Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Domnilor, măsurați-vă talia! Ce riscați dacă depășiți 100 de cm


Calitatea de a fi bărbat este un avantaj major pentru cei care luptă cu kilogramele în plus, șansele de reușită fiind foarte mari, iar pericolul de reîngrășare redus, cu o singură excepție: domnii care au slăbiciune pentru dulciuri. Aici problema este foarte delicată, pentru că dependența de zahăr la un bărbat este la fel de gravă ca și la femei, iar disponibilitatea lor de a o accepta și de a lupta zilnic cu ea este foarte redusă.
    Chiar dacă înainte de 30 de ani majoritatea bărbatilor nu au nicio grija legată de cantitatea și calitatea alimentelor, trecerea timpului îi afectează inevitabil și pe cei mai norocoși dintre ei. Metabolismul încetinește, procentul de grăsime din organism crește, mușchii se atrofiază din cauza sedentarismului, aportul caloric depășește frecvent nevoile, așa că apar kilogramele în plus. Și unde altundeva, decât pe burtă?

Compoziția corporală
    Ca și la femei, noțiunea de greutate ideală este foarte largă și, dincolo de numărul de kilograme, depinde foarte mult câte din acestea sunt reprezentate de scheletul osos, câte de masa musculară și câte de grăsime. Pe cântar, un halterofil poate fi considerat obez dacă ne raportam strict la numărul de kilograme, însă aspectul de ansamblu (silueta) este de normoponderal, pentru că mușchii sunt mai grei și ocupă un volum mai mic decât grăsimea.
    Importantă nu este greutatea totală, ci compoziția corporală și, mai ales, circumferința taliei.
    Indiferent de greutate, un bărbat este considerat obez atunci când cantitatea de țesut adipos depășește 25% din masa corporală.

Obezitatea abdominală
    Surplusul de grăsime acumulat cu precădere în jumătatea superioară a corpului definește obezitatea abdominală și duce la creșterea dramatică a riscului apariției diabetului tip 2 și a bolilor cardiovasculare.
    Morfologia androidă a bărbaților (dată de testosteron) face ca excesul de grăsime să se depuna pe abdomen și să se infiltreze printre organele interne „sufocând” inima, ficatul, pancreasul și micsorand diametrul vaselor de sânge.
    O circumferință a taliei peste 100 cm este considerată obezitate abdominală androidă cu risc major de diabet zaharat și hipertensiune arterială.

                                        Dr. MIHAELA BILIC
        DIABET ZAHARAT, NUTRIÈšIE ȘI BOLI METABOLICE | Medic primar

Sursa: www.reginamaria.ro, http://bit.ly/1Q7Jwgi

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?