Ediția: Vineri 14 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția: Vineri 14 iunie 2024. Nr. 6649

Află cine se poate pensiona anul acesta pentru limită de vârstă!


Dintre cei 74.503 de pensionari ai Vrancei, majoritatea o reprezintă categoria celor pensionați pentru limită de vârstă. Totodată, cei mai mulți vrânceni care au solicitat pensionarea pe parcursul anului trecut au îndeplinit condițiile de vârstă și stagiu de cotizare necesare pensionării pentru limită de vârstă. Aflați în ce condiții puteți solicita acest fel de pensionare, care este vârsta necesară femeilor și bărbaților pentru pensionarea în acest an și care sunt stagiile complete, dar și cele minime obligatorii prevăzute de legislația în vigoare. 

    La Casa Județeană de Pensii (CJP) Vrancea sunt înregistrați, la această dată, 74.503 de pensionari proveniți din sectorul asigurărilor sociale de stat și din categoria veteranilor de război și văduvelor de veterani și 15.044 din cel agricol. Cei mai mulți dintre aceștia fac parte din rândul pensionarilor pentru limită de vârstă (48.548) urmați, ca pondere, de pensionarii de urmaș (9.825), cei de invaliditate (8.642), beneficiari de pensie anticipată parțială (1.425) și pensie anticipată (392). Totodată, în evidențele CJP Vrancea mai sunt 329 beneficiari de pensii comunitare, 103 persoane primesc pensii speciale și 5.239 beneficiază de indemnizații prevăzute de legi speciale.
    Pe parcursul anului trecut, cei mai mulți vrânceni care și-au depus dosarele de pensie au solicitat pensie pentru limită de vârstă. Conform prevederilor art. 52 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, pensia pentru limită de vârstă se cuvine persoanelor care îndeplinesc, cumulativ, la data pensionarii, condițiile privind vârsta standard de pensionare și stagiul minim de cotizare sau în specialitate, după caz. „Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați și 63 de ani pentru femei. Atingerea acestei vârste se realizează prin creșterea vârstelor standard de pensionare, conform eșalonării din Anexa nr. 5 din Legea nr. 263/2010. Stagiul minim de cotizare este de 15 ani atât pentru femei cât și pentru bărbați, iar stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați, care se vor atinge tot conform eșalonării prevăzute de Anexa 5 la legea pensiilor”, a declarat Adrian Juravle, directorul CJP Vrancea. El a mai precizat că persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare și au realizat stagii de cotizare în condiții deosebite sau speciale de muncă, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare.
    Potrivit Anexei nr. 5 din Legea pensiilor nr. 263/2010, care prevede vârstele standard de pensionare, stagiile complete și stagiile minime de cotizare necesare celor ce doresc să iasă la pensie, pe parcursul anului 2016 se pot pensiona, în principiu, femeile născute în anii 1955 – 1956 și bărbații care au împlinit vârsta de 65 de ani.

Condițiile de pensionare pentru femei și bărbați

    În ianuarie, februarie și martie a.c. pot ieși la pensie femeile născute în lunile octombrie, noiembrie, respectiv decembrie 1955, care au vârsta de 60 de ani și trei luni și un stagiu de cotizare complet este de 30 de ani și trei luni, sau unul minim 15 ani. În mai, iunie și iulie anul acesta se pot pensiona femeile născute în ianuarie, februarie și, respectiv, martie 1956, în vârstă de 60 de ani și patru luni, care au un stagiu complet de 30 de ani și patru luni sau un stagiu minim de 15 ani. În lunile septembrie, octombrie și noiembrie 2016 au dreptul să iasă la pensie pentru limită de vârstă femeile născute în aprilie, mai și iunie 1956, care au vârsta de 60 de ani și cinci luni, un stagiu complet de cotizare de 30 de ani și cinci luni, sau un stagiu minim de 15 ani.
    Potrivit Anexei nr.5 a Legii pensiilor, anul acesta pot ieși la pensie bărbații care au împlinit vârsta de 65 de ani, și care îndeplinesc condițiile de stagiu complet de cotizare de 35 de ani, sau măcar stagiul minim de 15 ani.
    De reținut este faptul că persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare și care au muncit în condiții dificile (precum grupa I de muncă, condiții deosebite sau condiții speciale) pot beneficia de anumite reduceri ale vârstei standard de pensionare. De exemplu, o perioadă de zece ani de stagiu de cotizare în condiții deosebite aduce o reducere a vârstei standard de pensionare de doi ani, în timp ce o perioadă de șase ani de stagiu de cotizare în grupa I de muncă aduce o reducere de trei ani.

Au fost reintroduse pensiile militare de stat

    La 1 ianuarie au fost reintroduse pensiile militare de stat. De acestea pot beneficia militarii, polițiștii și funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare. Pensiile persoanelor respective, stabilite în baza Legii nr. 263/2010, au devenit automat, în prima zi din 2016, pensii militare și vor fi recalculate în următorii doi ani.
Noutățile referitoare la stabilirea și recalcularea pensiilor militare se găsesc în Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum și unele măsuri fiscal-bugetare, care a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 923 din 11 decembrie 2015. „În cazul pensiei pentru limită de vârstă, aceasta poate fi obținută de militarii, polițiștii și funcționarii publici cu statut special care ating vârsta de 60 de ani și care au o vechime efectivă de cel puțin 25 de ani (din care minimum 15 ani vechime în serviciu). Cei care îndeplinesc aceste condiții de vechime la data trecerii în rezervă/retragere sau la data încetării raporturilor de serviciu se bucură de reducerea vârstei standard de pensionare, cu cel puțin unul și cu cel mult 13 ani, după caz, dacă au desfășurat activitate în condiții deosebite (și/sau în grupa a II-a de muncă) sau în condiții speciale și alte condiții (și/sau în grupa I de muncă)”, se detaliază pe avocat.net.

Condiții de pensionare pentru persoanele cu handicap

    Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare în condiții de handicap preexistent calității de asigurat beneficiază de reducerea vârstelor standard de pensionare prevăzute în Anexa nr. 5 a Legii nr. 263/2010, în funcție de gradul de handicap. Astfel, reducerea este de 15 ani, în situația asiguraților cu handicap grav, dacă au realizat, în condițiile handicapului preexistent calității de asigurat, cel puțin o treime din stagiul complet de cotizare. Vârsta de pensionare se reduce cu 10 ani în cazul asiguraților cu handicap accentuat, dacă au realizat cel puțin două treimi din stagiul complet de cotizare. Cu 10 ani se reduce vârsta de pensionare pentru asigurații cu handicap mediu, dacă au realizat, în condițiile handicapului preexistent calității de asigurat, stagiul complet de cotizare.
    Nevăzătorii beneficiază de pensie pentru limita de vârstă, indiferent de vârstă, dacă au realizat ca nevăzător cel puțin o treime din stagiul complet de cotizare.

Cum se acordă pensia

    Pensia se acordă la cererea persoanei îndreptățite, a tutorelui sau curatorului acesteia, cerere care se depune la Casa Județeană de Pensii Vrancea. La aceasta se anexează toate actele prin care se dovedește îndeplinirea condițiilor pentru obținerea pensiei. „În aplicarea instrumentelor juridice cu caracter internațional la care România este parte, persoanele domiciliate în străinătate pot transmite cererea prin care solicită pensie din sistemul public de pensii, împreună cu actele prin care se dovedește îndeplinirea condițiilor prevăzute de lege, la casa teritorială de pensii competentă, în funcție de ultimul loc în care au fost asigurate în România. Cererea de pensionare, poate fi retrasă de persoana care a depus-o, până la emiterea deciziei de pensionare. Pentru cadrele militare și funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare care aparțin Ministerului Justiției, Serviciului de Protecție și Pază, Serviciului de Informații Externe și Serviciului de Telecomunicații Speciale, cererile de pensionare se depun la casele de pensii sectoriale care funcționează în subordinea Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Administrației și Internelor și Serviciului Român de Informații”, reglementează legea pensiilor.

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?