Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

ANIMALE DE COMPANIE: Canarul



    Canarul (Serinus canaria domestica), apreciat pentru cântecul său minunat, este una dintre cele mai populare specii de păsări de companie. Originare din Insulele Canare, Insulele Tenerife, Gran-Canaria, Palma, Madeira și arhipelagul Azore, aceste păsări a fost denumite după Insulele Canare, ce derivă din numele latinesc canariae insulae (insula câinilor), care făcea referire la numărul mare de câini crescuți de băștinași.
    Canarii au fost aduși în Europa de marinarii spanioli, în jurul anului 1600, potrivit site-ului www.toateanimalele.ro. Canarul face parte din clasa Aves, ordinul Passeriformes, familia Fringillidae, una dintre cele mai bogate familii de păsări cântătoare din lume din care face parte și cinteza.
    Varietățile domesticite de canar sunt disponibile într-o paletă generoasă de culori, de la galben la portocaliu, maro, negru, alb și roșu, cea din urmă fiind obținută în urma împerecherii cu scatiul de Venezuela (Carduelis cucullata), o mică pasăre cu penaj roșu aprins. Canarul sălbatic are un colorit diferit de cel domestic, penajul său fiind predominant verde sau cenușiu-cafeniu. Canarul domestic a primit, apoi, denumirea de Canar Galben, oamenii preferând mai mult canarii galbeni decât pe cei în alte culori. În prezent, cele peste două sute de varietăți de canari domestici pot fi împărțite în trei grupe distincte: canarii cântători, canarii de formă și poziție (conformație) și canarii de culoare.
    Dimensiunile canarului diferă, de asemenea, de la o varietate la alta. Spre exemplu, canarul Roller, o varietate cântătoare, poate atinge o înălțime de circa 15 cm, în timp ce canarul Yorkshire, varietate de canar de poziție, atinge la maturitate o înălțime de aproximativ 17 cm. În general, greutatea canarului domestic este între 15-20 g, potrivit site-ului www.animalutul.ro.
    O pasăre veselă și inteligentă, canarul poate fi crescut cu ușurință în captivitate și încântă posesorul cu triluri armonioase asemănătoare cintezoiului. Masculul este singurul care cântă și cântecul lui poate fi extrem de elaborat. Nu este o pasăre sociabilă și trebuie găzduit individual într-o colivie spațioasă, de circa 150 cm pătrați, care să îi permită să zboare în voie, evitând astfel și problemele de sănătate, precum obezitatea, cauzate de lipsa exercițiilor fizice. Este important, de asemenea, ca spațiul dintre zăbrelele coliviei să nu fie mai mare de aproximativ 1 cm, pentru a nu se putea strecura printre ele. Baza coliviei ar trebui acoperită cu hârtie. În interiorul coliviei ar trebui să se afle cel puțin două stinghii din lemn și obiecte cu care să își poată ocupa timpul. Nu trebuie să îi lipsească vasul cu apă călduță, în care pasărea să se poată scălda, aceasta fiind una dintre activitățile sale preferate. Colivia ar trebui să fie ferită de curenții de aer (reci ori calzi) și de bătaia directă a razelor de soare. Noaptea, colivia trebuie acoperită.
    Canarul are nevoie de o alimentație variată pentru a-și menține sănătatea. Amestecurile de semințe comercializate în magazinele de specialitate, alcătuite din mei, semințe de rapiță, cânepă etc. sunt recomandate. Hrana sa poate fi completată cu frunze de legume verzi (salată, spanac, broccoli etc.), gălbenuș de ou fiert, frunze de morcov. Nu va refuza bucățile de pepeni, mere sau boiabele de struguri. Suplimentele de vitamine sunt, de asemenea, recomandate, în special în cazul unei alimentații alcătuite preponderent din amestecuri de semințe. Un vas mic trebuie să conțină permanent apă proaspătă pentru a preveni eventualele îmbolnăviri. Canarul poate fi afectat de boli respiratorii, depresie, aspergilioză, infecții bacteriene, deficiențe nutriționale, boli genetice, conjunctivită etc. Speranța de viață a unui canar este de circa 10 ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?