitul anului trecut cu încă 143.000 de doze, pentru imunizarea persoanelor cu risc. Vaccinul gripal distribuit în acest an conține antigenele necesare pentru prevenirea infecției cu virusul AH1N1. Campania de vaccinare a Ministerului Sănătății se derulează prin cabinetele medicilor de familie și în spitale.
    Ministerul Sănătății mai precizează că sunt vaccinate gratuit persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire (peste 65 de ani), persoanele cu boli cronice, în special boli respiratorii și cardiovasculare, boli metabolice, copiii și bătrânii instituționalizați, personalul medical și femeile gravide, conform strategiei Ministerului Sănătății și recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC).
    Având în vedere situația din Ucraina, unde Ministerul Sănătății a confirmat 122 decese din cauza virusului AH1N1, Ministerul Sănătății din România a solicitat Direcțiilor de Sănătate Publică să se asigure că unitățile sanitare iau toate măsurile de prevenire specifică și nespecifică a gripei și să raporteze zilnic orice caz cu evoluție și simptomatologie asemănătoare gripei.
Măsurile de prevenire înseamnă purtarea echipamentului de protecție, limitarea circulației bolnavilor și aparținătorilor, vaccinarea antigripală a personalului medical. „În acest moment nu există informații legate de iminența apariției unei epidemii de gripă. Până în prezent, specialiștii în sănătate publică au informat MS că activitatea virozelor respiratorii este de intensitate joasă, fără răspândire geografică largă și fără tendință de creștere semnificativă”, se arată într-un comunicat publicat pe site-ul Ministerului Sănătății.

Cum putem preveni îmbolnăvirea. MS recomandă profesorilor efectuarea triajului la prima oră de curs

    Ministerul Sănătății reamintește că vaccinarea este cea mai sigură și eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă și recomandă tuturor celor care sunt în categoriile cu risc crescut de îmbolnăvire să solicite vaccinul gratuit. Măsurile de igienă personală (spălarea cu apă și săpun a mâinilor, folosirea batistelor  pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viață sănătos – alimentație bazată pe legume și fructe, odihnă și mișcare) sunt esențiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecțiuni respiratorii și în special prin gripă. „De asemenea, reamintim că  medicația antigripală (antivirală) existentă în stoc la fiecare secție / spital de boli infecțioase se administrează doar la indicația medicului, în cazurile grave sau în prezența bolii la persoane cu factor de risc cu complicații, indiferent de rezultatul de laborator pentru gripă. Ministerul Sănătății atrage atenția că, pentru evitarea riscului apariției de focare în colectivități, la prima oră de curs, o importanță majoră o reprezintă triajul efectuat de către cadrele didactice în clasă,  prin trimiterea la medic sau izolarea la domiciliu a oricărui elev care prezintă febră sau semn de boală respiratorie acută”, se mai arată într-un comunicat al ministerului.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?